NOVA UREDBA DONOSI NOVI UDAR NA GRAĐANE: / Uskoro će u svim gradovima i općinama poskupjeti jedna komunalna usluga

Image
Foto: PIXSELL

S prvim danom idućeg mjeseca na snagu stupa Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja određuje da se komunalni otpad mora prikupljati odvojeno i naplaćivati po količini.

14.10.2017.
10:47
PIXSELL
VOYO logo

Prema toj uredbi, ispred svake kuće ili stambene zgrade trebali biti odvojeni spremnici za miješani, biorazgradivi i reciklabilni otpad. To, dakako, znači i veće troškove, a time i neminovno poskupljenje odvoza otpada.

Image
NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: /

Dobili dvostruko veće račune nego mjesec ranije, poskupljenje bi moglo zadesiti i druge naše gradove

Image
NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: /

Dobili dvostruko veće račune nego mjesec ranije, poskupljenje bi moglo zadesiti i druge naše gradove

U Rijeci je odvoz već poskupio - 109 posto!

Rijeka je grad u kojem se to već dogodilo. Tamo je odvoz smeća početkom ovoga mjeseca poskupio 109 posto zbog naraslih troškova zbrinjavanja u centru za gospodarenje otpadom. Prosječna cijena odvoza smeća za kućanstvo porasla je s 33,73 kune na 70,13 kuna. U Rijeci su novi troškovi veći su čak za 470 kuna po toni otpada, a veće račune za odvoz otpada uskoro bi mogli početi stizati u gotovo svim gradovima i općinama u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općine i gradovi, odnosno njihova komunalna poduzeća, morat će izgraditi reciklažna dvorišta ako ih nemaju i nabaviti kontejnere za odvojeno prikupljanje, a za to će imati rok od šest mjeseci nakon što uredba stupi na snagu.

U tih šest mjeseci morat će donijeti i odluku o načinu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, a time i kriterije za obračun troškova gospodarenja otpadom. S obzirom na to da je riječ o osjetljivom političkom pitanju, moguće je da će čelnici gradova i općina oklijevati s donošenjem tih odluka, a moguće je i da u nekima odluče subvencionirati komunalna poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općine i gradovi morat će ispuniti dva uvjeta"

"Taj novi obračun obuhvaća naplatu realnih troškova prikupljanja i troškova povećanja infrastrukture za odvojeno prikupljanje, a to nam nameće cirkularna ekonomija. Općine i gradovi morat će ispuniti ta dva uvjeta, što će nužno dovesti do povećanja cijena", kazala je za Večernji list Aleksandra Anić Vučinić, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO).

U zagrebačkoj Čistoći, primjerice, prosječni trošak za prikupljanje jedne tone miješanog komunalnog otpada lani je iznosio 1003,72 kune, dok je prosječni trošak za obradu iste te količine miješanog komunalnog otpada iznosio 322,36 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska trenutačno odlaže na deponije čak 80 posto svog komunalnog otpada, a odvojeno ga prikupi tek 24 posto. Cilj je da se 2020. godine odvaja 50 posto komunalnog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo