NOVI MOMENT DRAME: / Kuluz od Avenatija zahtijeva alimentaciju - čak i za vrijeme dok se skrivala

Image

44-godišnja Nina Kuluz, majka dječaka koji posljednjih dana puni medijske stupce u Hrvatskoj, putem splitskog suda je zatražila plaćanje uzdržavanja od oca djeteta Alessandra Avenatija.

1.7.2017.
13:16
VOYO logo

Odlukom Općinskog suda u Splitu u tom postupku je zbog kolizije interesa između majke i dječaka za sedmogodišnjeg Cesarea imenovan posebni skrbnik, odvjetnik Domagoj Mužić, piše Slobodna Dalmacija.

Kada bi alimentacija doista bila određena, Avenati bi se našao u neobičnoj situaciji. Naime, on bi praktički bio prisiljen financirati bijeg bivše partnerice od njega te prisilno odvajanje od sina kojeg nije vidio pet godina dok se Kuluz s njime skrivala od njega i vlasti, živeći na relaciji Hrvatska - BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuluz potražuje alimentaciju bez obzira na brojne optužbe koje je iznijela na račun bivšeg partnera, no podnošenje tužbe ne čudi previše jer se majka malog Cesarea nakon povratka iz Italije 2011. nije zaposlila. Nije radila ni dok je četiri godine sa sinom živjela u Vitezu u BiH, a u istom je statusu i od povratka u Hrvatsku u rujnu prošle godine.

Skrivanje od oca djeteta financirali su obitelji i prijatelji

Godine bijega i skrivanja financirala je tako što su joj pomagali članovi obitelji i njihovi prijatelji, no njezin status nezaposlene osobe odmogao joj je tijekom postupka za skrbništvo na Sudu za maloljetnike u Torinu. Naime, tijekom osmogodišnje veze u kojoj su bili Avenati je uzdržavao Kuluz, a to je i jedan od razloga zbog kojeg je sud odlučio da njih dvoje dijele zajedničko skrbništvo nad djetetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, odlučeno je da majka ima pravo svakodnevno viđati sina, ali na adresi Alesssandra Avenatija na kojoj on dotad živio.

Tijekom postupka Kuluzu nije dolazila na ročište za određivanje skrbništva, već je poslala pisanu izjavu zbog nemogućnosti da plati put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na talijanskom je sudu zbog tih okolnosti napisan sporazum prema kojem bi joj Alessandro Avenati osigurao smještaj i posao u Italiji kako bi ona mogla biti blizu djetetu. To se ipak nije dogodilo, Kuluz je sa sinom pobjegla u BiH kako bi izbjegla uhićenje po Interpolovoj tjeralici i Europskom uhidbenom nalogu.

Hrvatsku je tako morala napustiti putem ilegalnom prijelaza, a takav način odlaska u BiH se u pravilu plaća, a Kuluz je to uspjela srediti bez obzira na tešku financijsku situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na splitskom sudu trenutno se vode tri procesa

Na splitskom sudu trenutno su u tijeku tri postupka u kojima se odlučuje o sudbini dječaka - postupak kojim se treba omogućiti provođenje pravomoćne sudske odluke o zajedničkom skrbništvu i povratku dječaka u Italiju (proces koji je u najvećem fokusu javnosti, op.a.), postupak u kojem je Kuluzu optužena za protupravno odvođenje sina iz države rođenja u Hrvatske te prelazak granice i odlazak u BiH te tužba kojom Kuluz od Avenatija traži alimentaciju.

S obzirom da se radi o imovinskom postupku, Obiteljski zakon predviđa da, ukoliko postoji sukob interesa između djeteta i njegovog zakonskog zastupnika, odnosno majke, radi zaštite djetetovih interesa može se imenovati posebni skrbnik. On bi u nastavku postupka trebao zastupati Cesarea umjesto Nine Kuluz. Zastupanje djeteta ograničeno je strogo na parnicu u kojoj se odlučuje o alimentaciji i ne zastupa ga u ostalim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuluz u međuvremenu tužbu nije povukla, stoga se postupak nastavlja i za posebnog je skrbnika imenovan odvjetnik Mužić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo