NOVI MINISTAR / Novinarka 'grilala' Damira Habijana: Evo što kaže je li mu Plenković ukrao show i tražio ga da ukloni gole fotke

'Volim izazove, spreman sam prihvatiti izazov. To je, uostalom, i časna dužnost, ali i velika odgovornost. U tome se apsolutno slažem'

20.12.2023.
20:09
VOYO logo

Potvrđivanje novog ministra gospodarstva Damira Habijana u Saboru trajalo je satima. Od kaosa i uvreda na Odboru gdje ga je branio premijer, do performansa oporbe u Sabornici. Pojavili su se čak i bivši ministri, a s novim ministrom u RTL-u Danas uživo je razgovarala Katarina Brečić, piše Danas.hr.

Na pitanje novinarke je li mu premijer Andrej Plenković jutros na odmoru ukrao show, odgovorio je da nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ne bih rekao. Mislim, normalno je da predsjednik Vlade, koji je, uostalom i osoba koja ima i nadležnost da predloži kandidata da je taj koji mora predstaviti kandidata. Prema tome, ima svoj dio, ja svoj."

Image
OBOŽAVA DRUŠTVENE MREŽE /

Damir Habijan okušao se i u TikTok karijeri: Od silnih mišića ministar nije stigao sve obrisati

Image
OBOŽAVA DRUŠTVENE MREŽE /

Damir Habijan okušao se i u TikTok karijeri: Od silnih mišića ministar nije stigao sve obrisati

Na konstataciju da su sva pitanja išla njemu te da se Plenković svadio sa zastupnicima, Habijan je rekao: "Dakle, on je imao svoj prvi dio izlaganja. Ako se ne varam 21 replika, bila je upućena njemu, 21 ili 22 replike meni. Prema tome, ne bih uopće to vagao, je li ukrao show ili nije. Dakle, bitno je bilo predstaviti mene kao kandidata. Kažem on uvodno, ja svoj dio koji sam imao u sebi. To je to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Habijan kaže da ga nije uvrijedilo to što je premijer rekao da je "jedina bitna stvar za ministra da ima moje povjerenje".

"Naravno da nije. Dakle, smatram da kada donosiš odluku, dakle, ne mogu govoriti u njegovo ime, ali, to je jedan od segmenata. Po meni, kad donosiš odluku da nekog kandidata stavljaš na mjesto ministra, naravno da je povjerenje bitan dio. Apsolutno razumijem to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi potezi

Govorio je i o prvim potezima u Ministarstvu.

"Dakle, što se tiče prvih poteza, ono što sam rekao, prilikom odgovaranja na repliku i prilikom predstavljanja postoje određene stvari koje u kratkom, recimo tako kratkom vremenu pritom mislim do kraja godine treba odlučiti, donijeti određene odluke s obzirom na rokove. S obzirom na to da nekoliko dana nemamo osobu, nemamo ministra. Tiče se, dakle, administrativnih rasterećenja. Dakle, to su bila dva akcijska plana. Ovaj konkretno koji je sada u tijeku, nekih 260 milijuna eura i ovaj drugi dio akcijskog plana koji se odnosi na neporezna i parafiskalna davanja 132,7 milijuna ili milijardu kuna, zapravo rasterećenja na neki način i mislim da je to nešto što je stalno komunicirano i ispred Vlade. Dakle, ono što mislim da je jedna dobra vijest zapravo i za poduzetnike, odnosno gospodarstvenike iz resora ministarstva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče rasvjetljavanja afere Mreža do kraja, tvrdi da to nije u njegovoj nadležnosti. "Dakle, to po mom mišljenju, nije nadležnost ministra, ali mislim da je on sve. Ja bih zapravo rekao i držat ću se toga da je to Most-Mreža. Dakle, tu je apsolutno jasno iz svega što je u javnost izašlo, možda i po ponašanju kolega iz Mosta danas koji nisu, koliko ste primijetili, bili prisutni na Odboru, očito svjesni toga da ne stoje dobro u toj poziciji. Ja mislim da ću u narednim danima zapravo još jako puno toga izaći i razotkriti u kakvoj koruptivno-medijskoj sprezi je zapravo Most.

Ja nemam apsolutno nikakav problem s time da se tu sve rasvijetli. Dakle, to sam već danas jasno rekao na odboru. Ali kada me pitate konkretno mislim da je dosad ono što se jasno vidi u javnosti i iz ponašanja i Mosta i konkretno jednog od glavnih aktera Most medija afere jasno vidljivo o kome se radi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Habijan je rekao da treba promisliti o svojim savjetnicima i koji će biti kriteriji.

"Danas, prije nekih dva-tri sata sam tek izglasan. Prema tome, bit će vremena za to. Ono što sam rekao, ovo je prvi neki potez, skenirati, dakle i rad unutar samog ministarstva, upoznati se s i državnim tajnicima pobliže i sa svim suradnicima i s onima koji vode mini resore. Obim poslova je doista velik, treba okupiti ekipu i vidjeti što nas sve čeka u ovom doista kratkom roku do kraja godine i napraviti neke od nove aktivnosti za sljedeće razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenje je jedan od dijelova, odnosno jedan segment koji je bitan za donošenje takve odluke. Doista mislim da je pred nama naporan rad. Prema tome, puno je tu elemenata koji su bitni za takvu odluku", rekao je Habijan.

O brisanju fotografija s Instagrama

Na pitanje zašto je pristao biti ministar, a do izbora je svega par mjeseci, Habijan je odgovorio da se ne zamara time.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa neću se uopće zamarati rokom koliko je preostalo. Ja sam to i rekao i u razgovoru s premijerom. Volim izazove, spreman sam prihvatiti izazov. To je, uostalom, i časna dužnost, ali i velika odgovornost. U tome se apsolutno slažem, ali smatram da je ono kroz što sam prošao kao odvjetnik 13, 14 godina i u Hrvatskom saboru tri i pol godine dovoljno da se uhvatim tog posla."

Komentirao je i zašto je s Instagrama maknuo fotografije gdje je gol do pasa. "Dakle, Instagram profil imam šest-sedam godina. Kada vodim Instagram profil često mijenjam fotografije. Mijenjao sam i lani, lani sam puno fotografija obrisao. Brisao sam i nedavno neke fotografije. Prema tome, to je bilo baš sad, mediji su malo kasnije to skužili. No, nebitno je to, ali bilo je danas deplasirano što je par zastupnica imalo pitanja o mojim slikama. Ja sam rekao da ako im moje takve slike trebaju, da ću im rado poslati", rekao je te potvrdio da Plenković nije tražio uklanjanje fotografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo