veliki propust / Novost u splitskom KBC-u: Nakon zamjene identiteta pacijenata, uvode se narukvice s barkodom

Image
Foto: Shutterstock

Hrvatske bolnice narukvice koriste od 2013. godine, a KB Sveti Duh ih je prvi uveo

20.5.2020.
8:20
Shutterstock
VOYO logo

Nakon zamjene identiteta dviju pacijentica, splitski KBC po uzoru na strane, ali i mnoge naše bolnice planira uvesti sustav narukvica s barkodom koji bi trebao pomoći da se ovakvi propusti više ne događaju.

 U stranim bolnicama ta je praksa dio općeprihvaćenog standarda. Hrvatske bolnice narukvice koriste od 2013. godine, a KB Sveti Duh ih je prvi uveo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pacijentu se kod prijama na bolničko liječenje u središnjem upisu i/ili u središnjem hitnom prijamu, uz matične evidencijske dokumente i povijest bolesti, dodjeljuje barkod oznaka te izdaje barkod narukvica. Narukvicu pacijent nosi od početka do okončanja liječenja. Na temelju narukvice obavlja se sigurnosna potvrda osobnog identiteta pacijenta. Barkod narukvica, nakon okončanja liječenja, ulaže se u medicinsku dokumentaciju pacijenta kao njezin sastavni dio te se arhivira u bolnici'', kažu u toj bolnici te ističu jednu vrlo važnu činjenicu: od uvođenja sustava barkod identifikacije pacijenata na bolničkom liječenju nisu evidentirane pogreške što se tiče zamjene identiteta pacijenata u Kliničkoj bolnici Sveti Duh.

Image
inspekcija otvorila istragu /

Nećak pacijentice koju su zamijenili u Splitu: 'Neću tužiti bolnicu ni državu. Takve stvari se događaju'

Image
inspekcija otvorila istragu /

Nećak pacijentice koju su zamijenili u Splitu: 'Neću tužiti bolnicu ni državu. Takve stvari se događaju'

Postavlja se pitanje zašto splitska bolnica onda ne koristi taj jednostavan, a učinkovit način identifikacije preko narukvica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''KBC Split je u postupku nabave narukvica s barkodom i sve potrebne opreme. Procijenjena vrijednost za prvu godinu je 150.000 kuna, a zatim 100.000 kuna godišnje'', odgovorio je Šime Goreta, voditelj Službe za informatiku splitskoga KBC-a.

Dva splitska liječnika navode svoje tumačenje: “Nema novca, a to je skupo. Uvijek je prije bilo nešto važnije od toga”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prema riječima doc. dr. sc. Irene Hrstić, ravnateljice Opće bolnice Pula, godišnja cijena nabave narukvica i informatičke opreme za jedan odjel okvirno iznosi samo 8000 kuna. Dakle, nije skupo.

Sanja Jakelić, ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije, također kaže da je održavanje sustava jeftino, a ima jako velike benefite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvu zdravstva Slobodna Dalmacija poslala je dopis s pitanjem kad će sve bolnice uvesti sustav identifikacije pomoću ovih narukvica, ali odgovor nisu dobili.

Nije im prvi put da su zamijenili identitet pacijenata

Podsjetimo, zamjena identiteta pacijentica u Splitu dogodila se još u travnju, kada su djelatnici KBC-a prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenil​i​ identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i u ponedjeljak ​je ​vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama, a kasnije​ se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.​ 

Ravnatelj bolnice Julije Meštrović ​je nakon toga ​o​ svemu obavijestio ministra Vilija ​Beroša, ​pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku.​ Z​dravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva ​započela je ​​unutarnji nadzor u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

​To nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja ​zamijenili dvije žene istog prezimena ​tako što ​su prvu koja nije bolovala od koronavirusa smjestili u COVID bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe. Zahvaljujući sreći ipak nije došlo do širenja zaraze.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo