Banke, navodno, rade na rješenjima / Nisu uplatili ni prvu ratu kredita, a potres im je uništio dom: 'Ne vjerujemo sustavu, samo dobrim ljudima'

Sve što su imali i planirali otišlo je u nekoliko sekundi

4.1.2021.
19:20
VOYO logo

 Nisu uplatili ni prvu ratu kredita, a stan koji je trebao postati njihov novi dom, u potpunosti je stradao u potresu. Zgrada je dobila crvenu naljepnicu, prijeti joj urušavanje, a iako u stanu ne mogu živjeti, pred njima je 30 godina otplate kredita. S mladom obitelji razgovarala je Ida Hamer.

27. studenog Diana i Branimir kupili su stan u Sisku sa željom da se ovdje dosele iz Zagreba i grade obitelj. Na dan najjačeg potresa bili su na putu za Sisak sa stvarima za useljenje.

"Šta da ja vama kažem kad vam to sve ode u 4 sekunde? Sve što ste cijeli život planirali, sve što vam se događa ode u 4 sekunde gdje ostanete u nekom financijskom blatu". Kažu da su doživjeli devastaciju kad su došli u stan. "Kod onog prvoga zgrada je već bila načeta, ovaj 6.4 ju je totalno devastirao, stepenište je puklo, ulaz je puko, hodnik se odvojio malo, naš stan je porazbijan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pomoć Petrinji, Glini... /

Poruka momku velikog srca iz Kaštel Starog: 'Plakala sam 10 kilometara. Ako si tu, znaj da si me dirnuo'

Image
Pomoć Petrinji, Glini... /

Poruka momku velikog srca iz Kaštel Starog: 'Plakala sam 10 kilometara. Ako si tu, znaj da si me dirnuo'



 Prije procjene stručnjaka štetu su Spajići snimili mobitelom. Zgrada je dobila crvenu naljepnicu - statičari kažu da su nosivi zidovi na rubu sloma. "Kad sam išao gore još pogledati ostale jedinice koje su unutra, kad sam baš izlazio nešto se lagano bilo zatreslo i komad zida se odlomio i pao je na mene, srećom bio sam u jakni pa sam potrčao i izbjegao sam da se ne sruši još nešto", rekao je Branimir.

Nisu ni uselili, a ostaje kredit?   

Zgrada je za rušenje - s njome će nestati stan u koji nikada nisu ni uselili, a ostat će kredit na 30 godina.

"Moram apelirati ne samo za sebe nego i za sve ljude koji su u financijskim teškoćama, u kreditima a nemaju svoju nekretninu, moramo razmišljati o tome da ne može se plaćati i podstanarstvo i rata kredita jednostavno nam moraju pomoć dok se ne izgradi nekakav zamjenski objekt, dok se ne nađe neko rješenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke rade na rješenjima



Iz banke kažu da na rješenjima rade. Mjere olakšanja važit će za sve klijente s navedenog potresom zahvaćenog područja, pa tako i za ovaj konkretan slučaj, a uključivat će otplatu kredita kroz odobravanje moratorija i sličnih oblika restrukturiranja.
O sustavnom i dugoročnom rješenju na kojem se radi, javnost će biti pravovremeno obaviještena.  No Spajići nemaju vremena za čekanje. Stvar su uzeli u svoje ruke i pokrenuli kampanju kojom skupljaju novac za obnovu ili otplatu.

"Predmet našeg ugovora je stan. Stana više nema. Isto ko šta više neće biti ni zgrade. I to je sad jedan veliki upitnik. Lijepa je to priča, dobit ćemo iz Europske unije nekakve novce, ali s obzirom na neorganiziranost koju je država pokazala u ovoj nesreći tko zna kuda će ti novci završiti".

NE vjeruju sustavu - no zato vjeruju dobrim ljudima i da će jednog dana ipak imati svoj topli dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo