Od 1.1.2022. /

Nova statistička podjela Hrvatske na pet regija trebala bi omogućiti daleko bolje korištenje EU fondova

Image
Foto: Shutterstock

Napravljena je nova statistička podjela i to prije dvije godine i ima pet regija: jadransku, panonsku, sjever Hrvatske te Grad Zagreb kao posebnu regiju

18.5.2021.
21:50
Shutterstock
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković rekao je da je napravljena nova statistička karta Hrvatske prema kojoj će se isplaćivati državne potpore poduzetnicima. Novom statističkom podjelom Hrvatske na regije otvaraju se vrata za povlačenje novca iz fondova EU-a i pružanje potpore privatnom sektoru.

Image
World Happiness Report /

Srbija ispred Hrvatske! Finska je najsretnija država svijeta. Slovenija i Kosovo predvodnici regije

Image
World Happiness Report /

Srbija ispred Hrvatske! Finska je najsretnija država svijeta. Slovenija i Kosovo predvodnici regije

Bolji uvjeti za sve regije i mogućnost izvalačenje iz EU fondova

Do kraja 2020. Hrvatska je bila podijeljena na dvije NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics) regije, kontinentalnu i jadransku, a potpore koje je država mogla dati poduzetnicima iznosile su maksimalno 25 posto ukupne investicije. Na primjer, određena tvrtka prijavi se na natječaj za fondove EU-a. Maksimalan iznos financiranja koji može dobiti je 25 posto od vrijednosti ukupne investicije, a od iduće godine taj će iznos biti puno veći, što je i u skladu s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, piše tportal

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ste bili investitor, jednaki su vam bili uvjeti potpora na natječajima bez obzira investirate li u, recimo, zagrebačkom prstenu ili ste odlučili podići gospodarstvo, zaposlenost i ekonomsku aktivnost, primjerice, u Iloku", objasnio je Plenković i dodao da je Vlada smatrala kako ta podjela nije pravedna.

Dakle, napravljena je nova statistička podjela i to prije dvije godine i ima pet regija: jadransku, panonsku, sjever Hrvatske te Grad Zagreb kao posebnu regiju. Takva podjela nije nikakva novost, ali je novost da od 1. siječnja iduće godine državne potpore u postocima rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se one u panonskoj i regiji sjeverne Hrvatske dižu s 25 posto na 50 posto dok u jadranskoj Hrvatskoj idu s 25 na 40 posto, a u Gradu Zagrebu s 25 na 35 posto. Naravno, manje razvijene regije dobit će više iznose državnih potpora kako bi što prije pokušale dohvati standard razvijenijih.

"Bit podjele je u tome da su sve statističke regije u Hrvatskoj, a time i županije, dobitnici i da će koristi za poslovne subjekte, za gospodarstvenike i za ulagače biti veće", dodao je predsjednik Vlade i rekao da će se taj intenzitet potpora dizati za 10 postotnih bodova kada je riječ i srednjim i malim poduzetnicima. Odnosno, pojasnio je, ono što je za velike 50 posto, za srednje je 60, a za male i do 70 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo