Ravnatelj Hitne /

O smrti mladića u Zaprešiću: 'Teško je reći bi li mogao biti spašen da je liječnik došao na vrijeme'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu, tvrdi da su napravili sve da spase život mladića

14.8.2018.
13:52
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik komentirao je smrt mladića u Zaprešiću koji je preminuo tijekom vikenda nakon što mu nisu uspjela pomoći dva tima hitne medicinske pomoći od kojih je prvi stigao bez liječnika, a drugi prekasno. Ravnatelj tvrdi da je sve učinjeno po pravilima.  

"Tvrdim, i iza toga stojim, da smo postupii apsolutno po pravilima struke i napravili sve i više da spasimo život i nismo uspjeli. Teško je reći da li bi život mogao biti spašen da je liječnik došao na vrijeme. Bez obdukcijskog nalaza tesko reci”, kazao je Gajnik u utorak. Dodao je i da je nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva pri kraju, te da prema onome što je čuo nije bilo propusta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao je da prvi tim koji je došao do mladića kojem je pozlilo na ulici nije zadužen za pružanje hitne medicinske pomoći.

"Ekipa koja je prva izašla na teren je bio tim saniteta koji u teoriji nije ni dužan izaći, ali pokušali smo i tako. Ali sestra koja je izašla na intervenciju je viša medicinska sestra s 40 god staža. Da li je trebala odbiti otići i pomoći”, naglašava ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stalno ponavljam - imamo jedan tim hitne u Zaprešiću, nemamo drugog doktora, koji je to bio propust ako je taj tim išao spašavati jedan drugi život", upitao je. 

„Županija ulaže velika sredstva. Kupili smo 40 vozila, 10 defibrilatora. Ulažemo u opremu i edukaciju. Za grad Zaprešić koji ima 60 tisuća stanovnika, i ima samo jednog doktora, ZHM plaća još tri doktora, i još tri doktora za Samobor. ZHM iz svojih sredstava daje još 1,2 milijuna da se pojačaju timovi. Ne možemo pokriti rotaciju jer za to trebamo imati 10 timova“, objasnio je Gajnik.

Najkritičniji u županiji su, naglašava, Zaprešić i Samobor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo