O tome se ne priča: Dva mjeseca rade bez plaće

Prije dva mjeseca u hrvatskom su mlijeku otkrivene nedopuštene razine aflatoksina. Tri najveće tvornice mlijeka obustavile su otkup s više od 600 farmi u istočnoj Hrvatskoj.

10.4.2013.
6:53
VOYO logo

Mjere su 'upalile' na 58 posto farmi, koje ponovno imaju mlijeko s dopuštenim razinama aflatoksina i njihovo se mlijeko otkupljuje. Ostali, nažalost, opet bacaju mlijeko. Neispravno mlijeko više se ne odvozi u bio-plinska postrojenja, a farmeri koji nisu uspjeli spustiti razinu aflatoksina na rubu su izdržljivosti. Oni već dva mjeseca rade bez plaće.

Dušku Latinoviću ovo je 52. dan od pojave aflatoksina da baca mlijeko sa svoje farme. U septičku jamu svakoga dana baci dvije i pol tisuće kuna. "Izgubljen i stjeran uza zid. Od ove farme ovisi 10-15 osoba", kazao je Latinović za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako više od mjesec dana hrani krave točno onako kako su propisali stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, razina aflatoksina u mlijeku njegovih krava se ne spušta. "Dobili smo zamjensku hranu, kupili mikofiksatore i krenuli s tim. Ništa se nije mijenjalo i dalje je sve isto. Ne znamo više dokle će nas to dovesti. Jednostavno, nemamo više recept", požalio se Latinović.

U međuvremenu su farmerima u istočnoj Slavoniji predstavnici Poljoprivredne savjetodavne službe počeli dijeliti letke s Akcijskim planom resornog ministarstva, u kojima se navodi da im država za četiri kilograma neispravnog kukuruza, koji je prouzročio rast aflatoksina, nudi kilogram ispravne krmne smjese. Također, za kilogram neispravne krmne smjese nudi im 0,5 kilograma ispravne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mljekari su tim omjerom ogorčeni, kažu, cijena kukuruza na malo je 2 - 2,20, a na veliko 1,60 - 1,80 kn/kg, a kila krmne smjese je oko tri kune. "Znam da tu hranu ne mogu davati kravama zbog mlijeka, ali ću je davati junadi", komentirao je za Glas SlavonijeZlatko Bokun iz Hrastovca. Njegova farma ima 580 muznih krava i junadi, a u njoj je 10 zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo