hvalevrijedan projekt / Nova incijativa približava potresna svjedočanstva iz rata: 'Izveli su me na 'strijeljanje' kao dobrovoljca'

Image
Foto: Facebook

Nezavisna inicijativa realizirat će se u suradnji s Muzejom ratne fotografije iz Dubrovnika, Muzejom ratnog djetinjstva iz Sarajeva te drugim sličnim muzejima iz svijeta

17.5.2018.
17:04
Facebook
VOYO logo

Krajem lipnja ili početkom srpnja s radom će početi Muzej ratne fotografije koji će pratiti razdoblje rata u Hrvatskoj od 1991. do 1994. godine i u kojem će će biti izložene fotografije domaćih i svjetskih fotografa, ali i amaterske fotografije običnih ljudi. 
Kako piše na stranici Imageofwar.hr, ljudi koji pokreću ovaj projekt vjeruju da je rat potrebno sagledati iz više perspektiva kako bismo shvatili njegovu destruktivnost.

“Prošlo je četvrt stoljeća od rata u Hrvatskoj, a ratovi se i dalje svakodnevno vode u nekim drugim, nama fizički i mentalno udaljenijim mjestima. Istovremeno, u javnosti i medijima sve se češće o ratu govori s nevjerojatnom lakoćom, kao da je riječ o nečem posve banalnom, a ne jednoj od najvećih tragedija koje pojedinac i društvo mogu iskusiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao reakciju na to, željeli smo stvoriti mjesto koje će kroz umjetnost potaknuti dijalog i educirati o razarajućim posljedicama rata i važnosti održavanja mira za društvo u cjelini", navodi se na stranici. 

Naime, ova nezavisna inicijativa realizirat će se u suradnji s Muzejom ratne fotografije iz Dubrovnika, Muzejom ratnog djetinjstva iz Sarajeva te drugim sličnim muzejima iz zemlje i svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Facebook stranici Image of War objavljena je i fotografija Marka Gregovića iz agencija Brodato koja stoji iza projekta, na kojoj se može vidjeti kako on i njegov brat spavaju na podu jer su se u blizini zgrade u kojoj su živjeli čuli pucnjevi. Na stranici su pozvali i druge da pošalju svoje fotografije i sjećanja na stranicu muzeja ili koriste heštege #GdjeSiBio91 i #ImageOfWar.

Na webu se već nalazi nekoliko kratkih sjećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislila sam da je minobacač osoba. Živjeli smo blizu Borongaja i strah me bilo da će minobacač doći do nas i baciti minu kroz prozor u sklonište, jer je bilo u suterenu. Nisam skroz razumjela što se događalo, ali sam znala da je frka. Mama prepričava da sam se popiškila u gaće kad je bila prva izbuna. Ja se toga ne sjećam", napisala je Tena Š.

“Na sebi sam nosio pancirku koju su napravili u Prvomajskoj od čeličnih ploča, a ne kevlara. Bila je teška 15 kg. Izveli su me na “strijeljanje” kao dobrovoljca za jednu litru rakije da bi isprobali čuva li pancirka život. Pucali su u mene “dugom devetkom” i preživio sam – samo sam pao na pod”, napisao je Zdravko H.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"1991. smo živjeli u Tuškanovoj u Zagrebu i obično bježali u podrum zgrade pri uzbunama. Ali jednog dana se počelo pucati iz vojarne Borongaj svjetlećim raketama, a uzbuna nije bila oglašena. Stavila sam djecu da spavaju na podu", napisala je Ana G.

Svoje kratke priče ili amaterske fotografije možete poslati e-mailom (info@imageofwar.hr) ili ih označite na društvenim mrežama (#ImageOfWar ili #GdjeSiBio91). Najbolje priče i fotografije bit će izložene u muzeju nakon otvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo