NOVI CROBAROMETAR OTKRIO VAŽNU PROMJENU U BIRAČKOM TIJELU: / Nakon silnih afera i rekonstrukcije, evo kako danas stoje HDZ, SDP i ostali

Image
Foto: IPSOS/Dnevnik.hr

Da se danas održe parlamentarni izbori, u Sabor bi, osim HDZ-a i SDP-a, ušli još Lista Mislava Kolakušića i MOST

24.8.2019.
19:45
IPSOS/Dnevnik.hr
VOYO logo

Što građani misle o političkim strankama pokazuju rezultati Crobarometra, redovitog mjesečnog istraživanja agencije IPSOS, koje je u svome najnovijem izdanju provedeno na uzorku od 978 građana, uz statističku pogrešku od 3,3 postou uzorku te 3,6 posto za rejtinge stranaka.

Iako je najnovije istraživanje obuhvatilo razdoblje afera i ostavki, ali ne i rekonstrukcije Vlade, prema rezultatima se čini kako je HDZ rekonstrukcijom zaustavio pad potpore, dok su SDP i ostale stranke bez većeg rasta ili pada potpore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SABOR POTVRDIO SVE MINISTRE: /

Završena je Plenkovićeva rekonstrukcija Vlade, oporba napustila sabornicu

Image
SABOR POTVRDIO SVE MINISTRE: /

Završena je Plenkovićeva rekonstrukcija Vlade, oporba napustila sabornicu

HDZ-u raste potpora

U kolovozu, nakon rekonstrukcije Vlade, HDZ po prvi put bilježi rast potpore, koja je sada na 27,4 posto. SDP se i dalje nije približio HDZ-u, no ima stabilnu potporu petine birača, točnije njih 21 posto.

Lista Mislava Kolakušića je treća, ali sa sve manjom potporom, koja je sada na 6,1 posto. Unutar izbornog praga se još drži i MOST sa šest posto potpore, što je također manje nego prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalni koalicijski partneri

Na petom se mjestu stalno izmjenjuju Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića i HSS Kreše Beljaka. U kolovozu je peti izbor birača Stranka i rada i solidarnosti s potporom od četiri posto. Živi zid ima potporu od 3,6 posto ispitanika. HSU je na 2,5, a HSS je pao na 2,2 posto potpore, koliko ima i IDS.

Stranka Pametno mjesec završava s potporom od 1,9 posto, kao i Pernarova stranka, a Hrast na 1,8 posto. HNS kao manjinski partner HDZ-a je na 1,7 posto potpore. Neovisni za Hrvatsku 1,5 posto potpore, a stranka Promijenimo Hrvatsku 1,4 posto. Tu su još i Abeceda demokracije s 1,3 posto i Zelena lista s 1,1 posto, dok je START na jedan posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranke koje bilježe manje od jedan posto potpore birača zajedno su osvojile 3,8 posto glasova, a neodlučnih birača je u kolovozu bilo 7,4 posto.

Image
Foto: IPSOS/Dnevnik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo