"Negdje smo na sredini vjerojatno. Ovo je PR-ovski dobra situacija za ministra poljoprivrede. Prije nije bilo izvještavanja javnosti. Europski informacijski centar je izviješten, pa s obzirom na to da je proizvod povučen s tržišta računalo se da nema potrebe da se izvijesti javnosti", kazala je novinarka Novog lista Gabrijela Galić gostujući na N1 televiziji.
"Ljudi gledaju da prežive sa što manje novca"
Dodala je kako je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić postupio sasvim u redu kada je o svemu otvoreno izvijestio javnost. A problem je, smatra ona, u tome što zbog ekonomske krize ljudi sve više kupuju hranu na akcijskim prodajama i trpaju je u zamrzivače.
"Imamo velike probleme s hranom, jer su kontrole hrane koje dolaze manje nego za ono što je proizvedeno u Hrvatskoj. Ne razmišlja se o tome je li riječ o domaćem proizvodu, već ljudi gledaju kako da prežive što više dana sa što manje novca. To pogađa i druge zemlje", kazala je Galić.
"Ljudi kupuju zalihe kad je nešto jeftino. Salmonela se ne uništava zamrzavanjem, a pitanje je i kako se termički obrađuje", pripomenula je.
Zašto je neka hrana dvaput jeftinija?
Kupci bi se, kaže, trebali upitati prilikom kupnje zašto je neki proizvod na akciji i dvostruko jeftiniji.
"Ili proizvod ne valja, ili netko tko je to radio nije plaćen, ili nisu plaćeni dobavljači ili je doista stvar u nečemu što je zaista nekvalitetno", navela je Galić četiri razloga zašto je neka hrana i dvostruko jeftinija od uobičajene cijene.