Neugodno iznenađenje / Norvežani zapanjeni otkrićem da njihova suradnica sa Željkom Markić gradi vile u Istri: 'Tražimo pojašnjenja'

Image
Foto: Pixsell/Marko Lukunic/

Napominju kako je njihova predanost čvrsto uz vrijednosti koje zagovaraju spomenuti fondovi i vrijednosti Ujedinjenih naroda vezane uz ciljeve održivog razvoja

29.8.2023.
15:32
Pixsell/Marko Lukunic/
VOYO logo

Norveška tvrtka Vinco reagirala je na Indexov tekst da je među onima koji sa Željkom Markić grade vile u Istri i Vedrana Kevrić iz Zadra, voditeljica projekta PODUZMI, u kojem je ta tvrtka partner. Kevrić je i članica odbora organizacije Marijini obroci, kojoj su jedni od osnivača supružnici Markić.

"Gospođa Kevrić, koja je imenovana za voditeljicu projekta PODUZMI u sklopu našeg partnerskog dogovora također obavlja funkciju zamjenice direktorice INOVAcije - Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije. Inovacija je organizacija koja vodi projekt PODUZMI, koji financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška, a Vinco je partner projekta", stoji u priopćenju Vinca, piše Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUDAR DVAJU SVEMIRA /

Žestoki okršaj Katarine Peović i Željke Markić: 'Govorite u ime naci-kartela koji s vama gradi viletine po Istri'

Image
SUDAR DVAJU SVEMIRA /

Žestoki okršaj Katarine Peović i Željke Markić: 'Govorite u ime naci-kartela koji s vama gradi viletine po Istri'

Zapanjeni otkrićem

"Članak objavljen na Index.hr-u 24. kolovoza upućuje na vrlo blisku povezanost gospođe Kevrić s osobama povezanima s krajnje desnim pokretom u Hrvatskoj. To okruženje i njegovi članovi spomenuti u članku poznati su kao zagovornici ograničavanja prava žena i LGBTQ prava. Vinco Innovation zapanjen je ovim otkrićem jer smo bili potpuno nesvjesni ovih okolnosti prije objave članka", navode iz Vinca.

Napominju kako aktivno sudjeluju u nizu projekata koje financijski podupiru fondovi EEA i Norveške te fondovi Islanda, Lihtenštajna i Norveška te kako je njihova predanost čvrsto uz vrijednosti koje zagovaraju spomenuti fondovi i vrijednosti Ujedinjenih naroda vezane uz ciljeve održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čvrsti smo zagovornici inkluzivnosti i očuvanja ljudskih prava, posebice za marginalizirane i ranjive skupine, uključujući LGBT zajednicu. Važno je naglasiti da se Vinco Innovation žestoko suprotstavlja bilo kakvom obliku homofobije i odbija vrijednosti i načela povezana s grupom koja se spominje u članku. Jasno naglašavamo da naša načela nisu povezana s takvim stavovima, bilo direktno ili indirektno", poručuju iz tvrtke.

Očekuju pojašnjenje

Najavljuju da će, vezano uz ova otkrića, poduzeti konkretne poteze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Službeno ćemo zatražiti izjavu INOVAcije da potvrde predanost vrijednostima i normama koje su postavili fondovi EEA i Norveške. Predani smo tome da osiguramo da nikakve negativne konotacije vezane uz gospođu Kevrić ne utječu na napredak i temelje projekta PODUZMI. Nadalje, tražimo pojašnjenje INOVAcije oko mjera koje su poduzete ili planirane kako bi se zadržale i istaknule vrijednosti fondova EEA i Norveške u sklopu projekta", navode.

Kažu i da namjeravaju sve uključene u nadgledanje fondova Islanda, Lihtenštajna i Norveške izvještavati o ovoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Duboko žalimo što je istaknuta članica našeg projekta povezana s grupom koja promovira krajnje desna uvjerenja i aktivnosti, time ograničavajući temeljna ljudska prava za ranjive dijelove društva", zaključuje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Na Čiovu žena završila pod propelerom: 'Plačući je zapomagala, ali vuklo ju je dolje opet i opet'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo