'Osvježivači zraka' / Nove droge pojavljuju se u Hrvatskoj: 'Simptomi konzumacije nalikuju psihotičnom stanju'

Image

'Osvježivači zraka' kolokvijalni je izraz za razne vrste psihoakivnih supstanci koje se pakirane u neki oblik formalno legalnih proizvoda

14.5.2018.
20:36
VOYO logo

Nakon što je šestero maloljetnika primljeno u KBC Osijek zbog konzumiranja psihoaktivnih supstanci, nastavljaju se alarmantna upozorenja liječnika. 

Podsjetimo, svih šestero osječkih maloljetnika konzumiralo je tvari koje se legalno prodaju kao, primjerice, "osvježivači zraka", pri čemu se najčešće radi o sintetskim kanabinoidima koji imitiraju efekte marihuane. Maloljetnici u dobi od 13 do 17 godina imali su niz simptoma, donosi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o simptomima koji nalikuju psihotičnom stanju: osjećaj mučnine, povraćanje, jako lupanje srca, osjećaj gubljenja svijesti, crvenilo lica, pritisak u prsima, teškoće pri disanju, osjećaj vrućine ili hladnoće, halucinacije, nisu svjesni svog tijela, navela je dr. Katarina Dodig Ćurković iz osječkog KBC-a.

"Osvježivači zraka" kolokvijalni je izraz za razne vrste psihoakivnih supstanci koje se pakirane u neki oblik formalno legalnih proizvoda, primjerice "aromatiziranih pripravaka", prodaju u smart-shopovima ili zapravo ponajviše na internetu, donosi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su sintetski katinoni i opioidi, tvari koje imitiraju učinke amfetamina, MDMA-a, kokaina, odnosno heroina opasnije po zdravlje, u srpnju 2016. godine tvar MDMB-CHMICA postala je prvi sintetski kanabinoid za koji je EMCDDA izvršila procjenu rizika, obzirom da je bio uključen u više od 20 teških trovanja i 28 smrtnih slučajeva na području EU. Ovaj je opasni kanabinoid te iste godine u Hrvatskoj zaplijenjen 13 puta.

Sintetski kanabinoidi uzrokuju štetne posljedice koje mogu biti i fatalne. Stručnjaci ističu da ne znaju kakve sve posljedice u organizmu mogu izazvati nove kemijske kombinacije, koje se k tomu prodaju na dostupnim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo