NOBILO KOMENTIRAO EKSPLOZIVNU KOLINDINU TVRDNJU: / 'Njoj je nešto zasmetalo... Ovo je jedino logično objašnjenje'

Image
Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

'Ako predsjednica ulazi u nekontrolirane faze u životu, to je važno za nacionalnu sigurnost'

19.12.2019.
10:17
Goran Kovačić / PIXSELL
VOYO logo

Ugledni odvjetnik Anto Nobilo gostovao je u studiju N1 televizije gdje je komentirao prvu optužnicu protiv Ivice Todorića, privremenu suspenziju osnivanja Visokog kaznenog suda i optužbe aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Ako ćemo veliku optužnicu protiv Agrokora dočekati u drugom krugu predsjedničkih izbora onda je to potvrda da postoji sinkronizacija, ako je sinkronizacija u tajmingu, onda se možemo pitati u čemu je još sinkronizacija. Nepotrebno se oteže, optužnica je već trebala biti podignuta", rekao je Anto Nobilo, odvjetnik Piroške Canjuge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Javnost ima veća očekivanja'

Nobilo je mišljenja kako sudovi dovoljno ne primjenjuju institut potvrđivanja optužnice nego se ide na suđenje koje dugo traje. Optuženici budu oslobođeni, a javnost razočarana jer je imala veća očekivanja, smatra odvjetnik.

"U suštini predmeta je DORH koji preispituje je li bilo opravdano angažirati konzultante ili ne premda je Agrokor u tom poslu profitirao za 18,3 milijuna eura i smanji izloženost za 60 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, imamo tzv. borgovce koji su potrošili milijardu i 400 milijuna kuna za savjetodavne usluge, a Fortenova je u minusu 100 milijuna eura. To nitko ne postavlja, kaznena prijava za grupu Borg je odbačena prije nego je posljednji mail izašao u javnost, možda je postignut rekord po brzini odbačaja jer preispitivanje grupe Borg je neugodno za Vladu", rekao je i dodao kako u ovom slučaju nema svjedoka optužbe, već samo svjedoka obrane.

Što se tiče suđenja za aferu INA-MOL, Nobilo navodi kako ono dugo traje jer nije dobro pripremljeno. "Iz nesigurnosti, straha, državno odvjetništvo sve što prikupi gurne prema sudu i zaguši predmet. Da je više hrabrosti, poznavanja struke i materije, savjetnika iz sektora financija sve bi se to bolje postavilo i sudu bi bilo lakše i brže bi presudio", kaže Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za odluku Ustavnog suda oko stopiranja osnivanja Visokog kaznenog suda smatra kako je to bio izraz lobističkih grupa unutar HDZ-a koji imaju utjecaj na pravosuđe te da je to bio pokušaj uhljebljivanja pravosudnih dužnosnika bliskih HDZ-u. "Kako se zna, da je pravosudni guverner godinama bio Vladimir Šeks koji je sada star čovjek i na odlasku pa se sada lobističke grupe - poveznice HDZ-a i pravosuđa bore za vlast i utjecaj".

O predsjednici i tajnim službama

Mnogi se pitaju što je predsjednica htjela postići izjavom o kojoj se najviše pričalo nakon sučeljavanja, onom o korupciji u tajnim službama. Nobilo je ponudio nekoliko scenarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako zaista ima korupcije, što je moguće, onda je pitanje zašto nije reagirala ranije. Tvrdi da treba zamijeniti sve strukture pa se postavlja pitanje zašto to nije učinila ranije jer je ona postavila sve ključne ljude u agencijama. Iz njezina Ureda su otišli njezini ljudi u VSOA-u i u Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Meni se čini logično i banalno objašnjenje, imate sučeljavanje, tema je korupcija i što ona kao eksponent HDZ-a može reći o korupciji, morala bi šutjeti ako je imalo poštena. Morate demontirati cijeli sustav koji je HDZ uspostavio i mnogi drugi prihvatili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ona bi htjela biti borac protiv korupcije i onda uleti s tajnim službama za koje nitko nema podatke, meni je to jedino logično objašnjenje", rekao je Nobilo.

Dodaje i kako su koruptivne radnje koje ona spominje počele 2009., a završene 2012. te da nije trebala spominjati to jer postupak na Vrhovnom sudu i dalje traje. "Komentirala je postupak i tu je napravila štetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nobilo smatra i da je predsjednicu nešto zasmetalo kod tajnih službi. "Možda činjenica da bi mogli objasniti njezino čudno ponašanje recimo u Osijeku jer su oni mogli objasniti uzrok ponašanja što je važno za nacionalnu sigurnost. Jer ako predsjednica ulazi u nekontrolirane faze u životu, to je važno za nacionalnu sigurnost", zaključuje Nobilo.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo