Ustavni sud / Šeparović: 'Ulica 10. travnja je neprimjerena, a ustaškom pozdravu nije mjesto u Jasenovcu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Danas se članovima Odbora za Ustav predstavljaju kandidati za suce Ustavnog suda, a prvi je bio Miroslav Šeparović

27.6.2017.
11:25
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom prijepodneva članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u Saboru saslušat će 11 kandidata od kojih bi, do ljetne stanke, trojica trebala biti izabrana za suce Ustavnog suda. Prvi od njih je bio Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda kojemu je mandat istekao u travnju, i kojemu je Pupovac postavio o ustavnosti ulice 10. travnja.

"Ustavnom sudu upućena je ocjena ustavnosti ulice datuma 10.4., uz činjenicu da u Jasenovcu imamo ploču s HOS pozdravom Za dom spremni. Moje pitanje je li u skladu s Ustavom nešto što vrijeđa temeljne ustavne vrijednosti. Hoće li Ustavni sud u dogledno vrijeme dati svoje mišljenje i pomoći da se ova atmosfera konačno prevlada i da se prakse prekinu?" pitao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeparović je na to kazao da se radi o predmetu koji je pri kraju. "Općina Čačinci nam je dostavila dokumentaciju, Vlada se očitovala, a iz Čačinaca kažu da nema dokumentacije. Što se merituma tiče nema dileme da to treba ukinuti. Treba jos tehničke stvari ukinuti i na jesen se to treba rijesiti. Ploča u Jasenovcu također, takvoj ploči tamo nije mjesto. Ubazavam branitelje i žrtvu, ali s takvim pozdravom "Za dom spremni" oni objektivno mogu povrijediti žrtve Jasenovca... treba vlada naći zakon da to ukloni", kazao je Šeparović

Tri ustavna suca Hrvatski sabor će, očekuje se, izabrati do ljetne stanke i tako omogućiti tom sudu da radi u punom sastavu, s obzirom na to da je lani izabrano 10 od 13 sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 12 kandidatura, koliko ih je prispjelo na javni poziv, na razgovor s članovima Odbora pozvano je 11 kandidata: Miroslav Šeparović (predsjednik Ustavnog suda kojemu je mandat istekao u travnju), Mato Arlović i Antun Palarić (ustavni suci čiji mandati istječu u srpnju), Teodor Antić (glavni tajnik Suda), Mislav Kolakušić (sudac Trgovačkog suda u Zagrebu), Mila Mikecin Mišetić (odvjetnica), Goran Selanec (zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova), Mirjana Juričić (sutkinja Visokog upravnog suda), Sulejman Tabaković (viši savjetnik u Ministarstvu uprave), Vesna Posavec (sutkinja Prekršajnog suda) te Dragan Bolanča (sveučilišni profesor i bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta i prorektor Sveučilišta u Splitu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo