NOVI RAZMJERI DUGOVA AGROKOROVIH TVRTKI: / Iznosi su milijardama veći od njihovih ukupnih vrijednosti, očekuju se čak i pravne bitke

Image
Foto: Pixsell

Ledo, Belje, Jamnica i PIK Vinkovci četiri su tvrtke iz Agrokorovog koncerna koje su priznale više od 90 milijardi kuna izdanih jamstava i sudužništva.

16.6.2017.
9:56
Pixsell
VOYO logo

Takvi će razmjeri izdanih jamstava i sudužništva biti zaista velik problem kada je riječ o planiranom restrukturiranju Agrokora, a mogu se očekivati i pravne bitke: one između Agrokorovih vjerovnika, ali i manjinskih dioničara protiv Republike Hrvatske. Moguće je tužbe najavila i grupa međunarodnih investitora. Među njima su i hrvatski mirovinski fondovi.

Milijarde kuna izdanih jamstava i sudužništva

Iznos ukupnih obaveza izdanih jamstava i sudužništva Jamnice iznosi čak 31,2 milijarde kuna, dok je ukupna vrijednost te tvrtke oko 4 milijarde kuna. Kada je pak riječ o Ledu, vrijednost te tvrtke je oko 3 milijarde kuna, a njihove su obaveze prema vladajućem društvu čak 18,9 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Todorićevim kombinatima preuzeta su jamstva još ekstravagantnija: Uprava PIK-a Vinkovci priznala je 21 milijardu kuna potencijalnih obveza po jamstvima i sudužništvima za krovnu kompaniju, Belje je priznalo 19,7 milijardi kuna duga prema Agrokoru, a tu je i 879 milijuna kuna obaveza prema drugim povezanim društvima.

Objašnjenja koja se te tvrtke ponudile dosta su štura, a sve su tvrtke ponudile identična obrazloženja pa zvuče neuvjerljivo, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usklađeni odgovori tvrtki

Uskladili su i odgovore na pitanja dioničara o provođenju insolvencijskih testova prilikom izdavanja tih jamstava i sudužništva, kao i na pitanje o tome je li se vladajuće društvo obvezalo nadoknaditi potencijalnu štetu. Rekli su tada da nema razaloga za brigu.

U njihovim se izjavama napominje i da ti iznosi možda i nisu konačni pa se postavlja pitanje kako je moguće da Hanfa uopće nije reagirala. Mnogi se sada pitaju je li izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor mislio upravo na Hanfu kada je rekao da postoji mogućnost tužbe protiv nekih institucija koje nisu djelovale u slučaju Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo