UDARIMA NEMA KRAJA / Pitanje je tko će si uskoro moći priuštiti meso, pogledajte za koliko bi moglo poskupjeti: 'Nemamo drugog izlaza'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon rasta cijena energenata, slijedi nam i dodatan rast cijene mesa, upozorava vlasnik tvrtke Purex, dodajući kako je situacija slična i u ostatku Europe

27.1.2022.
7:56
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Građane se polako priprema na neminovni rast cijene energenata. Vozači automobila su već osjetili taj rast na benzinskim postajama, a veće cijene osjete se i u trgovinama. Tako izuzetak nije niti hrana, a prema novim najavama cijena mesa bi mogla dodatno skočiti.

Purex, obiteljska tvrtka koja se bavi proizvodnjom purećeg i pilećeg mesa i prerađevina od svinjskog mesa, posluje stabilno i prošle je godine ostvario 70 milijuna kuna prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo posebnih problema osim što je općenito u sektoru stočarstva vidljiv problem rasta cijena sirovina stočne hrane. S druge strane, cijena mesa još je diskontna. Slična je situacija u mljekarstvu, uzgoju svinja i peradi, a malo se, doduše, oporavila cijena junetine. Takva situacija nije samo kod nas nego u cijeloj Europi. Doduše, u većini zemalja Europske unije stočarski sektor ima ozbiljnije mjere podrške dok su kod nas subvencije kojima bi se takva situacija trebala premostiti male", rekao je vlasnik i direktor Milivoj Dragošević za Jutarnji list.

Rast cijena od travnja?

"Problem je sektorski i moja je procjena je da će se takva situacija odraziti na rast cijena mesa. Poskupljenje se može očekivati potkraj prvog kvartala. To, nažalost, nije dobro za kupce i potrošače i svakako će se odraziti na standard građana, ali drugog izlaza, očito, nema. Ako se cijena mesa ne poveća, u ovakvoj situaciji neće ga imati tko proizvoditi. Ne mogu cijene u maloprodaji biti niže od proizvodnih", objašnjava Dragošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.

Image
'BILO BI PAMETNIJE...' /

Poznati ekonomist žestoko napao Vladino 'zamrzavanje cijena' te otkrio: Ovo su najveći dobitnici i gubitnici Covid krize

Image
'BILO BI PAMETNIJE...' /

Poznati ekonomist žestoko napao Vladino 'zamrzavanje cijena' te otkrio: Ovo su najveći dobitnici i gubitnici Covid krize

"Ove nam godine situaciju otežava i ptičja gripa, zbog koje je u europskim zemljama dio peradi uništen. Mi, na sreću, još nemamo tih problema jer u blizini nemamo slučajeva detektiranog virusa ptičje gripe. Osim toga, naša je perad u zatvorenim objektima. Situacija vezana uz virus ptičje gripe može se odraziti na smanjenje proizvodnje mesa peradi, a to također može utjecati na cijenu na tržištu", napominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strani radnici

Što se tiče njihove tvrtke, Dragošević otkriva da su u ovoj godini u proizvodnji zaposlili 20 novih radnika, i to uglavnom iz inozemstva jer, nažalost, domaći radnici nisu zainteresirani za ovu vrstu poslova.

Zaposlili su i desetak domaćih radnika u prodaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom se dijelu još može pronaći dobar domaći kadar. Već nam je stiglo petnaestak radnika iz Nepala i Filipina, a očekujemo ih još petero, šestero uskoro. Time bismo za ovu godinu zadovoljili naše potrebe za radnicima. Inače, imamo trenutno 235 zaposlenika", rekao je Dragošević.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo