sve zbog ruskog plina / Njemačka se priprema za zimu na veliko. Gdje je Hrvatska i treba li učiti od Njemačke? 'Budemo se snašli'

Hrvatskim građanima se savjeti koje su dobili Nijemci čine pretjeranim

12.8.2022.
20:30
VOYO logo

Teški ovisnici o ruskom plinu - Nijemci ne čekaju zimu. A njihove preporuke izazivaju velike polemike. Među savjetima građanima i kupnja ski odjela zlu ne trebalo. Gdje je Hrvatska i treba li učiti od Njemačke?

Da su redukcije struje i plina moguća nova njemačka stvarnost, potvrđuje i Sascha iz Trebura koji nam je rekao da je situacija zbunjujuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedni kažu upotrebljavat ćemo nuklearnu energiju, drugi kažu, ne, ne možemo, jer smo rekli da ćemo prestati koristiti nuklearnu energiju. Drugi kažu vratit ćemo se grijanju na ugljen. Onda opet ne jer ne želimo zagađivati. Jedna strana jedno, druga drugo. Mislim da ne znaju što da rade u ovom trenutku'', rekla je Sascha Helfrich iz Trebura u Njemačkoj.

U slučaju nestanka struje kojom bi trebali nadomjestiti ruski plin, građani su dobili detaljne savjete za preživljavanje. Radio na baterije, štednjak za kampiranje, roštilj koji može poslužiti i za kuhanje, ručne svjetiljke, svijeće, šibice, upaljači, tople deke. Sve je to na popisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među savjetima njemačkim građanima je i da u kući imaju gotovine za slučaj da u bankomatima nema struje. Hrvatskim se građanima to čini pretjeranim.

Image
KAKO TO? /

Cijene energenata rastu, zagovara se štednja, a u Karlovcu ulična rasvjeta radi tijekom cijelog dana?

Image
KAKO TO? /

Cijene energenata rastu, zagovara se štednja, a u Karlovcu ulična rasvjeta radi tijekom cijelog dana?

''Situacija definitivno ne ide na bolje. Predikcije jesu crne. Ali ja mislim da se nekako budemo snašli'', kazao je Arijan Golub iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ništa ne štedim. Ja sam umirovljenik pa nemaš nažalost što štedjeti'', rekla je Vesna Kovačiček iz Zagreba.

Funkcioniraju li mjere štednje u praksi, provjerili smo i u Španjolskoj, gdje su ih uveli među prvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mjere se doista primjenjuju u restoranima, trgovinama, u uredima. Temperatura ne smije biti manja od 25 stupnjeva'', izjavila je Joanna Sanchez Gonzalez iz Španjolske.

I oni i Nijemci će gasiti i uličnu rasvjetu, pojedini trgovački lanci imaju plan redukcija, tople vode za pranje ruku neće biti u javnim zgradama. Takvih smjernica Hrvatska još nema, ali ako ih i bude, za 2000 radnika Pošte, redukcije će biti manje bolne zbog visokoenergetske zgrade u kojoj rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo termostate u uredu na kojima svaki radnik može regulirati temperaturu ali samo dva stupnja gore dole od zadanog'', kazao je Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

Štednja ne ovisi o ljudskoj ruci jer ako otvore prozor, klima se automatski gasi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaki ured i svaki hodnik ima ove senzore koji u slučaju da nema nikoga u prostoriji gase struju i klimu'', rekao je Domjančić.

A bez tople vode neće ostati jer imaju solarne panele. No, detaljnog plana za ostale institucije još nema. Jer dok se Europa žurno sprema za zimu, Hrvatska je još na godišnjem odmoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo