Agonija se nastavlja / Novi kaos s APN-ovim stanovima: Država kaže da nije kriva, oporba se pita 'je li ovo vic ili je stvarno?'

Image
Foto: RTL

Građevinski sektor je takav, odgovaraju iz ministarstva. Tvrtke propadaju, a pravila postoje

13.2.2020.
19:05
RTL
VOYO logo

Država nije kriva što je kupce POS-ovih stanova u Biogradu ostavila bez krova nad glavom, tvrde iz ministarstva graditeljstva. 

Svoju odgovornost ne vide ni u slučajevima državnih dužnosnika koji su se okoristili APN-ovim stanovima, kao ni u slučajevima u kojima se takvi stanovi koriste za najam i zaradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krimen im zato pronalazi oporba koja razmišlja o pokretanju novog opoziva, ovaj put ministra graditeljstva.

Bivši direktor APN-a Krešimir Žunić, onaj kojeg je sram koliko nema pa si je osigurao POS-ov stan u Zadru i Anita Nosić koja općinom Lovreć upravlja iz kuće s bazenom, a u Zagrebu je čeka subvencijom kupljen stan izigrali su APN, a u Biogradu je APN izigrao građane. SDP traži od ministarstva da osigura ljudima krov nad glavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"APN može naći tih 9 milijuna kuna koji im nedostaju. Može ih sigurno naći u svom proračunu. Može isto tako ponoviti natječaj, može napraviti što god", rekao je saborski zastupnik Franko Vidović (SDP).

"Je li ovo vic ili je stvarno?"

Građevinski sektor je takav, odgovaraju iz ministarstva. Tvrtke propadaju, a pravila postoje. Novi izvođač koji bi trebao dovršiti zgrade znat će se tek nakon odabira povoljne ponude na natječaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predugovori su potpisani, svatko je u predugovoru potpisao članak 12. koji govori o tome čija je šta odgovornost. U ovome slučaju odgovornost države ne postoji", kazao je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir.

Postoji i odgovornost države i odgovornost ministra Predraga Štromara, kaže Vidović i dodaje da SDP razmišlja o pokretanju opoziva potpredsjednika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su se stekli svi uvjeti da taj gospodin ode 'ća' iz Vlade", rekao je Vidović.

"Čekajte, je li ovo vic ili je ovo stvarno? Oni kažu da je stvarno. Oprostite, ja se moram nasmijati, ali ako je i od SDP-a, previše je. Ali ukoliko i dođe do toga, to će biti još jedna potvrda da se na političkoj sceni udružila ekstremna ljevica i ekstremna desnica", rekao je predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP bi opoziv pokušao pokrenuti pred unutarstranačke izbore u HDZ-u kako bi se vidjelo koji će HDZ-ovci podržati HNS-ovog ministra. No, u smisao još jednog opoziva pola godine prije izbora nisu uvjereni ni svi SDP-ovci, a ni ostatak oporbe.

"Nemojmo se iscrpljivati na stvarima koje će nas iscrpljivati. Vidimo da HDZ ima zaista svoje unutarstranačke probleme na ovim izborima. Dovoljno je kupiti kokice i gledati što se tu događa", kazala je predsjednica saborskog Kluba zastupnika GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je kako ih sankcionirati

"Eto, kako odluče ostali partneri iz opozicije. Ja smatram da je to u ovom trenutku, dakle, nepotrebno", kazao je predsjednik saborskog Kluba zastupnika HSS-a Krešo Beljak.

Štromaru bi dali priliku da podvuče crtu pod projekt APN-a, otkrije sve one koji projekt zlorabljuju, postroži kriterije na listama i osmisli sankcije za one koji krše pravila, bilo da ne žive u kupljenim stanovima ili ih koriste za najam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ajmo vidjeti otkad je krenuo APN gdje smo, što smo i zaista sankcionirati. Kad prvi put sankcionirate nekog, onda drugi, treći put više neće biti", kazala je Mrak Taritaš.

Problem je jedino kako ih sankcionirati. Stanovi im se ne mogu oduzeti. Jedino što je ministarstvo do sad smislio je onima koji su zloupotrijebili društveno poticajne stanove odmah naplatiti puni iznos kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo