hrabar put /

Njemački predsjednik pohvalio Milanovićevu politiku pomirenja: 'Hrvatska će biti inspiracija za druge'

Image
Foto: AP Images

Hrvatski predsjednik doputovao je u četvrtak u dvodnevni službeni posjet Njemačkoj

11.9.2020.
14:05
AP Images
VOYO logo

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier podržava politiku pomirenja u Hrvatskoj koju provodi hrvatski predsjednik Zoran Milanović, priopćeno je nakon susreta dvojice državnika u petak u Berlinu.

Važne korake pomirenja

"Predsjednik Milanović je u svojim prvim mjesecima kao predsjednik države poduzeo važne korake u procesu pomirenja prema Srbima i prema srpskoj manjini u Hrvatskoj i na tome smo mu zahvalni", rekao je Steinmeier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naglasio da je hrvatskog predsjednika podržao na tom "hrabrom putu".

"Ovaj put koji je pokrenula Hrvatska će, nadam se, biti inspiracija i za druge za gradnju mostova", kazao je njemački predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski predsjednik doputovao je u četvrtak u dvodnevni službeni posjet Njemačkoj, koji je počeo sinoć susretom s predstavnicima hrvatskih udruga u toj zemlji. Zoran Milanović se zahvalio svom domaćinu na pozivu u Berlin i podršci na putu pomirenja u regiji.

"Ja politiku pomirenja provodim dvadeset godina i po prvi puta smatram da u Hrvatskoj imamo sugovornike za takvu politiku", rekao je Milanović i naglasio kako će s takvom politikom nastaviti i dalje.

Image
NEOVISNA ANALIZA /

Kako je Hrvatska predsjedala Vijećem EU? Ostvareno tek nešto više od polovice planiranog

Image
NEOVISNA ANALIZA /

Kako je Hrvatska predsjedala Vijećem EU? Ostvareno tek nešto više od polovice planiranog

Steinmeier o uspješnom hrvatskom predsjedanju EU-om 

Steinmeier i Milanović su razgovarali i o jačanju i funkcioniranju Europske unije posebice u uvjetima korona krize.

"Europska unije je paketom pomoći u lipnju dokazala solidarnost kakve nisu ni približno moguće u drugim dijelovima svijeta", rekao je Steinmeier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je istodobno pohvalio Hrvatsku za dobar posao koji je obavila tijekom predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici ove godine.

"Jačanje EU-a je najvažnija zadaća i Hrvatska je to svojim predsjedanjem pod teškim uvjetima uspjela. Sada je na nama red do kraja ove godine nastavimo s ovim radom", rekao je Steinmeier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od tema razgovara bila je i borba protiv pandemije koronavirusa, a hrvatski predsjednik je izrazio nadu da će se epidemiološka situacija nakon turističke sezone u Hrvatskoj smiriti.

"Nadam se da će županije koje se nalaze na njemačkoj crvenoj listi nestati s te liste", rekao je Milanović.

Visoka ocjena odnosima Njemačke i Hrvatske

Oba predsjednika su pohvalila izvrsne odnose između Njemačke i Hrvatske.

"Njemačka politika je prema Hrvatskoj uvijek bila predvidiva u pozitivnom smislu. Što znači pouzdana“, rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba predsjednika su istaknula napore za pružanje humanitarne pomoći migrantima koji su ostali bez krova nad glavom nakon požara u grčkom izbjegličkom kampu Moria.

"Čuo sam da je hrvatska vlada odlučila primiti određeni broj prognanika i smatram to lijepom gestom i ljudskim potezom i podržavam to", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački predsjednik Steinmeier odbacio je tvrdnje kako je zajednička politika Europske unije kada je u pitanju odnos prema migrantima propala.

"Njemačka će se u sklopu svog predsjedanja Europskom unijom i zajednički s Europskom komisijom zalagati za zajedničku izbjegličku politiku", rekao je Steinmeier.

Na početku susreta s njemačkim predsjednikom Zoran Milanović je primljen uz vojne počasti i intoniranje himni. Ovo je prvi posjet nekog stranog državnika uz vojne počasti nakon višemjesečne pauze uzrokovane korona krizom.

Hrvatski predsjednik sastat će se tijekom dana i s predsjednikom njemačkog parlamenta, Bundestaga, Wolfgangom Schaeubleom, a dvodnevni posjet završava sastankom s predsjednikom Njemačke udruge srednjih poduzetnika Mariom Ohovenom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo