opasnost od terorizma niska / Novo izvješće SOA-e: Hrvatska na meti kibernetičkih napada, a sedmero Hrvata je u ISIL-u!

Izvješće sadržava i primjere medijskih objava kojima se želi diskreditirati Hrvatsku

3.6.2019.
17:15
VOYO logo

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavila je peto javno izvješće koje obuhvaća razdoblje od 2018. godine do danas (statistički podaci odnose se na 2018.).

Statistika izvješća pokazuje povećani opseg poslova kao i veću fokusiranost na izvješćivanje državnog vrha i međunarodnu suradnju. Stanje sigurnosti u javnom izvješću prikazano je kroz tri razine: globalna i europska sigurnost, stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj i stanje sigurnosti hrvatskog jugoistočnog susjedstva kao glavnog izvorišta nestabilnosti za Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski državljani u ISIL-u 

Stanje u europskom okruženju, stoji u isvješću, karakterizira sukob između Zapada i Rusije, ističe se slučaj trovanja Sergeja Skripala i pogoršanje odnosa s Rusijom nakon toga. Pojas nestabilnosti oko Europe (Sjeverna Afrika, Bliski istok, Ukrajina) i dalje generira razne izazove: migracije, terorizam, krizna žarišta.

Posebno izraženu prijetnju predstavlja mogući povratak džihadista iz Sirije nakon poraza ISIL-a. Radi se o tisućama džihadista iz Europe koji su bili pripadnici najveće terorističke organizacije na svijetu i koji se trenutno nalaze u kurdskom zarobljeništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javno izvješće konstatira da je Republika Hrvatska sigurna i stabilna demokracija. Sigurnosna situacija u Republici Hrvatskoj je dobra i trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali njezine značajnije destabilizacije. 

SOA javno daje nove podatke o hrvatskim državljanima u ISIL-u, prvi put se navodi da je od sedam osoba s hrvatskim državljanstvom u ISIL-u, njih dvoje muškaraca koji su po raspoloživim podacima poginuli (a koje tek treba potvrditi), dok je pet žena koje se s djecom po raspoloživim podacima uglavnom nalaze u kurdskim kampovima za civile u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskreditacija Hrvatske medijskim objavama

Ekstremizmi u Hrvatskoj, po bilo kojoj osnovi (nacionalni, vjerski, lijevi, desni) nemaju snagu ni pokretački potencijal, stoji u izvješću.

Izvješće obrađuje i rad SOA-e u zaštiti gospodarskog sustava i ulogu SOA-e u slučaju Agrokor kao potpore drugim nadležnim državnim tijelima. Obrađuje i temu energetske sigurnosti, s posebnim naglaskom na značaj LNG terminala na Krku u jačanju šire europske energetske sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće sadržava i primjere medijskih objava kojima se želi diskreditirati Republiku Hrvatsku. U izvješću se nalaze naslovi i podnaslovi objava BiH portala Žurnal u kojima se SOA-u lažno optužilo za naoružavanje salafita u BiH. Navodi se da je Žurnal već i ranije objavljivao lažne vijesti poput objave da je šef ruskih obavještajaca Nikolaj Patrušev boravio u Trogiru prošle godine.

Najveći izazovi za sigurnost Republike Hrvatske dolaze iz jugoistočnog susjedstva koje je još uvijek izvan euroatlantskih integracija i gdje još nije postignuta stabilnost. Ulazak Crne Gore u NATO i pozivnica Sjevernoj Makedoniji pokazuju postojanje euroatlantske perspektive za države susjedstva te označavaju širenje zone stabilnosti u hrvatskom susjedstvu, navodi SOA u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također ističe pokušaj državnog udara u Crnog Gori dan uoči parlamentarnih izbora s ciljem sprječavanja ulaska Crne Gore u NATO, a za što je sud u Podgorici osudio 14 ruskih, srpskih i crnogorskih državljana.

U jugoistočnom susjedstvu postoji brojni problemi s terorizmom i islamističkom radikalizacijom. Oko 1000 osoba iz susjedstva je otišlo u Siriju i Irak i moglo bi se dogoditi da se veliki broj tih osoba vrati u matične države, što predstavlja veliki sigurnosni rizik. Kao ilustracija izdvojena su dvojica terorista ISIL-a iz BiH koji su snimljeni kako se predaju kurdskim snagama u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dio preventivnog rada SOA navodi i razgovore koji se obavljaju na granici sa stranim državljanima za koje postoje sumnje da podupiru terorizam. Radi se o razgovorima zbog kojih su BiH mediji (posebice Žurnal) pokušali SOA-u prikazati kao službu koja isljeđuje nevine građane BiH, a da nisu naveli da se u svim slučajevima radilo o radikalnim islamistima i pobornicima ISIL-a koji su tranzitirali preko hrvatskog teritorija.

Sukladno Strategiji nacionalne sigurnosti, Javno izvješće kratko se osvrće na stanje vezano uz konstitutivni položaj Hrvata u BiH te manjinska prava Hrvata u Srbiji.
Navodi se da u BiH dio medija Hrvate u BiH i hrvatske predstavnike prikazuje kao "ruske igrače" u BiH čime se Hrvati i njihovi zahtjevi žele kompromitirati pred zapadnim saveznicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću se posebno naglašava međunarodna dimenzija rada SOA-e i orijentiranost na međunarodna partnerstva. Jedno poglavlje posvećeno je Protuterorističkoj skupini (Counter Terrorism Group – CTG) koju čini 30 sigurnosnih službi članica EU-a, Norveške i Švicarske. SOA je članica CTG-a od 2013. godine, a 2020. preuzet će predsjedanje CTG-om. SOA je i 2018. bila domaćin NATO protuterorističkog panela u Opatiji. Ovo je posebno značajno u kontekstu optužbi iz BiH da Hrvatska podupire terorizam, što je apsurdno.

Javno izvješće se bavi i kibernetičkom sigurnošću, pa se jedno poglavlje bavi državno sponzoriranim kibernetičkim napadima protiv RH (tzv. APT napadi) kao i značajem sve većeg broja informacija u kibernetičkom prostoru (tzv. Big Data) u sigurnosno-obavještajnom radu. APT napade provode hakerske skupine od kojih su najpoznatije Sofacy i Turla. U izvješću je predstavljen jedan primjer iz prakse rada SOA-e u kojem je uspješno spriječen jedan APT napad jer je osoba koja je bila meta prepoznala mogućnost hakerskog napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno poglavlje bavi se hibridnim djelovanjem, odnosno korištenjem tzv. trolova u plasiranju lažnih vijesti i dezinformacija preko društvenih mreža, kao primjer takvog djelovanja.

Transparentnost SOA-e je zasebno poglavlje u kojem se opisuju razlozi za izdavanje javnih izvješća, kao što to čine druge sigurnosne službe. Javno izvješće daje i primjere javnih izvješća drugih službi (npr. njemačke, nizozemske, estonske, švicarske…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završno poglavlje govori o zapošljavanju u SOA-i i poziva sve zainteresirane da se jave. SOA nudi tri kategorije poslova: operativci, analitičari i računalni stručnjaci. Za svako od kategorija su napisane karakteristike, pa se svi zainteresirani mogu javiti. Operativce SOA zapošljava na području cijele Republike Hrvatske.

Cijelo izvješće pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo