KOLINDI SE ISPLATILA TAKTIKA KOJU JE ODABRALA, A PLENKOVIĆ PADA SVE NIŽE: / Evo što ljudi misle o hrvatskim političarima

Image
Foto: PIXSELL / Nova TV

Predsjednica Grabar Kitarović u istraživanju Crobarometar godinu je završila kao najpopularnija političarka o kojoj je pozitivan dojam imalo 61 posto ispitanika,

3.1.2018.
19:57
PIXSELL / Nova TV
VOYO logo

Rezultati Crobarometra, redovitog istraživanja političkih preferencija kojeg objavljuje Dnevnik Nove TV, pokazuje da je u prosincu predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović vratila potporu većine građana. Njezin rad trenutno podupire 52 posto ispitanika, a ne odobrava njih 40 posto, dok se 8 posto ispitanika nije odlučilo.

Nakon crnih brojki tijekom ljeta i rane jeseni, kada većina građana nije odobravala njezin rad, predsjednica Republike već drugi mjesec uživa više potpore. Grabar-Kitarović su se, izgleda, isplatile kritike Vlade pa sada uživa potporu 52 posto građana. Njezin prethodnik Ivo Josipović u istom je razdoblju, u prosincu 2012. godine, imao potporu 77 posto ispitanika, dok njih 17 posto nije odobravalo njegov rad, a šest posto je nije znalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSLJEDNJI CROBAROMETAR OVE GODINE: /

Kolinda povukla mudar potez, Plenković bi se sad definitivno trebao ozbiljno zabrinuti

Image
POSLJEDNJI CROBAROMETAR OVE GODINE: /

Kolinda povukla mudar potez, Plenković bi se sad definitivno trebao ozbiljno zabrinuti

Image

Predsjednica (o)čuvala rejting

Predsjednica Grabar Kitarović 2017. godinu je završila kao najpopularnija političarka o kojoj je pozitivan dojam imalo 61 posto ispitanika. I cijelu godinu njezin je rejting među biračima bio u rasponu od 53 do 64 posto potpore.

Premijer Andrej Plenković već 9 mjeseci ne može računati na to da većina građana o njemu ima pozitivan dojam. Na početku godine krenuo je s potporom od 56 posto birača, a 2017. godinu završio je s potporom 44 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Podrška Sinčiću stalno raste

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić može računati da o njemu pozitivan dojam ima svaki treći građanin, točnije njih 32 posto. Otprilike isti takav rejting imao je gotovo cijelu prošlu godinu. Ivan Vilibor Sinčić 2017. godinu je prema Crobarometru završio s podrškom 53 posto građana, s tim da njemu podrška raste iz mjeseca u mjesec.

Božo Petrov može računati na 44 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Premijeri su u pravilu nepopularniji

Premijer Plenković može računati na potporu 44 posto birača, a zanimljiva je usporedba s podrškom koju su imali njegovi prethodnicima u isto vrijeme svojih mandata. Ivo Sanader u ožujku 2005. imao je podršku 50 posto građana koji su o njemu imali pozitivan dojam, dok je njih 43 posto mislilo suprotno. No, u drugom mandatu u 12 mjesecu 2008. o Ivi Sanaderu pozitivan dojam imalo je 36 posto građana, a njih 58 posto negativan.

Jadranka Kosor je u rujnu 2010. uživala potporu 36 posto birača, a o njoj je tada negativan dojam imalo 58 posto ispitanika. Zoran Milanović je u veljači 2013. uživao potporu 40 posto birača, a o njemu je tada negativan dojam imalo 56 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Najlošiju ocjenu u 2017. dobio Sabor

Na koncu, Ured predsjednice Republike u prošloj godini je, prema Crobarometru, ocijenjen s 3,01. Vlada RH je popravila svoje ocjene među biračima i trenutno od ispitanika dobiva ocjenu 2,53 ili "prolaznu trojku". Očekivano, najlošije je ocijenjen rad Hrvatskog sabora koji je dobio 1,90, što je jedna od najlošijih ocjena u 2017. godini u itsraživanju Crobarometar.

Inače, istraživanje je provela agencija IPSOS u razdoblju od 1. do 20. prosinca na uzorku od 977 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo