propituju li se dovoljno liječničke pogreške? /

Niti jedan osuđeni liječnik nikada nije trajno ostao bez licence za rad: hoće li isti slučaj biti i s vulgarnim ortopedom iz KB Dubrava?

Ortopedu iz Kliničke bolnice Dubrava, koji je zbog grubog vrijeđanja pacijenata dobio otkaz, prijeti i gubitak licence za rad što je jedna od mogućih kazni koje izriče Sud časti Hrvatske liječničke komore

12.2.2018.
18:25
VOYO logo

Zanimljivo je da niti jedan osuđeni liječnik NIKADA nije TRAJNO ostao bez licence za rad već samo privremeno. Istražili smo propituju li se dovoljno liječničke pogreške.

Nakon što je dobio otkaz, ortoped iz Kliničke bolnice Dubrava vjerojatno će se naći na klupi pred Sudom časti Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeno očitivanje bolnice još nisu dobili, ali jesu prijavu pacijentice,o kojoj će dati mišljenje etičko povjerenstvo.

'' Ukoliko oni ocijene da je pritužba osnovano u formalnopravnom pogledu  takva prijava može biti proslijeđena  nadležnom sudu časti u komori'', kazao je Ante Klarić, voditelj pravne službe HLK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek tada kreće disciplinski postupak, koji može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Ovisno o slučaju sud može izreći kaznu od ukora pa do gubitka licence za rad. No, bez TRAJNE licence za rad u Hrvatskoj nikada nije ostao niti jedan liječnik, već samo privremeno.

"Najčešće okolnosti zbog čega liječnici završavaju pred časnim sudom jesu elementi takozvanih liječničkih pogreški'', dodaje Klarić.

No, najviše posla Komora je imala za vrijeme afere Hipokrat kada se obiteljskim liječnicima sudilo zbog mita.

Od 2016. do danas Časni sud donio je 277 odluka vezanih za privremeno oduzimanje licence. U 276 slučajeva  odluke su bile uvjetne, a samo jedna je završila s  privremenim oduzimanjem licence na 6 mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svi dopisi naši koji su išli preko  institucija komori su završili rađeno je po pravilima struke. Mi uopće više ne pišemo Hrvatskoj liječničkoj komori jer nema smisla", kazao je Marijo Drlje, Udruga hrvatskih pacijenata.

Neki od onih koji prate zdravstvenu politiku smatraju da se u slučaju ortopeda iz KB Dubrava reagiralo kasno. Nataša Šakričić, stručnjakinja za zdravstvenu politiku,kaže kako postoji i jedan raniji slučaj kada je neurolog iz iste bolnice osuđen zbog seksulanog zlostavljanja pacijentice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba postaviti pitanje cijelog lanca odgovornosti, a s obzirom da je u dva slučaja zlostavljanja u KB Dubrava uključeni sadašnji ministar ja bih se pitala da li on ima moralne kompetencije da vodi sektor zdravstva", smatra Škaričić.

U Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika osuđuju neprimjereno ponašanje liječnika.

"Pozivam pacijente ako imaju bilo kakvih saznanja da o tome izvijeste nadležna tijela", dodaje Ivan Bekavac, član Izvršnog odbora HUBOL-a.

Jer samo na taj način mogu se najbolje zaštititi i pacijenti i mnogi liječnici koji odgovorno rade svoj posao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo