Pravosuđe treba slušati narod? / Nova izjava predsjednice uzburkala duhove: 'Sudovi ne trebaju nikoga slušati'

Jučerašnja kritika predsjednice Republike pravosuđu da sporo rješava slučajeve ratnih zločina izazvala je niz reakcija

17.10.2019.
20:35
VOYO logo

Jučerašnja kritika predsjednice Republike pravosuđu da sporo rješava slučajeve ratnih zločina izazvala je niz reakcija.  Mnogi su spornom doživjeli izjavu Kolinde Grabar-Kitarović da bi pravosuđe trebalo slušati narod. Reagirali su i suci i političari, a objašnjenje ima i sama predsjednica.

Pravosuđe bi, u slučaju ratnih zločina, trebalo slušati narod, Predsjedničina je poruka, koja je jučer mnoge iznenadila. Danas ju je pojasnila. "Mislim pod time kao prvo članak 1. Ustava koji kaže da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugo da je zakonski regulirano da bilo koji građanin može podnijeti prijavu, a Državno odvjetništvo treba postupati sukladno prijavi", kazala je predsjednica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravosuđe mora suditi u okviru Ustava, zakona i drugih propisa"

"Pravosuđe mora suditi u okviru ustava, zakona i drugih propisa", jasan je bio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Pa su vezu naroda i suda pokušali razjasniti i sami suci.

"Ako se u pravosuđu misli na sudove onda sudovi ne trebaju nikoga slušati, ali trebaju suditi po Ustavu, zakonima, međunarodnim ugovorima i drugim izvorima prava, a Ustav, zakone i potvrde međunarodnih ugovora donosi Sabor gdje su predstavnici naroda", kaže predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Damir Kontrec

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica se na pravosuđe referirala iz Vukovara - nezadovoljna rješavanjem slučajeva procesuiranja ratnih zločina iz Domovinskoga rata. "U svakom slučaju to su teški i složeni predmeti i sudionici bi isto tako da to ide brže, međutim teško je ponekad doći do dokaza, čak i do onih kojima treba suditi ne možemo doći jer su u drugim državama, i to je teško, ali i DORH i sudovi rade", kaže Bošnjaković. 

"Ne slažemo se da se vrši pritisak na pravosuđe"

I u SDSS-u se slažu sa svakim tko poziva na procesuiranje ratnih zločina. "Ono s čim se ne slažemo je da se vrši pritisak na pravosuđe, na pravosudne institucije, ono s čim se ne slažemo jeste da narod zamjeni sudove", kaže Milorad Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednicu je na volej dočekao protukandidat joj na idućim izborima Zoran Milanović. "Zakon nije algoritam formula tu je prisutan i ljudski, ali da se pita narod, ne znam kako bih protumačio, to može biti i poziv na linč. Vozili smo autocestom zaustavila nas je policija. Policija me prepozna, nešto rade, i ja kažem dobro radite, oni odgovore da moraju, a ja pitam, a da pitamo narod", kazao je Milanović. 

A narod će se pitati u kampanji u kojoj će teme zasigurno biti i procesuiranje ratnih zločina i pitanje nestalih osoba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo