Novi ministar zdravstva ima rješenje za nepregledne liste čekanja?

24.6.2014.
10:06
VOYO logo

Ministar Varga rekao je kako će se upravo danas u Ministarstvu financija održati sastanak na kojem će tražiti modaliteti izlaska zdravstvenog sustava iz riznice. Na taj način novac će biti točno adresiran onome kome pripada.

Naime, zdravstvo je u državnoj riznici i novac dobiva kroz proračun i rebalanse. No, cilj nam je da zdravstvo dobije novac koji je namjenski prikupljen. Ne može se ugrožavati zdravlje građana zbog gospodarske krize, istaknuo je ministar Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izlazak iz riznice

Prema njegovim riječima, za zdravstveni sustav danas se izdvaja 20,6 milijardi kuna, ali tu su uključeni troškovi koji bi se trebali plaćati iz poreza - kao što su porodiljne naknade i druga davanja. Te stavke trebala bi preuzeti resorna ministarstva kojima pripadajaju, primjerice rodiljne naknade moraju se isplaćivati iz Ministarstva socijalne politike. Varga kaže kako je ono što pripada sustavu zdravsta - a to je 15 posto iz bruto plaća i 35 posto trošarina od duhana - dostatno za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu građana. Riječ je oko 19,5 milijardi kuna.

Izlaskom HZZO-a iz državne riznice, tvrdi ministar, smanjit će se liste čekanja jer bolnice neće unaprijed dobivati novac, nego će im biti plaćeno ono što izvrše. Zato će im biti u interesu izvršiti što više posla, a time će se i smanjiti liste čekanja, zaključuje Varga. Izdvajanje HZZO-a planirano je tek u rujnu i listopadu jer se veže s rebalansom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo