inspekcija otvorila istragu / Nećak pacijentice koju su zamijenili u Splitu: 'Neću tužiti bolnicu ni državu. Takve stvari se događaju'

On danas kreće za Split te se nada da će vidjeti svoju tetu

12.5.2020.
12:54
VOYO logo

Z​dravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva jutros je krenula u Split kako bi utvrdila tko je pogriješio u zamjeni identiteta pacijentica iz dvaju domova za starije, koje su se liječile u KBC-u Split, zbog čega je u ponedjeljak navečer ostavku dao ravnatelj KBC-a Julije Meštrović.

Nećak pacijentice za koju se mislilo da je preminula, za RTL je rekao da su ga o propustu informirali doravnatelj splitskog KBC-a Krešimir Dolić i ministar zdravstva Vili Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je početno stanje šoka, ne znate zašto vas zovu. Meni je rečeno da je došlo do zamjene identiteta. To je kasnije preraslo u pozitivan šok kad mi je rečeno da je teta živa i zdrava, i da je sa svojih 90 godina ozdravila", rekao je Tomislav Zorić.

On danas kreće za Split te se nada da će vidjeti svoju tetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja tetka je dementna, ona ne prepoznaje vizualno i ne može preko telefona prepoznati s kim razgovara. Doravnatelj mi je poslao njezine fotografije,
kazao je da se dobro osjeća, da razgovara."

S obitelji žene koja je sahranjena još nije stupio u kontakt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Izražavam saučešće obitelji gospođe koja je preminula. Ne znam ime, nisam pitao i ne želim ih u ovom trenutku uzbuđivati. Nadam se da ćemo se u među vremenu čuti i da će se ove stvari riješiti", dodaje.

Image
propust u kbc-u split /

Epidemiologinja o zamjeni pacijentica: 'To se ne bi smjelo događati, ali tko radi, taj i griješi'

Image
propust u kbc-u split /

Epidemiologinja o zamjeni pacijentica: 'To se ne bi smjelo događati, ali tko radi, taj i griješi'

Zorić kaže kako zna da im je sada jako vrlo teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znam kako se osjećaju. Ako im išta pomaže, ona je u grobnici s limenim lijesom, nije pokopana zemljom. Institucije županije zapadnohercegovačke će napraviti svoje, države će se dogovoriti oko prijenosa tijela."

Unatoč očitom propustu, kaže kako ne planira tužiti ni splitski KBC niti državu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako djelatnici bolnice u budućnosti spase ijedan život, napravili su veliku stvar. Tešku su žrtvu podnijeli svi ovih dana i mislim da su svi doprinijeli tome da ne budemo u situaciji kakva je u Italiji ili Španjolskoj. Koliko god u prvom mahu bili ogročeni i ljuti, toliko sutra kad se probudite shvatite da se takve stvari događaju. Tko je osobno odgovoran, neka popriča sam sa sobom", zaključuje Zorić za RTL.

Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u travnju kada su djelatnici te bolnice prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenile identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i bila je u ponedjeljak vraćena u dom, no kada su je tamo doveli sanitetom utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama, a jučer se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.

Čim je ravnatelj Meštrović to doznao otišao je u Seget do obitelji, koja je čekala povratak u dom njihove majke i bake, te im izrazio žaljenje i sućut, dok je drugu obitelj kontaktirao njegov zamjenik. Meštrović ​je nakon toga ​o​ svemu obavijestio ministra ​Beroša, ​pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC- a Split.​ 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Splitu se dogodio veliki propust, velika pogreška. Treba vidjeti o čemu se radilo, je li o nepoštivanju procedure ili protokola, ili je riječ o nečem drugom. Situacija se mora istražiti i pokrenuti unutrašnji nadzor jer se već drugi put dogodilo ovo. Zato sam poslao inspekciju kako bismo vidjeli o čemu se radi. Možda je nemar, možda nečija greška, a možda propusti u organizaciji rada. Kad ćemo imati sve te elemente, poduzimat ćemo naredne korake i pozivati na odgovornost", rekao je ministar Vili Beroš u razgovoru za RTL.

​To nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja ​zamijenili dvije žene istog prezimena ​tako što ​su prvu koja nije bolovala od koronavirusa smjestili u COVID bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe. Zahvaljujući sreći ipak nije došlo do širenja zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo