Novinarima HRT-a zabranjeno iskazivati mišljenje na Fejsu

Novim pravilima na HRT-u nikome nije dopušteno iskazivanje mišljenja ili stajališta na društvenim mrežama ili blogovima, a koji bi štetili ugledu ili interesima HRT-a.

27.5.2013.
9:02
VOYO logo

Počevši od četvrtka novinarima i kreativnom osoblju HRT-a, svim zaposlenicima javnog servisa, valja se ponašati po odredbama novog Etičkog kodeksa i novim Općim pravilima o radu i ponašanju. Akti su javnosti servirani s HRT-a uz poruku kako se odnose ''na sve zaposlenike HRT-a, uključujući i glavnog ravnatelja HRT-a, suprotno nekim nedavnim medijskim tvrdnjama koje su sugerirale da bi glavni ravnatelj od njih bio izuzet'', piše Novi list.

Teško je, međutim, ne primijetiti da su pravila sročena i sa željom da se uvelike smanji sva aktivnost zaposlenika na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novina je da će sve osobe koje su izložene uznemiravanju na radnom mjestu moći ubuduće podnijeti pritužbu ili prijavu jednom od četiri povjerenika za zaštitu dostojanstva zaposlenika. Povjerenike imenuje poslodavac, dvije žene i dva muškarca, na mandat od dvije godine.

Zabrana pojavljivanja u reklamama

Među općim pravilima nalazi se i odredba koja kaže da ''nikome nije dopušteno iskazivanje vlastitog mišljenja ili stajališta na društvenim mrežama ili blogovima, a koji bi štetili ugledu ili interesima HRT-a''. Društvene mreže su, prema autorima, jedan od oblika javnih nastupa za kojih se ne smije iznositi podatke i davati izjave koje bi mogle naštetiti ugledu HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pravilima je, između ostalog, i dio koji regulira predizborne kampanje, u kojem se kaže da su svi zaposlenici HRT obavezni poštovati izborne zakone, iako je HTV tijekom prvog kruga lokalnih izbora prekršio izbornu šutnju, piše Novi list.

Nova pravila zabranjuju zaposlenicima i da se likom i glasom pojavljuju u ekonomskim promidžbenim porukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo