NOVI PROBLEMI ZA AGROKOR, DOBAVLJAČI POSTAVILI ULTIMATUM: / 'Ako ne ispunite naše zahtjeve, obustavljamo isporuku robe'

Image

Proizvođači i dobavljači Agrokora dali su koncernu ultimatum. Postavili su zahtjeve vezane uz tretman Agrokorovih mjenica te nove plasmane robe, a ako se njihovi zahtjevi ne ispune do 29.

22.5.2017.
13:50
VOYO logo

DOBAVLJAČI U RATU S AGROKOROM IZVLAČE DOSAD NAJJAČE ORUŽJE: Otvoreno priznaju – spremni su na potez koji bi mogao uništiti Konzum

Dobavljači nisu zadovoljni nakon proteka 40 dana otkako je izvanredni Vladin povjerenik Ante Ramljak preuzeo upravljanje koncernom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis zahtjeva dobavljača

Prokuristica Kraša Marica Vidaković rekla je da o ispunjenju zahtjeva dobavljača ovisi hoće li oni poduzeti mjere.

Njihov je prvi zahtjev prolongiranje datuma važenja promemorije sklopljene između dobavljača i financijskih ustanova do 9., odnosno 20. lipnja, točnije, dana prijave tražbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Drugi zaključak je uredio kolega koji namjerava dignuti tužbu protiv financijskih institucija, bilo da se radi o faktoring društvima, bankama, pa i o HNB-u. Dobio je potporu svih dobavljača koji su sudjelovali na današnjem sastanku, a pokušat će se dokazati da je bilo zajedničkog djelovanja u zapravo prikrivenom financiranju sustava Agrokora na teret dobavljača. To je, naravno, proces koji je pred nama, ali uglavnom sve kolege koje nemaju teret regresnih mjenica vrlo su solidarno stali iza tih kolega koji će ići s takvom pravnom mjerom', rekla je Vidaković, javlja N1.

Osim toga, dobavljači će tražiti i da se zakonodavni odbor Hrvatskog sabora očituje i kaže kakav tretman imaju novi plasmani roba i radi li se o istom rangu kao sredstva uzeta nakon 10. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formalno bi se trebali očitovati i Ante Ramljak, kao i potpredsjednica Vlade Martina Dalić i reći imaju li sve mjenice dobavljača u postupku izvanredne uprave jednak status.

Od Ramljaka traže da što prije dogovori novo zaduženje Agrokora i time podmiri dio starih dugovanja prema dobavljačima. Krajnji rok za sve to je 29. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji se odluče na tužbu imat će potporu ostalih dobavljača

Ne zna se još hoće li se na tužbu odlučiti svi dobavljači, ali oni koji to učine, imat će potporu svih ostalih dobavljača.

Zakon dobavljače ne štiti kao ostale, zbog čega se oni osjećaju izigrano, rekla je Vidaković i dodala da nije prirodno da zakoni štite samo jedan dio firmi, jer i druge trpe jednaku sistemsku štetu zbog ove krize. Cilj je da dobavljači u novim plasmanima rode dobiju sigurnu poziciju, a ne da se dovedu u još lošiji položaj od onog u kojem su bili prije 10. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što banke nude dobavljačima, Vidaković kaže da zahtjevi s početka nisu ispoštovani te da su visoke kamate koje banke traže u progresu regresnih mjenica.

Kada je riječ o plaćanju robe, Vidaković je rekla da ima malih zakašnjenja do 10 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pokušava se plaćanje svesti u okviru valute. Ali ima teškoća i obećanja su da će se nakon novog priliva, odnosno novog zaduženja, i to dovesti u zakonske okvire plaćanja', rekla je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo