NOVA AFERA U HRVATSKOJ VOJSCI! / Trojica pilota pila alkohol u Austriji - odmah su ih vratili kući. Evo što poručuje Mirko Šundov

Image

Iz Austrije su vraćena trojica pripadnika Oružanih snaga nakon što je otkriveno da su konzumirali alkohol

26.11.2019.
13:15
VOYO logo

Nova afera potresa hrvatske Oružane snage. Naime, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestio je da su ovih dana imali nestegovno ponašanje trojice pripadnika Oružanih snaga u Austriji koje su odmah povukli u Hrvatsku zbog konzumacije alkohola. Šundov podsjeća kako je nulta tolerancija na alkohol u vojsci, javlja RTL.

"Piloti su nedopušteno konzumirali alkohol i odmah su vraćeni iz Austrije u Hrvatsku. To su instruktori letenja, imamo kvalitetnu vojsku, netko će ih zamijeniti. Mi u vojsci imamo nultu toleranciju na alkohol. Ovo je poruka svima da odgovorno izvršavaju svoje zadaće, ako to ne rade, snosit će posljedice", rekao je Šundov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se osvrnuo i na najnoviju aferu u ratnom zrakoplovstvu zbog koje su pale i brojne smjene. Kaže kako Hrvatska vojska provodi "vrijednosti časnog služenja domovini" te je dodao da će učiniti sve da se sporni događaj ne bi ponovio.

Image
AFERA 'HELIKOPTER': /

Osumnjičeni švercer iz afere koja potresa MORH stigao kod istražne sutkinje

Image
AFERA 'HELIKOPTER': /

Osumnjičeni švercer iz afere koja potresa MORH stigao kod istražne sutkinje

Neovlašten ulazak

Kaže kako se događaj zbio u jednom dijelu vojske, a ne u cijeloj vojsci. "Bio je neovlašteni ulazak civilnih osoba u vojni objekt i letenje vojnim helikopterom, što je sigurnosni propust", rekao je Šundov i dodao da to nikako nije povezano sa švercom oružja. "Nije pronađeno ilegalno oružje kod prijavljenih osoba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustrojena povjerenstva koja su utvrđivala što se dogodilo, nastavljaju i dalje s radom kako bi utvrdili dodatne činjenice. Šundov tvrdi da je izvješće podnio i predsjednici i ministru. Podnesena je stegovna prijava i suspenzija protiv pilota, stegovna prijava vojnog policajca, smjena s dužnosti zapovjednika letačkoga voda, smjena zapovjednika eskadrile helikoptera, smjena zapovjednika 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i umirovljenje dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ne skrivaju informacije od javnosti

Istaknuo je kako Hrvatska vojska ne skriva informacije od javnosti. "Postoji procedura kada se može komunicirati s javnošću. Izvukli smo pouke i naučili lekcije." Otkrio je da su neovlaštenim letom prevezene dvije civilne osobe. Iako helikopterima nije prevoženo streljivo ni naoružanje, bilo je manipuliranja streljivom, čak i unutar baze u Zemuniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako su za sve doznali početkom studenoga te da mu nije poznato da je bilo ucjenjivanja pilota. Na pitanje vidi li svoju odgovornost, odgovorio je da je nepravilnost utvrđena u jednom krilu, a ne u cijeloj vojsci. Nije znao odgovoriti kada se dogodio drugi let. "Kao čovjek ih razumijem, ali nemam opravdanja za pilote."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo