Je li ovo uhljebljivanje? / Novi karijerni izazov u 59. godini: HDZ-ovac na tajnovitom javnom natječaju zaposlen kao savjetnik uprave u državnoj tvrtki

Na natječaju, objavljenom usred ljeta – s napomenom da se prijave primaju od 2. do 10. kolovoza – odabran je baš Čuljak – i zaposlen na neodređeno vrijeme

26.9.2017.
19:15
VOYO logo

Nakon što se javnost razbjesnila uhljebljivanjem rekordnog broja pomoćnika i tajnika po ministarstvima Plenkovićeve Vlade, novi slučaj – još je više digao ljestvicu podjele plijena. Bivši politički tajnik HDZ-a, 59-godišnji Tomislav Čuljak, zaposlen je na tajnovitom javnom natječaju kao savjetnik uprave u državnoj tvrtki Odašiljači i veze – na neodređeno vrijeme.

Je li ovo klasičan primjer uhljebljivanja? Državnu tvrtku Odašiljači i veze posjetili su resorni ministri jer je obnovljen dio zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odašiljači i veze nisu još jedna tvrtka ili tek bilo koja tvrtka u vlasništvu republike Hrvatske", kaže ministar državne imovine Goran Marić.

Nije još jedna u nizu – već za njihova bivšeg stranačkog kolegu iz saborskih klupa, Tomislava Čuljka, novi karijerni izazov u njegovoj 59. godini. Na tajnovitom natječaju za savjetnika Uprave, objavljenom usred ljeta – s napomenom da se prijave primaju samo od 2. do 10. kolovoza – odabran je baš Čuljak – i zaposlen na neodređeno vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo tu je i s nama gospodin Čuljak, dosta je prašine diglo njegovo zapošljavanje na neodređeno vrijeme na javnom natječaju, možete nam samo malo rasvijetliti to, koliko se ljudi javilo na taj natječaj i po čemu je točno gospodin Čuljak bio kompetentniji od svih ostalih?

"Natječaj kao i svi natječaji koji se objavljuju na našim internetskim stranicama, gospodin Čuljak se javio, zadovoljio sve kriterije", kaže direktor OiV-a Mate Botica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta je kritika bilo da je to u principu čisto uhljebljivanje?

"Ne ja to ne bi tako nazvao to je dosta grub izraz, a drugo kolega Čuljak je itekako kompetentan", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sam Čuljak ni riječi. 

Čuljak, svojedobno politički tajnik HDZ-a dok je stranku vodio Tomislav Karamarko - prema imovinskoj kartici važi za jednog od najbogatijih HDZ-ovaca – sa satelitima i odašiljačima baš i nema puno veze. Za oporbu, njegovo je zapošljavanje uvredljivo i bezobrazno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klasično političko uhljebljivanje, ali na najjače, dakle imate legitimna uljebljivanja na mjesta državnih tajnika koja su prolazna ", kaže SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

No Čuljak ostaje bez obzira na to tko bio na vlasti. Inače, od 2003. četiri mandata odradio je kao saborski zastupnik – bio je i potpredsjednik Sabora – a iako smo tražili Odašiljače i veze da nam točno dostave podatke o tome kolika je plaća Čuljka na novome radnom mjestu savjetnika – nije nam odgovoreno – no kako doznajemo, na toj poziciji mjesečna primanja kreću se oko 15.000 kuna neto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo