NOVA PRESUDA U SLUČAJU KONVERTIRANOG KREDITA: / Banka klijentu mora vratiti 50.000 kn preplaćenih kamata, plus zatezne kamate!

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Županijski sud u Rijeci preinačio je negativnu prvostupanjsku presudu i pravomoćno dosudio potrošaču 50.000 kuna preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate za konvertirani kredit

27.8.2019.
11:30
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Županijski sud u Rijeci donio je izvrsnu presudu za jedan konvertirani kredit. Najprije je Općinski sud u Splitu odbio tužbu kao neosnovanu, obrazlažući to konverzijom i tvrdnjom da je potrošač potpisivanjem aneksa ugovora izgubio pravni interes, no riječki Županijski sud takvu je presudu preinačio i dosudio 50.000 kuna preplaćenih kamata potrošaču uz pripadajuće zatezne kamate. Presuda je odlična i zbog toga jer po prihvaćanju žalbe tužitelja nije vraćena na prvi stupanj na ponovno suđenje, nego je viši sud odmah riješio slučaj konačnim pravorijekom, izvijestili su iz Udruge Franak.

Presudu je donijelo sudačko vijeće u sastavu Filka Pejković, predsjednica vijeća, Svjetlana Pražić, sutkinja izvjestiteljica, te Dubravka Srečec Fletko, članica vijeća. Odvjetnik koji je zastupao potrošača bio je poznati splitski odvjetnik Zvonimir Bućan, koji već uobičajeno dobiva presude u korist potrošača u slučaju franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može tražiti i tečajne razlike

Potrošač tužitelj može novom tužbom zatražiti i tečajne razlike po odluci Vrhovnoga suda RH o revizijama banaka odnosno u skladu s odlukama Vrhovnoga suda RH može zatražiti i kompletnu ništetnost kompletnoga ugovor te obeštećenje na temelju te ništetnosti, u dogovoru s odvjetnikom koji ga zastupa.

Napomenuli su da je Sud EU-a svojim trima odlukama, C-26/13, C-186/16 i C-118/17, zacrtao obvezujuća pravila za sve članice EU-a pa tako i za hrvatske sudove, i prema tim pravilima svi CHF ugovori imaju ugovorenu ništetnu valutnu klauzulu CHF, a osim toga Sud EU-a smatra i to da su onda takvi ugovori kompletno ništetni. Iz Udruge Franak poručili su da nestrpljivo i s optimizmom čekaju odluku Vrhovnoga suda RH o revizijama banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKA UDRUGA BANAKA NAPALA UDRUGU FRANAK: /

'Pokušavaju izvršiti nezakonit pritisak na suce'

Image
HRVATSKA UDRUGA BANAKA NAPALA UDRUGU FRANAK: /

'Pokušavaju izvršiti nezakonit pritisak na suce'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo