ITALIJA IMA VIŠE OD 2000 NOVIH SLUČAJEVA U 24 SATA: / Jedna hrvatska županija dobila obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 234 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a četiri su osobe preminule.

1.10.2020.
7:27
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je dosad zabilježeno 16.827 slučaja zaraze
  • U svijetu je zaraženih dosad 33,8 milijuna i milijun umrlih
  • Njemačka je s crvene liste skinula Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Europi se stanje se i dalje pogoršava

23:33 - Pokazatelji pandemije covida-19 i dalje su sve lošiji u Europi, napose u Francuskoj, gdje bi se u ponedjeljak u Parizu mogao proglasiti najviši stupanj opasnosti, i Španjolskoj, gdje su vlasti odlučile uvesti karantenu u Madridu. U francuskom glavnom gradu i u užoj okolici mogle bi se uvesti nove restrikcije ako se potvrdi širenje epidemije, rekao je u četvrtak francuski ministar zdravstva Olivier Veran. To znači da će "stanovnici Pariza i malog prstena privremeno drastično smanjiti društvenu interakciju, u svakom slučaju više nego što su to ranije činili: nema više obiteljskih druženja, nema zabava, barovi se potpuno zatvaraju", rekao je. Ministar je ujedno upozorio da se stanje "pogoršava" u "pet metropola, Lilleu, Lyonu, Grenobleu, Toulouseu i Saint Etienneu", gdje "tok događaja ovih dana zabrinjava". U četvrtak je u Francuskoj broj umrlih prešao 32.000. "Ako mjere (restriktivne, već uvedene) ne budu bile dovoljno djelotvorne, možda ćemo ih idućeg tjedna morati proglasiti područjem najvišeg stupnja opasnosti", upozorio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 5 milijuna stanovnika Španjolske, od čega većina u Madridu i u okolici, od subote neće smjeti napuštati gradove kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, objavila je španjolska vlada. Španjolska vlada je u četvrtak objavila da će se posebne mjere uvesti u svim gradovima s više od 100.000 stanovnika u kojima je koronavirus dijagnosticiran kod 500 od 100.000 stanovnika. Trenutno je 11 takvih gradova u kojima živi ukupno 4,8 milijuna stanovnika. Među njima je Madrid, s oko 3 milijuna stanovnika, u kojem je u posljednja dva tjedna koronavirus potvrđen kod 763 stanovnika na 100.000. Od subote stanovnici Madrida i devet predgrađa neće smjeti slobodno izlaziti iz grada. Policija bi trebala kontrolirati prilaze te propuštati samo one s potvrdom o odlasku na posao, na sudove, u bolnice, škole ili pri povratku kućama. Ulaz će biti dopušten pod istim uvjetima a kazne za kršenje iznosit će 600 eura. Unutar Madrida smjet će se okupljati najviše šest osoba umjesto dosadašnjih deset. Kafići, restorani i trgovine trebali bi smanjiti kapacitet 50 posto, te će primati klijente do 22 sata a u 23 sata moraju prestati s radom. Nakon toga će smjeti raditi samo ljekarne i benzinske crpke.

U Velikoj Britaniji nove restrikcije su uvedene u Liverpoolu. Na tom području s 1,5 milijuna stanovnika u zatvorenom prostoru bit će zabranjeni bliski kontakti među onima koji nisu članovi iste obitelji. Preporučuje se da se ne ide na sportska događanja, u posjet domovima za starije i da se ne putuje ako to nije nužno. Takva su ograničenja u srijedu već bila stupila na snagu u dijelu sjeveroistoka Engleske. Dodaju se mjerama koje su već proglašene za čitavu zemlju i u skladu s kojima se kafići, restorani i barovi moraju zatvoriti u 22.00 sata a skupovi su ograničeni na šest ljudi, vani i u zatvorenom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pogoršanja pokazatelja Njemačka je proširila svoj popis rizičnih područja na susjednu Belgiju, Island i dijelove Europe, a gotovo čitava Francuska je proglašena rizičnom. U Belgiji, koja je među europskim zemljama najteže stradalim u pandemiji koronavirusa, broj umrlih je prešao 10.000 u srijedu, na dan kada su vlasti predstavile mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata. Barovi i kafići u Bruxellesu od ponedjeljka se zatvaraju u 23.00 sata u okviru novih restrikcija zbog širenja covida-19.

Italija je u posljednja 24 sata zabilježila 2548 novozaraženih koronavirusom te je zemlja prvi puta od kraja travnja premašila broj od 2000 novih slučajeva zaraze, priopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva. Posljednji puta je Italija imala preko 2000 zaraženih u jednom danu 29. travnja. U pandemiji covida-19 u svijetu je umrlo najmanje 1.018.634 ljudi, po podacima agencije France Presse. Dijagnosticirano je više od 34 milijuna slučajeva zaraze. Sjedinjene Države su najgore prošle, kako po broju umrlih (206.959), tako i zaraženih (7.233.946). Prate ih Brazil (143.952 umrla), Indija (98.678), Meksiko (77.646) i Ujedinjeno Kraljevstvo (42.143).

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Indiji su virus proširili 'super širitelji'

21:46 - Osam posto zaraženih koronavirusom u Indiji odgovorno je za gotovo dvije trećine infekcija u zemlji, što govori o opasnosti "super širitelja", ocijenili su u četvrtak znanstvenici u studiji. Studija, objavljena u američkom znanstvenom časopisu Science, pokazuje i da su djeca do 14 godina, čini se, najveći širitelji virusa. Indija, koja ima 1,3 milijarde stanovnika, prijavila je dosad 6,3 milijuna zaraženih - odmah poslije Sjedinjenih Država koje su na svjetskom vrhu po broju slučajeva - i više od 98.000 umrlih od bolesti covida-19. Ramanan Laxminarayan, glavni istraživač koji je radio na studiji, rekao je da je njegov tim otkrio da 70 posto zaraženih nisu nikome prenijeli bolest. Omanja skupina s 8 posto zaraženih prouzročila je 60 posto novih slučajeva. Istraživači su u kolovozu proučavali načine prijenosa među više od pola milijuna kontakata koji su bili izloženi gotovo 85.000 potvrđenih slučajeva u Andra Pradeshu i Tamil Naduu, državama na jugu Indije, gdje živi 118 milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati pokazuju da svako popuštanje mjera mora voditi računa o tome da svi ljudi ne prenose (virus) na isti način i da su djeca možda važna u lancu prenošenja", rekao je Laxminarayan za AFP odgovarajući na pitanja elektroničkom poštom. U studiji je sudjelovalo više desetaka tisuća medicinskih radnika koji su pratili kontakte u zadnjih šest mjeseci, dodao je Laxminarayan, ravnatelj Centra za dinamiku bolesti, gospodarstvo i politiku u Washingtonu. Koronavirus je prvo pogodio velika gradska središta u Indiji, među kojima prijestolnicu New Delhi i financijsko središte Bombay. No kasnije se proširio i na seoska područja, gdje je zdravstveni sustav slabiji. Vlada je u ožujku bila uvela strogu karantenu na državnoj razini, ali je početkom lipnja popustila restrikcije ne bi li potaknula gospodarsku djelatnost.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Italiji preko 2000 novozaraženih

21:45 - Italija je u posljednja 24 sata zabilježila 2548 novozaraženih koronavirusom te je zemlja prvi puta od kraja travnja premašila broj od 2000 novih slučajeva zaraze, priopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva. U četvrtak su od covida-19 umrle 24 osobe, a dan ranije 19 - daleko manje nego na vrhuncu pandemije u ožujku i travnju. Italija je bila prva zemlja u Europi koja se našla na udaru covida-19 a od izbijanja pandemije u veljači u toj je zemlji od covida-19 umrlo 35.918 osoba. Sveukupno se do sada virusom SARS-CoV-2 zarazilo 317.409 ljudi. Zahvaljujući najstrožoj karanteni u svijetu, vlada je do ljeta uspjela staviti bolest pod kontrolu. Iako se posljednja dva mjeseca bilježi porast novih slučajeva zaraze, broj dnevno zaraženih u Italiji je i dalje daleko manji nego bilo gdje u Europi. Naime, Francuska, Španjolska i Velika Britanija imaju više tisuća novozaraženih u jednom danu. Posljednji puta je Italija imala preko 2000 zaraženih u jednom danu 29. travnja. Isti dan je umrlo 323 ljudi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemiološke oscilacije u Srbiji

21:05 - Srbija je u četvrtak za protekla 24 sata registrirala još jednu žrtvu infekcije covidom-19, a među 6.139 testiranih uzoraka otkriveno je 111 slučajeva pozitivnih na koronavirus. Na bolničkom liječenju je 276 oboljelih, od kojih su na respiratorima 23 pacijenta, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravlja. Po podacima za posljednjih nekoliko dana, u Srbiji su 27. rujna bila prijavljena 72 slučaja zaraze, dan kasnije 30, da bi 2. rujna bilo 65, a u srijedu 30. rujna 72 slučaja. Od proglašenja pandemije napravljeno je ukupno 1.140.378 testiranja, registrirano 33.662 slučajeva zaraze, a od službenog početka epidemije u Srbiji 6. ožujka umrlo je 750 osoba. Prema posljednjim službenim podacima stopa smrtnosti je 2,23 posto. U domovima zdravlja diljem Srbije je danas je počelo cijepljenje protiv sezonske gripe, a u prvom kontingentu osigurano je oko 350.000 doza. Trenutna epidemiološka situacija je povoljna i domovi zdravlja su sigurna sredina da bi se primilo cjepivo, izjavila je članica Kriznog stožera Darija Kisić Tepavčević iz naciopnalnog Instituta za javno zdravlje "Batut". Ona je kao rizične skupine istaknula kronične bolesnike, trudnice i pretile osobe, korisnike ustanova socijalne skrbi i kolektivnog smještaja, te djelatnike u zdravstvenom sustavu. "Ova sezona je specifična jer imamo pandemiju koronavirusa, respiratorne infekcije koja se prenosi na isti način kao i gripa, pa je najbolje spriječiti komplikacije i izbjeći sudar te dvije infekcije", preporučila je dr Kisić Tepavčević.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Ličko-senjsku županiju obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima

21:04 - Na prijedlog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije za tu se županiju uvodi obveza dezinficiranja ruku i nošenja maski u svim zatvorenim objektima u kojima se obavljaju javne djelatnosti osim u onima u kojima se poslužuje hrana i piće, priopćio je u četvrtak Nacionalni stožer. Također, na vjenčanjima i svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, a na ostalim privatnim svečanostima najviše 30 osoba. Na sprovodima se sućut ožalošćenima ne smije izražavati bliskim kontaktom. Na svim javnim i društvenim okupljanjima u zatvorenim prostorima (izložbe, priredbe, vjerska okupljanja, manifestacije i sl.) obvezna je upotreba dezinfekcijskih sredstava i nošenje maski za lice ili medicinskih maski te održavanje fizičke distance od dva metra. Ta Odluka stupa na snagu danas.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Iranu svake 23 sekunde novi slučaj zaraze

21:02 - U protekla 24 sata Iran je zabilježio 3825 novozaraženih, odnosno svake 23 sekunde jedan novi slučaj, pokazuju podaci ministarstva zdravstva u četvrtak. U istom razdoblju Iran je zabilježio 211 smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, što znači da je svakih sedam minuta jedna osobaumrla. Zbog oštrog povećanja ukupan broj umrlih popeo se na 26.380 žrtava, s više od 460.000 zaraženih. Zdravstveni stručnjaci pozvali su da se u zemlji odmah uvede karantena kako bi se ograničilo širenje zaraze, čemu se predsjednik Hasan Rohani protivi zbog gospodarske krize u zemlji.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer se sastaje s predstavnicima glazbene industrije i ugostiteljstva

20:58 - Sastanak Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s predstavnicima glazbene industrije i ugostiteljstva na temu poduzimanja daljnjih mjera i aktivnosti vezanih za borbu protiv širenja koronavirusa održat će se sutra, 2. listopada u 10,00 sati u Sportskoj dvorani Nastavnog nacionalnog središta Ravnateljstva civilne zaštite, Ksaverska cesta 113. Izjave za medije su predviđene nakon sastanka, izvijestili su iz MUP-a.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

2 novozaraženih u Varaždinskoj županiji

15:55 - "U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U jednom slučaju radi se o mlađoj osobi nepoznatog izvora zaraze, koja se liječi kod kuće. U drugom slučaju radi se o djetetu, bliskom obiteljskom kontaktu prethodno detektirane osobe oboljele od COVID-19. S obzirom da se kod djeteta radi o učeniku 1. razreda osnovne škole u Svetom Iliji u karantenu je stavljeno 14 učenika tog razreda i 3 učiteljice. Vezano na slučaj pojave virusa kod učiteljice viših razreda u osnovnoj školi u Klenovniku, u karanteni su svi učenici viših razreda, njih 73 i 7 učitelja predmetne nastave, dok će se učenici nižih razreda moći vratiti u školu.

U istom razdoblju imamo dvije nove oporavljene osobe pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji i dalje 20, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze 4 osobe, a na liječenju kod kuće 16 osoba. U kućnoj karanteni u mjeri samoizolacije, kao bliski kontakti zaraženih, trenutno se nalazi 183 osoba. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 215 registriranih slučajeva zaraze, a dodatnih 16 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta", priopćio je županijski stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Koronavirus usporio useljavanje u Njemačku, otišlo i manje Hrvata

15:10 - Useljavanje u Njemačku u prvih šest mjeseci ove godine naglo je usporeno zbog pandemije koronavirusa, a osjetno je smanjen broj useljenika iz Hrvatske, priopćio je Savezni statistički zavod u Wiesbadenu u četvrtak. "U prvih šest mjeseci 2020. u Njemačku je uselilo 529.000 osoba što je 29 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine", priopćio je Savezni statistički zavod Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se u siječnju i veljači broj useljenika kretao na približno jednakoj razini kao 2019., od ožujka do svibnja, kada je u Njemačkoj na snazi bio tzv. lockdown, broj useljenika pao je za 42 posto. U prvih šest mjeseci usporen je i trend iseljavanja iz Njemačke tako da je zabilježeno 455.000 iseljenih.

Osjetno je smanjen broj useljenika iz Hrvatske. Na upit Hine Savezni statistički zavod priopćio je da je u prvih šest mjeseci ove godine iz Hrvatske u Njemačku doselilo 13.159 osoba. U istom razdoblju 2019. doselilo je 21.869 osoba što znači da je prvih šest mjeseci ove godine broj doseljenika iz Hrvatske u usporedbi s istim razdobljem prošle, smanjen za 39,8 posto. U promatranom razdoblju 10.886 osoba iz Njemačke odselilo je u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći broj useljenika u Njemačku i ove godine dolazi iz članica EU-a i to Rumunjske (89.262), Poljske (50.870) te Bugarske (30.340). Iz Srbije je u prvih šest mjeseci ove godine u Njemačku doselilo 10.263, a iz Bosne i Hercegovine 8.522 osoba. To za Srbiju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine znači pad od 29,1 a za Bosni i Hercegovinu 37 posto. Za stanovnike zemalja zapadnog Balkana do kraja ove godine vrijedi pravilo o olakšanom zapošljavanju uvedeno početkom 2016.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić: 'Srbija će preispitati sve smrtne slučajeve od COVIDA-19'

14:41 - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak da će zdravstvene vlasti preispitati sve smrtne slučajeve oboljelih koji se dovode u vezu s koronavirusom komentirajući sumnje u vjerodostojnost podataka o broju umrlih priopćavanih tijekom pandemije. "Srbija će uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt, za svakog čovjeka, da vidimo kako to izgleda. To će raditi kliničari", poručio je Vučić za posjeta gradilištu covid bolnice pored Beograda.

Predsjednik je to kazao odgovarajuži na pitanje novinara o izjavi epidemiologa Predraga Kona da je od ožujka do lipnja bilo više preminulih nego što je sistem pokazao. Država nije tajila podatke o broju umrlih, ustvrdio je Vučić i ocijenio da "ne misli da će biti mnogo velikih razlika". Član Kriznog stožera epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije ovaj tjedan da je stožer priopćavao sve podatke koje je imao, da nije ništa skriveno, a da su za razliku broja umrlih od onih koji su službeno priopćavani, odgovorni informatičari koji su davali netočne podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija je, prema posljednjem presjeku od 30. rujna u 15 sati, službeno prijavila 1.134.239 testiranih, 33.551 registriran slučaj covida-19 te 749 umrlih, uz stopu smrtnosti od 2,23 posto.

Vučić je nadalje u izjavi novinarima ocijenio da zemlje EU nisu skinule Srbiju sa "zelene liste" za putovanja. Rezultate Srbije u borbi protiv koronavirusa nazvao je "nespornim i neupitnim" pa ustvrdio da to znaju svi. Za Srbiju je rekao da ima uvjerljivo najbolju krivulju. Vučić je, najavljujući završetak gradnje covid bolnice u prosincu rekao da će to biti "suvremen multifunkcionalni zdravstveni objekt". Pritom je istaknuo da "Srbiji, kao i Europi i cijelom svijetu predstoji teška jesen i zima", a u tim uvjetima Srbija gradi veliku covid bolnicu u Beogradu i jednu manju, u Kruševcu. "S opremom, to je oko 70 milijuna eura", rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


280 novozaraženih i 5 preminulih u BiH

13:47 - U Bosni i Hercegovini u četvrtak je potvrđeno 280 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a pet zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. U toj zemlji od srijede je testirano nešto više od 2100 uzoraka, a zaraza je potvrđena u 192 osobe s područja Federacije BiH te 88 iz Republike Srpske.

Od ukupnog broja zaraženih u RS-u njih čak 34 su iz Banje Luke u kojoj se već danima novi slučajevi bilježe dvoznamenkastim brojkama. U Federaciji BiH novi su slučajevi zaraze potvrđeni u devet od deset županija, a bez novozaraženih bila je jedino Posavska županija. U Sarajevskoj je županiji bilo 36 novih slučajeva.

Prema zbirnim podacima koje je objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika na tjednoj osnovi sada je 42 što ukazuje na postupno stabliziranje situacije. Tjedan ranije broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika bio je 52, a prije toga 55.


12 novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji, među njima i 6-člana obitelj

13:34 - "Cijela jedna obitelji, otac, majka i četvero djece, zaraženi su virusom SARS CoV-2. Njih petero bilo je pozitivno u zadnjih 24 sata, inficiravši se od ranije zaraženog djeteta, zbog kojeg su svi i bili u samoizolaciji. Od 74 uzorka koja su poslana na testiranje, njih 12 je bilo pozitivno.

Devetero ih je s područja Virovitičko-podravske, a troje iz jedne susjedne županije, ali kako su se testirali u VPŽ, epidemiološki ih se vodi na našem području. Po šest je žena i muškaraca, šestero ih je mlađe i srednje dobi, a ostalih šestero su djeca i dolaze iz samoizolacije kao kontakti već zaraženih osoba. Svi imaju blage simptome COVIDA-19. Istodobno, oporavile su se tri osobe i one više nisu na popisu oboljelih. U samoizolaciji se nalazi 171 osoba. U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano četvero COVID-19 pacijenata, dok ih je u KBC-u Osijek troje (jedna u respiracijskom centru i dvoje na klinici za infektologiju).

Od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 224 osobe su se zarazile COVIDOM-19. Od toga, 52 ih je trenutno aktivno, 164 osobe su se oporavile, dok su četiri muškarca i četiri žene preminuli", priopćio je virovitičko-podravski Stožer civilne zaštite.


13 novozaraženih u Karlovačkoj županiji

13:30 - "Od ukupno pristiglih 147 nalaza (Ogulin 4), u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji je 13 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, pet muškaraca i osam žena. Deset osoba ima prebivalište na području Grada Karlovca, jedna osoba je iz Ogulina, jedna iz Duge Rese i jedna iz Ozlja. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 350 osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 15 covid pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 298 osoba", doznaje se iz stožera.


Američko cjepivo neće biti gotovo prije tamošnjih izbora

13:22 - Američka biotehnološka tvrtka Moderna neće tražiti hitnu autorizaciju za svoje cjepivo protiv koronavirusa do američkih predsjedničkih izbora, CEO kompanije Stephane Bancel rekao je u srijedu Financial Timesu. To je pljuska nadama predsjednika Donalda Trumpa da će imati spremno cjepivo prije izbora kako bi njegova kampanja dobila toliko željeni poticaj.

Stephane Bancel rekao je novinama: "25. studenog ćemo imati dovoljno informacija za hitnu autorizaciju koje možemo poslati Agenciji za hranu i lijekove (FDA) - ako se pretpostavi da su dokazi o sigurnosti dobri, to jest da je cjepivo sigurno".

Trump, čija je podrška opala zbog njegovog nošenja s krizom covida-19, učestalo je davao do znanja da bi cjepivo moglo biti spremno do izbora 3. studenoga. To je zabrinulo stručnjake da bi se Trumpova administracija mogla pokušati umiješati u kontrolni proces razvoja cjepiva iz političkih razloga. Trump je tvrdnju o spremnosti cjepiva prije izbora ponovio i u utorak navečer tijekom debate s Joeom Bidenom.

Cjepivo tvrtke Moderna jedno je od 11 eksperimentalnih cjepiva protiv koronavirusa u finalnim ispitivanjima. Još jedno razvija Pfizer, čiji je direktor Albert Bourla kazao da bi njegova tvrtka mogla imati jasan odgovor do listopada hoće li njihovo cjepivo funkcionirati prije izbora. Većina stručnjaka skeptična je prema tvrdnji, vjerujući da testiranja koja traju neće imati dostatne statističke podatke da dokažu sigurnost i efikasnost lijeka do tog trenutka.

U razgovoru s Washington Postom u utorak, Bourla je zanijekao da pokušava podilaziti predsjedniku svojom izjavom o cjepivu. "Za mene, izborni dan je običan dan. Kraj listopada je običan dan. Tako funkcioniramo. Ako možemo predstaviti cjepivo ranije, učinit ćemo to", rekao je.


3 novozaraženih u Međimurju

13:20 - Od jučer testiranih 86 uzoraka u ZZJZ Međimurske županije 3 nalaza je pozitivno, a ostalih 83 je negativno. Danas do 11 sati, uzeto je 73 uzorka, od čega je 4 nalaza negativno, a 69 nalaza je u obradi. Do sada je testirano 7169 osoba.

Trenutno 49 aktivnih slučajeva bolesti (6 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 7 osoba sa svadbene svečanosti, 6 osoba kontakt sa oboljelim koji su prisustvovali svadbi, 27 osoba koje su kontakti sa ranije potvrđenim, 1 osoba strani državljanin koji radi na području MŽ, 2 osobe se samo administrativno vode, ali su se zarazile i borave izvan Međimurske županije). U samoizolaciji se nalazi 653 osoba (oboljeli i njihovi kontakti)", priopćio je stožer.


6 novozaraženih i jedna preminula osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji

12:32 - "U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Grada Oroslavje (2), Općine Đurmanec (1), Općine Krapinske Toplice (1), Općine Radoboj (1) i Općine Sveti Križ Začretje (1). Radi se o kontaktima već poznatih oboljelih osoba. Sa žaljenjem obavještavamo da je preminula 1 osoba koja je bila pozitivna na koronavirus, s područja Općine Bedekovčina. Izražavamo iskrenu sućut obitelji.

U istom razdoblju ozdravila je 1 osoba te je pristiglo i 66 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati 3 uzorka. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 115. U samoizolaciji se nalazi 811 osoba", priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


49 novozaraženih u Zagrebu

11:56 - Novih 49 osoba zaraženih koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Grad Zagreb, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u proteklom 24-satnom razdoblju testirano je 837 uzoraka, a 246 osoba je dobilo mjeru samoizolacije.

Od jučer je oporavljeno 20 osoba. Od 49 novih slučajeva, 26 su kontakti prethodno je oboljelih, 21 slučaj je negativne epidemiološke anamneza, a dvije obrade još su u tijeku. Zabilježena su dva slučaja zaraze povezana s po jednom osnovnom i srednjom školom, zbog čega je u samoizolaciju stavljeno šest nastavnika srednje i dva zaposlenika osnovnih škola.


3 novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:45 - "U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; dvije s prebivalištem na području Grada Šibenika i jedna s prebivalištem u Kninu. Trenutno je osam aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovana su 93 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 64 osobe", priopćio je stožer.


Stručnjaci tvrde da 'novo normalno' neće postati 'staro normalno'

11:43 - “Novo normalno” izraz je koji u svjetskoj javnosti odjekuje još od ožujka kada se pandemija koronavirusa raširila na globalnoj razini. To “novo normalno”, zapravo je totalno od suprotnosti od “normalnog” na kakvo smo naviknuli, međutim, oni koji misle da će se stvari skoro vratiti u “staro normalno” su u velikoj zabludi, tvrde neki stručnjaci.

Više doznajte OVDJE.


Kolarić otkrio broj preminulih od posljedica zaraze u domovima za starije osobe

11:42 - Epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade RH Branko Kolarić kazao je kako su u ponedjeljak izdane nove upute socijalnim ustanovama koje pružaju smještaj starijim osobama i osobama s teškoćama. Kolarić poručuje kako negiranje epidemije ne pomaže, a mjere su relativno jednostavne. Otkrio je i broj preminulih od posljedica zaraze u domovima za starije osobe.

Više doznajte OVDJE.


Praćenjem simptoma možete otkriti bolujete li od gripe ili COVIDA-19

11:37 - Nos vam je začepljen, grlo vas grebe, a glava rastura. Je li vas uhvatila prehlada, gripa ili Covid-19? Simptomi se mogu preklapati, stoga je važnije nego ikad znati si postaviti dijagnozu i, prema potrebi, brzo reagirati i obavijestiti liječnika. Evo nekoliko osnovnih smjernica za razlikovanje simptoma prehlade, gripe i Covida-19 te što učiniti ako imate neku od ovih infekcija. Sve su to respiratorne infekcije koje uzrokuju virusi. Razliku ćete najjednostavnije prepoznati promatrajući svoje simptome.

Više doznajte OVDJE.


Maske i distanca nisu od pomoći u zatvorenim prostorima

11:35 - Njemački stručnjak za aerosolnu medicinu Gerhard Scheuch tvrdi da je za sprječavanje zaraze koronavirusom u zatvorenim prostorima najbolje održavati sastanke u nekoliko polusatnih blokova, s razdvojenim skupinama ljudi te uz često provjetravanje, dok za socijalnu distancu i maske kaže kako nisu "od velike koristi".

Više doznajte OVDJE.


Novo žarište nastalo zbog predstavljanja knjige

11:32 - Novo žarište zaraze koronavirusom postala je Popovača. Epidemiolog Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije rza Dnevnik.hr poručio je da je 11 oboljelih zaraženo na promociji knjige u Gornjoj Jelenskoj.

"Skup je bio u petak, u obradi je više od 50 ljudi, obrađivat ćemo ih još i više, kada nam svi koji su bili na skupu kažu s kim su sve bili u kontaktu. Epidemiološka obrada je u tijeku", rekao je.

Inače, predstavljanje knjige trebalo se održati na otvorenome, ali je zbog lošeg vremena preseljeno u Društveni dom u Gornjoj Jelenskoj.


Francuska želi uključiti osiguravatelje u pokrivanje troškova pandemija

11:29 - Francuska treba zakon kojim će se od osiguravatelja tražiti da tvrtkama pokrivaju gubitke povezane s budućim pandemijama, izjavio je u četvrtak ministar financija Bruno Le Maire.

"Država neće svaki puta podmetati leđa i nadoknađivati poslovne gubitke kompanijama u budućim pandemijama", rekao je Le Maire za internetsko izdanje dnevnika Le Monde. "Osigurateljske kuće morat će se uključiti, i to ne na dobrovoljnoj osnovi", naglasio je francuski ministar. "Potreban nam je zakon kojim bi se uspostavio novi sustav osiguranja od posljedica pandemije", pojasnio je.


6 novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

11:28 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđeno šest novih slučaja zaraze virusom SARS - CoV-2. Riječ je o četiri osobe iz samostana sestara Bazilijanki u Križevcima, jednoj osobi sa šireg koprivničkog područja te jednoj osobi s križevačkog područja. Epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba je u tijeku.

Na bolničkom liječenju su četiri osobe, a u ovom trenutku na području županije je 19 aktivnih slučajeva bolesti covid-19. Od početka pojave virusa na području Koprivničko- križevačke županije zabilježeno je ukupno 226 slučajeva bolesti covid-19.


2 novozaraženih u Zadarskoj županiji

11:27 - "Na području Zadarske županije dvije su novooboljele osobe. Riječ je o muškarcu i ženi s područja Grada Zadra. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 206 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom su 163 osobe. U Općoj bolnici Zadar na svim covid odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije", obavijestio je stožer.


18 novozaraženih i jedna preminula osoba u Zagrebačkoj županiji

11:25 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 18 novozaraženih osoba koronavirusom, dok je jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Šest novih slučajeva potvrđeno je u Velikoj Gorici, tri u Dugom Selu te po jedan u Svetoj Nedjelji, Zaprešiću, Ivanić Gradu, Vrbovcu, Pisarovini, Pokupskom, Kloštar Ivaniću, Brckovljanima i Rugvici. Od 18 novooboljelih osoba šest su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja povezana su s boravkom u bolnici, dok je za devet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 88 osoba. U posljednja 24 sata izliječeno je devet osoba, jedna je osoba umrla pa su trenutno aktivna 243 slučaja. Zbog pozitivnog učenika osnovne škole u Vrbovcu, mjera samoizolacije određena je učenicima jednog razreda. Od početka pandemije u Zagrebačkoj županiji evidentirano je 816 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 556 osoba, a 17 ih je umrlo.


6 novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

11:13 - "S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata šest je novooboljelih osoba od COVID-19. Četiri oboljele osobe su s područja Gospića, po jedna oboljela osoba je s područja Otočca te Perušića. Jedan razred OŠ dr. Jure Turića u Gospiću je stavljen u samoizolaciju zbog pozitivne učenice, dok je jedan razred OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac stavljen u samoizolaciju zbog pozitivne učiteljice. Nadalje, potvrđen je jedan oboljeli vojnik na Udbini s prebivalištem u Varaždinskoj županiji (ne ulazi u ukupan broj oboljelih s područja županije zbog mjesta prebivališta), osoba će koristiti smještaj izolacije u vojarni na Udbini.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno su oboljele 182 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 35 aktivnih slučaja, 145 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule. U protekla 24 sata testirano je 28 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 159 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera", priopćeno je.


4 novozaraženih i jedna preminula osoba u Brodsko-posavskoj županiji

11:11 - "U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedna preminula osoba. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: grad Slavonski Brod (2), općina Dragalić (1) i općina Bebrina (1). Na covid odjelu slavonskobrodske Opće bolnice preminula je jedna starija ženska osoba (1936. godište) koja je imala i druge komorbiditete. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 638, dok je broj aktivnih slučajeva 25 (isto kao i prethodni dan). Ukupan broj preminulih osoba u Brodsko-posavskoj županiji od početka epidemije sada iznosi 6.

Hospitalizirano je 6 osoba (2 osobe manje nego prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. I dalje je prisutan trend smanjivanja broja osoba koje su pod mjerom samoizolacije te ih se trenutno na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 249 (94 osobe manje nego prethodni dan).

Od danas je na snazi "Odluka o izmjenama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije" koja će se primjenjivati do 01. studenog 2020. godine, a kojom su epidemiološke mjere uvedene u rujnu djelomično ublažene", priopćio je županijski stožer.


4 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

11:10 - "U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ tijekom posljednja 24 sata analizirana su ukupno 284 uzorka, od kojih je četiri bilo pozitivno na koronavirus. Riječ je o dvije osobe sa šireg područja Grada Donjeg Miholjca te po jednoj osobi iz Osijeka i Podgorača. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek od danas se nalaze četiri osobe više nego jučer, odnosno ukupno je hospitalizirano 25 osoba zaraženih koronavirusom. Četiri od njih su na respiratoru.

Epidemiolozi su tijekom posljednja 24 sata odredili samoizolaciju za 29 novih kontakata ranije oboljelih osoba pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze 522 osobe. Policija je obavila 48 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrdila nijedno kršenje propisane mjere. Nije bilo prijava građana o kršenju mjere samoizolacije", priopćio je stožer.


12 učenika iz Omišlja u samoizolaciji

10:49 - Dvanaest učenika jednog razreda Osnovne škole u Omišlju imat će nastavu na daljinu nakon što je kod jednog potvrđena zaraza koronavirusom, izvijestio je u četvrtak primorsko-goranski Stožer civilne zaštite navodeći i kako je u županiji osam novozaraženih osoba.

Šest novozaraženih su kontakti prethodno zaraženih, a za ostale se izvor još utvrđuje. Tijekom protekla 24 sata devet je osoba ozdravilo. Iz doma za starije osobe u Delnicama tijekom noći nitko nije prevezen u riječku bolnicu, a korisnici su u dobrom stanju, doznaje se iz Stožera. U županiji je sad 136 aktivnih slučajeva, uz 397 osoba u samoizolaciji.


U samoizolaciji razred škole u Preku

10:45 - Jedan cijeli razred, ukupno 21 učenik, u Osnovnoj školi Valentina Klarina u Preku, od 30. rujna je u samoizolaciji, potvrdio je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković. Prema riječima ravnatelja škole Kristijana Smuda, nastava se odvija online, po modelu C, a ako bude sve u redu, izolacija će trajati do petka, 9. listopada.

"Jučer smo doznali da je test jedne učenice u sedmom razredu pozitivan na koronavirus i odmah smo organizirali nastavu po modelu C. Učenici će se ponovno vratiti u klupe u ponedjeljak, 12. listopada", dodao je ravnatelj Smud.


10 novozaraženih i jedna preminula osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:38 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za jednu je utvrđena epidemiološka veza), dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske (za sve utvrđena epidemiološka veza), dvije ženske osobe iz Župe dubrovačke (utvrđena ep. veza) te jednoj muškoj osobi iz Metkovića (utvrđena ep. veza).

U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba iz Opuzena pozitivna na COVID-19 (1942. godište). Izliječeno je šest osoba – dvije iz Dubrovnika te po jedna iz Metkovića, Opuzena i Župe dubrovačke kao i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 14 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije analizirano je 14.432 uzorka.

U samoizolaciji je 210 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 81 slučaj kršenja samoizolacije", priopćio je tamošnji stožer.


Novo žarište u Popovači

10:26 - Kao novo žarište zaraze koronavirusom u četvrtak je označeno područje Grada Popovače, gdje se na jednom skupu u Gornjoj Jelenskoj zarazilo 11 osoba, a Sisačko-moslovačka županija u zadnja 24 sata bilježi ukupno 14 novozaraženih, dosad najviše u jednom danu. Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je kako se na području Popovače poduzimaju sve potrebne epidemiološke mjere, a kontakti zaraženih stavljaju pod zdravstveni nadzor, odnosno u kućnu samoizolaciju.

Osim spomenutih 11 zaraženih s toga područja, po jedna novozaražena osoba u županiji potvrđena je na sisačkom te na području općina Topusko i Lekenik. Iz Stožera i nadalje apeliraju na sve žitelje županije da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera, jer na taj način ostaju odgovorni prema sebi i drugima.


10 novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:22 - "U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 10 novih slučajeva zaraze COVIDOM 19. Riječ je o 4 osobe s područja općine Đulovac te po jedna osoba s područja gradova Čazme, Bjelovara, Garešnice, Daruvara i općina Hercegovac i Sirač.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije zaraženo je 38 osoba koronavirusom. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 428 osoba", doznaje se iz županije.


Stožer potvrdio: Imamo 234 novozaraženih i 4 preminulih

10:14 - Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je o epidemiološkoj situaciji u protekla 24 sata:

"U posljednja 24 sata zabilježeno je 234 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1325. Među njima je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminule su 4 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 16.827 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 284 preminulo, ukupno oporavilo se 15.218 osoba od toga 161 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 7903 osoba. Do danas je ukupno testirano 312.406 osoba, od toga 5322 u posljednja 24 sata", stoji u njihovom priopćenju.


25 novozaraženih i jedna preminula osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji

10:00 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 677 obrađenih testova danas je 25 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 11, Hrvaca 2, Kaštela 2, Muća 2, Omiša 1, Pučišća 1, Sinja 4, Solina 1 i Trilja 1 osoba. Od 25 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 21 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 911 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 38 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 54 godine. Osoba je bila pozitivna na COVID infekciju", priopćeno je iz županijskog stožera.


14 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:59 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, četrnaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Jedanaest osoba je s područja grada Popovače, jedna osoba je s područja grada Siska, jedna s područja općine Topusko i jedna s područja općine Lekenik.

Osobe s područja grada Popovače bile su na jednom događanju u Gornjoj Jelenskoj. Poduzimaju se sve potrebne mjere, kontakti oboljelih se stavljaju pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije u kući", priopćeno je.


19 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:48 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 19 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (14 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Nijemaca, 1 iz Rokovaca, 1 iz Vukovara i 2 osobe sa dugotrajnim boravkom u drugoj županiji). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 845, od kojih je 731 osoba izliječena, a ukupno je 17 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 10 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 131 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 11761. U samoizolaciji na području županije su 852 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 radnika iz sustava zdravstva (7 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (3 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 6 drugih zdravstvenih radnika i 5 nezdravstvenih radnika).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 4 nastavnika i 23 učenika. U samoizolaciji se nalazi 15 nastavnika i 443 učenika", priopćeno je.


8 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:44 - "U Primorsko-goranskoj županiji danas je 8 novozaraženih osoba, a 9 osoba je ozdravilo. Šest su kontakti prethodno zaraženih ljudi, a ostali se još istražuju. U domu Delnice svi zaraženi korisnici su dobro, nitko nije tijekom noći prebačen u bolnicu. Ukupno je u PGŽ 136 aktivnih slučajeva, a 397 ljudi se nalazi u samoizolaciji", doznaje se iz Stožera.


Nijemci razmatraju prohibiciju, uveli bi je i naši epidemiolozi

9:23 - Rad kafića najkasnije do 22 sata, glazba ne glasnija od 65 decibela, isključivo sjedeća mjesta u objektima i uklanjanje plesnih podija neke su od epidemioloških mjera koje su europske države, pa tako i Hrvatska, uvele uoči zime. Nacionalni stožer civilne zaštite trebao bi u petak razgovarati s predstavnicima ugostitelja o daljnjim epidemiološkim mjerama i nastojanjima da ugostiteljski objekti ostanu koliko-toliko normalno raditi.

No, u Njemačkoj se pojavila ideja da se u sklopu epidemiooloških mjera zabrani točenje alkohola. Domaći epidemiolozi pozdravljaju tu namjeru, tvrdeći da se ljudi pod utjecajem alkohola previše opuste i zaborave na mjere. No, čini se da Nacionalni stožer zasad ne razmatra ozbiljno tu mogućnost.


Proslava Nove godine s Times Squarea seli na internet

9:14 - Nakon godine pune otkazivanja velikih događaja, grad New York objavio je da se tradicionalni doček Nove godine na Times Squareu zbog koronavirusa seli na internet. Spuštanje slavne lopte i koncert tako će svi moći gledati samo online.

"Svi ćete nam nedostajati ove godine, ali mi ćemo zato proslavu donijet k vama. Svejedno želite li se maknuti od loših vijesti iz 2020. ili se želite okrenuti novoj godini osjećajem nade, obnove i odlučnosti", rekao je Jeff Strauss, predsjednik Countdown Entertainmenta, jednog od producenata događaja.

Uobičajeno je da na novogodišnjem dočeku na Times Squareu bude otprilike milijun ljudi za, uz mnoštvo konfeta i nastupe slavnih glazbenika. Prvi doček Nove godine na središnjem njujorškom trgu organiziran je 1904. godine.


Jedna novozaražena osoba u Istri

8:32 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 253 uzoraka briseva na COVID-19 (155 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Trenutno je 10 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 71 osoba", priopćeno je.


Nove mjere za Šibensko-kninsku županiju

8:17 - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, na prijedlog Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, u srijedu donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Šibensko-kninske županije. Mjere će biti na snazi do 14. listopada.

Donesene su nove mjere, koje propisuju da: na svadbenim svečanostima smije biti najviše 50 ljudi i one mogu trajati najviše do 2 sata ujutro; iznimno od toga, na svadbama može biti i 100 ljudi, ali u prostorima koji su opemljeni za primanje najmanje triput većeg broja gostiju; na sahranama može biti najviše 50 osoba, a sućut se ne smije davati bliskim kontaktom; u svim zatvorenim prostorima obvezno je nošenje maski; korisnicima domova za starije i nemoćne zabranjen je izlazak iz kruga doma, osim ako se radi o medicinskim razlozima; posjeti pokretnim osobama u domovima za starije i nemoćne mogući su u dvorištima domova u trajanju do 30 minuta; posjeti nepokretnim bolesnicima u domovima za starije osobe mogući su u prostorijama doma u trajanju do 15 minuta, s time da korisnika smije posjetiti najviše jedna osoba koja mora imati zaštitnu masku i rukavice te ne smije imati temperaturu.


7 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:07 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 88 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 82 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 6 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 429 osoba, a ukupno je testirano 9217 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 117 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćio je Stožer.


Njemačka skinula s crvene liste Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju

7.22 Njemačka vlada u srijedu je ukinula klasifikaciju visoko rizičnog područja za hrvatske regije Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te za švicarski Freiburg. Zbog velikog broja zaraza koronavirusom, njemačka je vlada klasificirala pojedine regije u 11 europskih zemalja, uključujući cijelu Belgiju, Island, Wales i Sjevernu Irsku, kao područja s visokim rizikom. Njemačko tijelo za kontrolu bolesti Robert Koch Institute (RKI) po prvi je put u pandemiji uključilo i Veliku Britaniju u svoj zdravstvena upozorenja.

Osim toga, prvi put su rizičnim zonama proglašena i područja u baltičkim zemljama Litvi i Estoniji. Također su dodane regije u Irskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Klasifikaciju rizičnog područja i naknadno upozorenje o putovanju izdaje se ako broj zaraženih prijeđe 50 slučajeva na 100.000 stanovnika unutar sedam dana. Novim odlukama berlinske savezne vlade, 17 od 27 zemalja EU-a sada se barem djelomično smatra visokorizičnim područjima. Poljska je jedina od devet susjednih zemalja Njemačke koja se još nije našla na popisu rizičnih zemalja. No, i tamo se povećava broj zaraženih. Među devet zemalja EU-a koje nisu visokorizične, popularne su turističke lokacije poput Italije, Grčke, Malte i Cipra.


Velika Britanija: Stvari idu u lošem smjeru

7.20 Britanske zdravstvene vlasti su u srijedu, dok se nastavlja širiti drugi val novog koronavirusa, priznale da stopa infekcije "nije pod kontrolom" u Ujedinjenom Kraljevstvu. "Stvari idu u lošem smjeru", upozorio je vladin znanstveni savjetnik Patrick Vallance na tiskovnoj konferenciji u Downing Streetu. Stopa infekcije i dalje raste i "trenutačno nije pod kontrolom", rekao je. Premijer Boris Johnson je na toj konferenciji pozvao Britance na "strpljenje" i na "zdrav razum", upozorivši još jednom da vlada neće oklijevati da donese strože mjere od onih koje su trenutačno na snazi.


Capak o mogućem lockdownu: Ne može se živjeti od zelene trave

7.18 Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je za N1 da na nacionalnoj razini nisu postrožene epidemiološke mjere, što je rezultat, kako je rekao toga što dosadašnje mjere "donose dobre rezultate". Kazao je i da se sada epidemiološki najviše razgovara o dolasku jeseni i zime, kada će ljudi više boraviti u zatvorenim prostorima dodavši da se, kada je riječ o eventualnom novom lockdownu, "ne može živjeti od zelene trave". Osvrnuo se i na najavljenu pobunu ugostitelja zbog najavljenog stišavanja glazbe u ugostiteljskim objektima.

"Stišavanje glazbe je forsiranje jedne teze, jedne mjere, o kojoj se tek treba razgovarati. Mjera izgleda sasvim logična. Ako je velika buka, prbiližit ćemo se jedan drugome, pojačavat ćemo glas, više ćemo raspršavati aerosol", objasnio je.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo