NOVA VLAST MIJENJA ZAKON? / Smrtonosne sintetičke droge prodaju se sasvim legalno

Image
Foto: Thinkstock, KatarzynaBialasiewicz
21.4.2016.
7:00
Thinkstock, KatarzynaBialasiewicz
VOYO logo

Čak i kad su uhvaćeni u prekršaju, trgovce policija tretira samo kao prodavače robe na crno, a ne kao rasprčivače droge.

Image
NOVE DROGE HARAJU HRVATSKOM /

Počinje se sa 16, a tek 10 godina kasnije traži pomoć

Image
NOVE DROGE HARAJU HRVATSKOM /

Počinje se sa 16, a tek 10 godina kasnije traži pomoć

Prošle je godine u teškom psihotičnom stanju zbog trovanja sintetskim drogama u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu primljeno 16 maloljetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je stanje gdje dijete zapravo ne zna za sebe i može biti vrlo agresivno, ali može biti i vrlo depresivno. Problem je kod sintetskih droga što ne postoji nikakv antidot, ne postoji pravi protuotrov koji bi mogao poništiti sam učinak nego se radi na suportivnim mjerama" objašnjava pedijatar Martin Ćuk za HRT.

Zadnji takav slučaj gotovo je završio kobno. "Nakon sat vremena zastoja rada srca, samo zahvaljujući pravodobnoj intervenciji cijelog liječničkog tima i uporabi najsuvremenije kardiokirurške opreme, dakle uređaja srce-pluća, spašen je jedan mladi život" kaže Dražen Belina, kardiokirurg koji je sudjelovao u njegovu spašavanju. Ističe kako srce, zbog opijata, nije reagiralo na tretmane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontrola je nemoguća

Iako opasni za život, sintetički kanabinoidi i dalje se legalno prodaju. Manipulacije i brzinu kojom nove sintetičke droge iz Kine i Indije dolaze na tržište gotovo je nemoguće kontrolirati i zaustaviti.

"Prodaje se jedna opasna kemijska tvar, ali treba nekoliko mjeseci da ona dođe na listu zabranjenih psihoaktivnih tvari. A onda oni izmijene samo jednu molekulu i zakon je takav da prodaješ istu stvar samo malo izmijenjenu, ističe psihijatar Ante Bagarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme je, slažu se stručnjaci, za radikalnije mjere i strože propise. Vladajući najavljuju izmjenu zakona o zloporabi opojnih droga.

"Država će učiniti sve da spriječi opasnosti sintetičkih droga ali bez zajedničkih aktivnosti, znači bez prevencije, bez svijesti mladih to nećeno uspjeti" kaže Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo