NE MISLE STATI /

Nova fronta sukoba: Milanović i Plenković sada se svađaju oko razvojne strategije

Zoran Milanović predložio je Andreju Plenkoviću uključivanje i oporbe u izradu Nacionalne strategije jer je, kaže, oko ovako važne odluke bitno postići širi konsenzus

12.11.2020.
21:15
VOYO logo

Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine nova je fronta sukoba predsjednika i premijera. Zoran Milanović predložio je Andreju Plenkoviću uključivanje i oporbe u izradu Nacionalne strategije jer je, kaže, oko ovako važne odluke bitno postići širi konsenzus.

Premijer odgovara da su svi dobrodošli iako podsjeća da je njegov poziv za sastanak na tu temu oporba u srpnju - odbila. Milanovića  je pozvao da predloži svog predstavnika u Upravljačkom odboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: Oporba nas je odbila

Razvojna strategija loše odnose Banskih Dvora i Pantovčaka nije razvila u smjeru poboljšanja. Štoviše. Plenković na Milanovićev apel odgovara da je oporbu ljetos htio uključiti u strategiju ali da su ga odbili.

"Ako se netko probudio danas pa misli da je ovaj dokument napisan jučer ili prekjučer ili preko vikenda – nije. Ovaj je dokument plod rada velikog broja uključenih ljudi", kazao je Plenković te dodao da su dobrodošli svi koji žele dati svoj doprinos. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može mi netko na kraju procesa reći može li metodologija biti drukčija – ne može jer nema smisla sada", poručio je Plenković.

Milanović traži mijenjanje odluke

No, Milanović od Plenkovića traži da izmjeni odluku i da u izradu Strategije uključi i oporbu. Smatra da se radi o nacionalnim interesima koji zahtijevaju konsenzus.

Image
RAZVOJNA STRATEGIJA /

Premijer Plenković predstavio viziju Hrvatske 2030.: 'Suočeni smo s najvećim izazovima od Domovinskog rata'

Image
RAZVOJNA STRATEGIJA /

Premijer Plenković predstavio viziju Hrvatske 2030.: 'Suočeni smo s najvećim izazovima od Domovinskog rata'

"Kako je riječ o izradi ključnog dokumenta za cjelokupni razvoj društva i gospodarstva u desetogodišnjem razdoblju, smatram kako bi Upravljački odbor trebao biti inkluzivan i obuhvaćati ne samo predstavnike relevantnih institucija nego i predstavnike političkih stranaka koji su voljom građana izabrani u Hrvatski sabor", poručio je Milanović. 

Iz Vlade su, pak, poručili kako je Plenković jutros pozvao Milanovića da predloži svojeg predstavnika u Upravljačkom odboru za izradu nacionalne strategije, kako bi dao doprinos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam jutros uputio pismo to još jednom ponavljam predsjedniku Republike da najprije on imenuje svog predstavnika dakle to je prvo, najvažnije da on ima jednog svog predstavnika  u upravljačkom odboru koji će zajedno s nama nakon javnog savjetovanja moći sugerirati neke ideje, neke modifikacije, neke sadržaje, neke dodatne elemente koje mi eventualno kroz ovaj proces nismo dodatno zapazili", kazao je Plenković. 

Oporba pozdravlja predsjednikov apel

Oporba naravno pozdravlja predsjednikov apel da ih se uključi u priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smatramo da ono što je naveo predsjednik Milanović potpuno ispravno. Nacionalna razvojna strategija ne donosi se samo za mandate jedne vlade, on a bi trebala pokriti deset godina. Mislim da je onda logično da u upravljačkom oboru ne sudjeluju samo aktualni predstavnici vlasti već i predstavnici oporbe", kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

Premijer kaže da oporba može proučiti dokument te sugerirati što god žele te obećava kako će Vlada njihove prijedloge analizirati i uzeti u obzir.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo