NOVI DETALJI: / Josipa Rimac je zbog vjetroelektrane htjela maknuti točku s dnevnog reda sjednice Vlade; 'U više navrata me zvala...'

Image
Foto: Pixsell
3.6.2020.
9:03
Pixsell
VOYO logo

Osim što je pokušala utjecati na donošenje odluka u ministarstvima poljoprivrede i državne imovine, nedavno uhićena bivša tajnica u Ministarstvu uprave, Josipa Rimac, pokušala je intervenirati i u Vladinom Uredu za zakonodavstvo. Jutarnji doznaje kako su USKOK-ovi istražitelji došli do informacija da je ona pokušala s dnevnog reda Koordinacije Vlade RH skinuti postupak o sukobu nadležnosti dvaju ministarstava (ovih na koje je pokušala utjecati) prema tvrtki C.E.M.P.

Nastavak je to optužbi da je Rimac pokušala pomoći čelnicima C.E.M.P.-a, Milenku Bašiću i Draganu Stipiću, da dobiju sve potrebne dozvole za vjetroelektranu Krš-Pađene iako njihova tvrtka, prema navodima USKOK-a, nije zadovoljavala sve uvjete. Skidanje sporne točke s dnevnog reda jedan je od razloga zbog kojih USKOK želi ispitati zamjenicu predstojnika Ureda premijera i jednu od Plenkovićevih najbližih suradnica, Tenu Mišetić. Naime, ona bi mogla imati saznanja o "lobiranjima" Josipe Rimac. USKOK bi rado u svoje prostorije doveo i saslušao ravnateljicu Ureda za zakonodavstvo, Zdenku Pogarčić, njezinu zamjenicu Vinkicu Duvnjak i tajnicu Ines Uglešić. Cijelu priču je novinarima potvrdila upravo ravnateljica Pogarčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državna tajnica ministarstva uprave Josipa Rimac pokušala me je telefonski kontaktirati u više navrata, pa sam je povratno nazvala, zanimajući se što je predmet njezina interesa. Tom prilikom utvrdila sam da je već bila upoznata s pravnim mišljenjem Ureda u predmetu sukoba nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne imovine. Poznato mi je da je državna tajnica kontaktirala i moje suradnice, s molbom da se predmetna točka odgodi, odnosno skine s dnevnog reda nadležne Koordinacije. Tom prilikom je dobila uputu i informaciju da je formiranje dnevnog reda i skidanje točaka u nadležnosti Koordinacije, a ne ovog Ureda", rekla je Pogarčić.

Image
KORUPCIJSKA HOBOTNICA JOSIPE RIMAC: /

Zivkala je po raznim institucijama, tražila potpore za stočara bez stoke, 'pomagala prijateljima u nevolji'

Image
KORUPCIJSKA HOBOTNICA JOSIPE RIMAC: /

Zivkala je po raznim institucijama, tražila potpore za stočara bez stoke, 'pomagala prijateljima u nevolji'

Skidanje duga investitorima

USKOK tereti Rimac i da je pokušala pomoći investitorima iz tvrtke C.E.M.P. da, osim dobivanja svih dozvola za vjetroelektranu Krš-Pađene, dobiju i status povlaštenog proizvođača električne energije i tako ostvaruje znatno veći profit. Rimac, prema optužbi, nije utjecala samo na šefove Hrvatskih šuma da povuku svoja negativna mišljenja, već i na spomenute službenike u Vladi, ministre, njihove pomoćnike, državne tajnike...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušala je utjecati na dužnosnike u Ministarstvu državne imovine, ministra Marija Banožića, njegovu pomoćnicu Ivanu Pintar, savjetnicu ministra Ilijanu Krešić Rajić i voditeljicu Službe za zemljišta Manuelu Špoljarić. Sve ih je u nekoliko navrata tražila da Ministarstvo državne imovine pobije svoje ranije odluke kako bi se dug C.E.M.P.-a stornirao sa 6,9 na jedan milijun kuna. C.E.M.P. je spomenuti dug nabio neplaćanjem naknade za pravo služnosti na šumskom zemljištu Hrvatskim šumama još od 2015. Ministarstvo državne imovine odbilo je udovoljiti Rimac, pa je C.E.M.P. potkraj prošle godine ipak platio puni dug od 6,9 milijuna kuna.

Ona je također pokušala utjecati i na suosumnjičenog predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Tomislava Jurekovića da C.E.M.P.-u izda rješenje o statusu povlaštenog proizvođača električne energije, iako C.E.M.P. niti ovdje nije ispunjavao sve uvjete. Šefovi te tvrtke dogovorili su isplatu 45.000 eura mita Josipi Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stručna' mišljenja i 'odgovarajući' komentari

USKOK, osim skidanja točke s dnevnog reda, želi ispitati Tenu Mišetić i zbog optužbi protiv bivše šefice kabineta ministrice poljoprivrede Ružice Njavro. Ona je, naime, prema podacima iz istrage, željela isposlovati hitno stavljanje u javnu raspravu nacrta izmjene Uredbe o zakupu šumskoga zemljišta u vlasništvu RH. Naime, Rimac se tereti da je za poduzetnike Antu Sladića i Josipa Ravlića pokušala preko Njavro smanjiti kriterije i povećati poticaje za dobivanje najma državnih pašnjaka za uzgoj stoke. U jednome od prisluškivanih razgovora između Rimac i Sladića, ona je rekla da je Njavro kontaktirala Tenu da sve pusti "u proceduru javnog savjetovanja sa svim nedostacima" te da se on pripremi za "davanje potrebnih komentara nakon što to izađe na e-savjetovanje".

Rimac je, zajedno s Njavro, pokušala indirektno utjecati na odluku ministrice poljoprivrede Marije Vučković tijekom donošenja izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta. Pritom su tražile pomoć dekana zagrebačkog Agronomskog fakulteta Zorana Grgića koji je trebao dati "odgovarajuća" stručna mišljenja, a kontaktirale su i najbliže ministričine suradnike, državne tajnike Tugomira Majdaka, Željka Kraljička i Zdravka Tušeka, te pomoćnice ministrice Renatu Ojurović i Jelenu Đugum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Vučković je još ranije izjavila kako na nju "nitko ne može utjecati na način da bi učinila nešto što je protivno javnom interesu ili savjesti” te je osudila pokušaje pogodovanja, nezakonitosti i nemoralnih radnji. Državni tajnik Tugomir Majdak novinarima je rekao da ta problematika nije u njegovu djelokrugu posla, dok dekan Grgić nije želio ništa komentirati.

Poštar iz Ministarstva branitelja

Josipa Rimac je za Sladića i Ravlića radila i na namještanju natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta na području općine Gračac. Za to je iskoristila načelnicu Gračaca Natašu Turbić kojoj je predala 10.000 eura mita od Ante Sladića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je pak Rimac, odnosno Sladiću, na USB sticku poslala podatke o zemljištima na sljedećem natječaju, a pritom je "poštar" bio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ivan Vukić. Od Sladića i Ravlića, prema istrazi, Rimac je za "usluge" trebala dobiti novac i zemljište od ukupno 10.000 kvadrata u Rogoznici, dok je Ružica Njavro, koja je prema optužbi preuzela mito, trebala dobiti još pola milijuna kuna nakon što se posao zgotovi.

Vukić: Prenio sam kovertu, ali nisam znao što je u njoj

Na napise je reagirao i sam Vukić, zatraživši nadopunu informacije. "Informaciju kako je u koverti koju sam ponio od Gračaca do Zagreba Josipi Rimac bio USB stick s podacima koji su predmet istrage saznao sam u nedjelju, 31. svibnja 2020. iz medija koji su prenijeli iskaz načelnice Gračaca. Mediji su naveli kako je i sama načelnica u iskazu utvrdila kako ja nisam znao kakav sadržaj se nalazi u koverti. Naime, na zamolbu sam u dobroj vjeri, vraćajući se iz Šibenika na posao u Zagrebu, u Gračacu preuzeo kovertu čiji sadržaj nisam znao, već sam smatrao kolegijalnim ponijeti potrebno tadašnjoj državnoj tajnici koja je u tom trenutku bila u samoizolaciji u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ovim putem izražavam žaljenje što sam obmanut i doveden u kontekst radnji koje najoštrije osuđujem, i privatno i profesionalno. O navedenom me nadležne institucije do sada nisu kontaktirale, a ukoliko budu svakako ću se odazvati."

Rimac terete i da je od bivše pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac tražila da tri tvrtke i obrta njezinih prijatelja i rođaka iz Knina dobiju bespovratne potpore malim i srednjim poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nakon objave teksta reagirao je C.E.M.P., a njihovu reakciju možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo