OSTOJIĆ PORUČIO - bez panike! / 'Nitko ne može garantirati da nas teroristi neće napasti, ali dajemo maksimum da građani budu sigurni'

'Preuranjeno je govoriti što je zaista bilo s tom osobom, je li putovnica falsifikat ili nije, ja ne bih ulazio u to. Ali nema potrebe za generaliziranjem', izjavio je ministar Ostojić gostujući u RTL-u Danas

15.11.2015.
19:30
VOYO logo

Samo spominjanje mogućnosti da je jedan od terorista iz Pariza u Europu ušao u Grčkoj te prošao takozvanom balkanskom izbjegličkom rutom i kroz Hrvatsku - izaziva zabrinutost. Ima li za nju razloga, pojasnio je ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić, gostujući u RTL-u Danas. 

Možemo li se u Hrvatskoj osjećati potpuno sigurno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega želim izraziti sućut obiteljima poginulih u Parizu i francuskom narodu. Teror želi posijati strah i zato sam ponosan kao Europljanin kad na to imate prvu logičnu reakciju da vas je strah, a onda iza toga ide onaj prkos, a to je da odbijete da vam mogu uništiti normalan život. Dakle, građani apsolutno nemaju razloga za strah. 

Jučer ste imali sastanak koordinacije sigurnosnih službi, koji su glavni zaključci? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, maksimalna pomoć francuskim vlastima da bi se prevenirala bilo koja situacija u kojoj bi neki podatak koji mi imamo njima mogao pomoći u istrazi. Također, pitanje nalaganja dodatnih mjera koje bi Hrvatsku učinile preventivno još dodatno sigurnijom su bili razlozi za sastanak Savjeta za koordinaciju sigurnosnog sustava. 

Jedna od tih suradnji je i ovo otkrivanje putovnice, potencijalno i terorista. Kako je došlo do tog otkrića? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom listopada sam govorio da je moguće da se dogodi da netko tko pripada terorističkoj skupini ili da je simpatizer, može proći i koristiti izbjeglički val. Treba reći da ljudi u Siriji i oni koji zaista bježe od rata, bježe upravo od ovakvih scena. Prema tome treba ih potpuno odvojiti od onih koji su kriminalci i teroristi, koji iskorištavaju situaciju jer to prije svega donosi štetu njima. Širenje ksenofobije i islamofobije, meni ne pada na pamet da u tome sudjelujem. 

Mi u Hrvatskoj imamo integriranu islamsku zajednicu, stoga pozivam ljude da budu mirni. Nitko ne može garantirati da nam se ne može dogoditi teroristički akt, to bi bilo apsolutno neprimjereno i neodgovorno, ali postižemo sve s onim radnjama koje su vidljive, jednako tako i onim nevidljivim za građane, da radimo maksimum da budu sigurni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno je da je ta osoba prošla, mi smo to potvrdili odmah. Nismo se ponašali kao neke zemlje koje bi možda prešutile to jer se smatramo odgovornom zemljom članicom Interpola i Europola. 

Kako je to izgledalo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svim zemljama je poslana putovnica i Hrvatska je odmah jučer ujutro reagirala i potvrdila da je ta putovnica registrirana u kampu u Opatovcu, jednako tako i fotografija i svi ostali podaci s registracije. Da je bilo nekih saznanja da je bio u bazama, sigurno bi bio uhićen od strane policije, to se redovito radi. Prošao je Grčku koja je također potvrdila registraciju, ali očito nije bio u bazama. Ali preuranjeno je sada govoriti što je zaista bilo s tom osobom, je li putovnica falsifikat ili nije, ja ne bih ulazio u to. Ali nema potrebe za generaliziranjem. Podsjetio bi gospodu iz oporbe da ovo nije vrijeme u kojemu će davati takve neodgovorne izjave. U vrijeme kad smo imali bombaški akt koji je bio s ciljem da unese strah među građane, a tada su bili pripadnici stranke zna se kako se zove, pa nikome nije padalo napamet da generalizra i osuđuje sve koji su u toj stranci. 

Jesu li nam Francuzi poslali još kakvih slika? Trebamo li još koga identificirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo kompletnu evidenciju stavili na raspolaganje francuskim kolegama, ali o operativnim postupcima ja ne bih govorio. Siguran sam da će Hrvatska kao odgovorna zemlja to napraviti. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo