Nitko nema objašnjenje za velik broj umrlih u Slavoniji

Zadnjih dana vinkovačka Hitna pomoć imala je pune ruke posla, dnevno i do 50 intervencija, od kojih je veći broj bio sa smrtnim ishodom.

14.5.2011.
18:42
VOYO logo

Veliki broj stanovnika istočne Slavonije, posebice Vinkovaca i Županje, zbog nestabilnih vremenskih prilika posljednjih dana ima znatnih problema sa zdravljem, što se može pripisati i nepredvidljivim meteorološkim događajima.

"Pouzdano se zna da su promjene vremena povezane s javljanjem migrena, a nagle promjene temperature, tlaka zraka i vlažnosti posebno teško podnose kronični bolesnici. Poznato je da hladnoća, praćena znatnim porastom atmosferskog tlaka može izazvati refleksni grč krvnih žila. Grč krvnih žila kao posljedicu može imati naglo povišenje krvnog tlaka, infarkt srca i moždani udar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, brojnim ljudima ne odgovara ni toplo vrijeme tijekom trajanja hladne sezone. Nagli dolazak tople i vlažne fronte negativno utječe na osobe koje imaju kronične probleme s dišnim sustavom i niskim krvnim tlakom. Osobe s reumatskim poteškoćama osjećaju s promjenom vremena bolove u kostima i zglobovima, što im dodatno pogoršavati osnovnu bolest", upozorava u razgovoru za Glas SlavonijeDanijel Šota, predsjednik Udruge djelatnika Hitne medicinske pomoći i djelatnik vinkovačke hitne, koja je proteklih dana dnevno imala i do 50 intervencija, od kojih je veći broj bio sa smrtnim ishodom.

Rukovoditelj Vinkovačkog groblja, Zvonko Lovaković, kaže da se broj ukopa nije značajnije mijenjao, odnosno da mjesečno imaju između 30 i 33 ukopa, no u prijelaznim razdobljima, dakle s prijelaza zime na proljeće i s jeseni na zimu bude i između 44 i 48 ukopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županja puna osmrtnica

U Županji su šokirani brojem umrlih sugrađana u svibnju, a u Gradskom komunalnom poduzeću navode kako toliki broj umrlih ne pamte od Domovinskog rata. U prvih dvanaest dana svibnja imali su 12 pokopa.

Što su uzroci velikom broju smrtnih slučajeva prvih dana svibnja u županjskome kraju pitanje je koje ostaje, bar za sada, bez odgovora, jer ni liječnici, ali ni svećenici koji su pokojnike ispratili, jednostavno ne znaju što se događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je reći što se događa, jesu li u pitanju vremenske prilike, kronični bolesnici ili nešto drugo. I ja sam osobno, kao Županjka, ovih dana bila neugodno iznenađena brojem umrlih. Svakodnevno sam bila zatečena vidjevši nove osmrtnice, kaže dr. Ruža Lelić, ravnateljica Doma zdravlja Županja.

Vezani članci:

arti-201105120011006 arti-201102230426006 arti-201101070633006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo