ŠTO KAŽETE NA OVO? / Nizozemska zabranjuje mobitele učenicima u školama: Hoće li i Hrvatska posegnuti za takvom mjerom?

Mobiteli će biti dopušteni samo na satu o digitalnim vještinama, ili ako su potrebni iz medicinskih razloga.

7.7.2023.
19:58
VOYO logo

Ono što neke hrvatske škole poput Novske imaju već više od 10 godina, svi Nizozemci će imati od iduće godine, javlja RTL Danas. Vlada je odlučila da na školske klupe ne mogu mobilni telefoni, tableti i pametni satovi.

Bit će dopušteni samo na satu o digitalnim vještinama, ili ako su potrebni iz medicinskih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je direktiva, ali imamo opciju i zabrane ako vidimo da ne djeluje", kaže ministar obrazovanja, kulture i znanosti Nizozemske Robbert Dijkgraaf.

Image
ZANIMLJIV POTEZ /

Ova europska zemlja odlučila je zabraniti mobitele u učionicama: Biste li podržali takvu odluku u Hrvatskoj?

Image
ZANIMLJIV POTEZ /

Ova europska zemlja odlučila je zabraniti mobitele u učionicama: Biste li podržali takvu odluku u Hrvatskoj?

Patrik i Antonio imaju mobitele i priznaju da ih puno koriste. "Znam biti oko četiri ili pet sati. Pa, pod odmorom znam biti na mobitelu, ali znam se družiti s prijateljima", kaže učenik 5. razreda Osnovne škole Voltino u Zagrebu Patrik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i onih koji u škole nose laptope i tablete kako bi igrali igrice. "Tik Tok, Snapchat, skupljam vatrice s prijateljima i to. Ono što ljudi rade – oni uopće ne izlaze vani. Ja teško da nađem nekoga da izađe vani i da igramo nogomet zajedno", govori učenik 8. razreda Osnovne škole Voltino u Zagrebu Antonio.

Hrvatska neće stopama Nizozemske

U osnovnoj školi Središće u Zagrebu postoji zabrana od samog početka - nema mobitela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na prvom roditeljskom sastanku je pročitan kućni red u kojem je stajala točka da se mobiteli ni pametni satovi neće koristiti u školi, za početak su roditelji bili iznenađeni, ali su se oni brzo složili", kaže ravnateljica Osnovne škole Središće u Zagrebu Violeta Vragotuk.

Kad učenik pri prvoj upotrebi mobitela bude primjene – uzima se mobitel l i učenik odlazi u stručnu službu na razgovor i ukoliko se to ponovi dva ili tri puta – onda idemo na pedagošku mjeru, dodaje ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ekskluzivno doznajemo: USKOK-u dojavili da župan Dekanić u čeliji ima mobitel i njime zove svjedoke!

Hrvatska neće stopama Nizozemske, ali ići će se u rekonstrukciju, cjelodnevnu školu, postojat će i ormarići u koju će se mobiteli moći odložiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to u stvari dobro, ali u svakom slučaju ne razmišljamo o nekoj centralnoj zabrani generalnog tipa, ali apeliramo da se sve škole s roditeljima odgovore o jednom modelu što više utjecaja na djecu, a što manje korištenja mobitela za vrijeme nastave", govori ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo