u prosincu /

Normalizacija odnosa: Orban dolazi u Zagreb, Mađarska više ne blokira Hrvatskoj pristup OECD-u

Image
Foto: Vlada RH

Odluka Mađarske da ne blokira hrvatski pristup OECD-u dolazi više od godinu dana nakon što je iz Budimpešte dano crveno svjetlo za pristup organizaciji

17.11.2018.
8:35
Vlada RH
VOYO logo

Mađarski premijer Viktor Orban doći će u Hrvatsku početkom prosinca. Istodobno, Mađarska je povukla blokadu hrvatskog pristupa Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja je bila na snazi zbog nezadovoljstva Budimpešte odnosom prema MOL-u i njezinu šefu Zsoltu Hernadiju.

Orban će, kako doznaje Večernji list, sudjelovati na summitu Srednjoeuropske inicijative (SEI) na kraju predsjedanja RH koji će se održati 1. i 2. prosinca u Zagrebu. Riječ je o regionalnom forumu za političku, gospodarsku i kulturnu suradnju koji okuplja 18 članica, od Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Poljske, do Makedonije, Albanije, Ukrajine, Bjelorusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeleno svjetlo za OECD

Službenih posjeta mađarskih čelnika Hrvatskoj nije bilo od 2011., a Orbanov dolazak pokazuje da se normaliziraju politički odnosi dviju država, koji su prvotni bili narušeni zbog MOL-a, a potom i zbog migrantske krize.

Odluka Mađarske da više ne blokira hrvatski pristup OECD-u, koju je u intervjuu za Večernji list otkrila ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, dolazi više od godinu dana nakon što je iz Budimpešte dano crveno svjetlo na hrvatsko članstvo u toj organizaciji koja okuplja najbogatije države svijeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iako je Mađarska dala zeleno svjetlo, Hrvatska se neće moći pridružiti OECD-u dok svoje rezerve ne ukloni i Slovenija, koja navodi da je razlog blokade to što Hrvatska ne primjenjuje arbitražne odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo