NEMA KARANTENE ZA MALOLJETNE / HZJZ objavio 'dodatna tumačenja' o karanteni i samoizolaciji: Posebno su objasnili dio koji se odnosi na djecu

Image
Foto: Marin Tironi/Pixsell

HZJZ je objavio dodatna tumačenja svog dokumenta u kojem je pojašnjeno kome je i zašto ukinuta ili produljena izolacija

28.1.2022.
23:44
Marin Tironi/Pixsell
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dodatna tumačenja svojih "Postupanja s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene“, od proteklog ponedjeljka.

Uz napomenu kako se treba pridržavati svih preporuka o postupanju, a ne samo dodatnih pojašnjenja, u dokumentu objavljenom u petak stoji da su karantene oslobođena djeca do 18 godina starosti koja su cijepljena s dvije doze i koja su preboljela, pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPTIMIZAM PRED PROLJEĆE /

Stožer će promijeniti mjere? Božinović: 'Nešto bi se moglo revidirati. Sutra imamo važan sastanak'

Image
OPTIMIZAM PRED PROLJEĆE /

Stožer će promijeniti mjere? Božinović: 'Nešto bi se moglo revidirati. Sutra imamo važan sastanak'

Za djecu do 18 godina starosti nije ukinuto izuzeće temeljem preboljenja zaraze u zadnja četiri mjeseca te je ono ostalo jednako kao i za odrasle osobe. No, dodano je novo izuzeće od karantene za djecu koja su dvaput cijepljena ili su preboljela zarazu pa cijepljena, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja, jer se za zdravu djecu ne preporučuje booster doza.

Pravila za djelatnike u zdravstvu i socijali

Promjena ima i za djelatnike u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Tako oni, kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana, trebaju prije povratka na posao obaviti brzi antigenski ili PCR test. Na posao se mogu vratiti jedino ako dobiju negativan rezultat testa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za one koji su preboljeli zarazu ili su cijepljeni prije više od četiri mjeseca, karantena traje sedam dana, ali bez testiranja ako nemaju simptoma. Izuzetak su već spomenuti djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, koji se ipak trebaju testirati.

Necijepljenima ostaje 10-dnevna izolacija

Na sedam dana je skraćena i izolacija za asimptomatske bolesnike i osobe s blagom ili umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane, ali i za one kojima je prošlo više od četiri mjeseca od preboljenja ili druge doze cjepiva. Ranije je izolacija bila skraćena samo lakšim do umjerenim bolesnicima, ako su preboljeli zarazu ili se cijepili unutar posljednja četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izolacija će, po novim preporukama, trajati sedam dana i za sve osobe koje su cijepljenja dva ili tri puta, ali i onima koje su preboljele zarazu bez obzira na to kad su je preboljele ili kad su cijepljene. Za necijepljene i one koji nisu dosad preboljeli zarazu, izolacija traje najmanje 10 dana, bez obzira na dob, simptome i kliničku sliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo