novi Zakon o zdravstvu / Nova populacijska mjera: Obiteljima s troje i više djece besplatno dopunsko osiguranje

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ovaj potez bi trebao motivirati roditelje na rađanje više od dvoje djece, ali ima i negativnih posljedica

4.7.2018.
17:19
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Jedna od populacijskih mjera za popravljanje demografske slike bit će besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za obitelji s troje i više djece. Ova olakšica obuhvaća više od dvjesto tisuća osoba, a koštat će državu gotovo 180 milijuna kuna godišnje, javlja Novi list. 

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj je 112.830 obitelji s troje i više djece. Većina, točnije 102.000 obitelji uključuje oba roditelja, a oko 10.000 uključuje samog jednog roditelja. Stoga prema ovoj najavi s posljednje sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju, besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje imat će po dva roditelja u više od 100.000 obitelji te otprilike 10.000 roditelja iz obitelji s jednim roditeljem koji imaju troje i više djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena ove police po osobi iznosi 70 kuna mjesečno, odnosno 840 kuna na godinu, dok je okvirni trošak za 210.000 ljudi 176 milijuna kuna. Treba naglasiti da djeca do 18 godina ionako ne plaćaju participaciju za zdravstvene usluge pa će se broj polica dopunskog osiguranja koje financira država povećati još za četvrtinu umjesto da se smanji.

Kako piše Novi list, država nije ažurna u plaćanju HZZO-u. Zato je moguće da će ova Kujundžićeva mjera pasti na teret zdravstvenoj blagajni. Ovaj potez koji bi trebao motivirati roditelje na rađanje više od dvoje djece mogao bi dodatno opteretiti zdravstveni proračun koji ionako ima dug veći od osam milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policu dopunskog zdravstvenog osiguranja plaća oko 1,6 milijuna stanovnika Hrvatske, a HZZO od toga zarađuje oko 1,3 milijarde kuna godišnje. Što znači da bi se mogli smanjiti prihodi dopunskog osiguranja jer je dio roditelja u ovim obiteljima već dopunski osiguran, prenosi Novi list. 

A što bi se sve moglo promijeniti Kujundžićevim novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti pročitajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo