Brojne novosti / Nisu prvoaprilske šale: Nema više Agrokora, poskupio plin, komičar pobijedio na izborima u Ukrajini...

Ni stvarnih šala nije nedostajalo, pa su se pojavile vijesti o smjeni Zlatka Dalića, dronovima koji će nadzirati planine...

1.4.2019.
22:45
VOYO logo

Nema više Agrokora. Nakon 30 godina najveći koncern u hrvatskoj povijesti više ne postoji i od danas posluje kao Forte Nova. Hrvatska ima novi zakon o rasvjeti, koji je toliko rigorozan da bi pulska Arena i splitska riva noću mogle ostati u mraku. U Ukrajini je u prvom krugu predsjedničkih izbora pobijedio komičar koji predsjednika glumi u televizijskoj seriji. A Elon Musk je izdao rap pjesmu.

Ime se na ovim prostorima prvi put spominje još 1976. godine, kako je tada nazvana mala tvrtka za proizvodnju cvijeća i sadnica. Do danas ga je čuo baš svaki građanin ove zemlje, osim ako nije živio u spilji. A od danas - više ne postoji. Umjesto Agrokora, prvoaprilsko sunce obasjava novu snagu. Šef Fortenove mogao bi postati markantni Rus, a u igru se možda vraća i još markantniji Filipinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, da, glazbenik i biznismen Antonio Alvarez Treći, koji je svojedobno u dva tjedna u Agrokoru zaradio 11 milijuna kuna, spominje se kao mogući savjetnik za restrukturiranje.

"Prosječnog potrošača ne zanima tko je vlasnik Konzuma"

"Jednog prosječnog potrošača u Lekeniku ili Cista Provi ne zanima tko je vlasnik Konzuma, da li se on zove Konzum ili Konzum plus, nego da li je voće svježe, jesu li blagajnice nasmiješene, jesu li povoljne cijene", kazao je Dragan Munjiza, bivši predsjednik Uprave Konzuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smiju li se opskrbljivači plinom nikome nije važno, ali povoljne cijene jesu. Poskupio je plin za 7 posto, prevedeno 200-tinjak kuna godišnje za prosječno kućanstvo.

"To ne računam ja na to. Koliko je, toliko moraš platiti i gotovo, nemaš šta", kazao je Ivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnici plaćaju skuplju struju i do 30 posto

E, da je ovako ležeran pristup poduzetnicima koji od danas plaćaju skuplju struju, neki i do 30 posto.

"Imamo veliku konkurenciju vanjskih zemalja koje imaju bolje uvjete i mi se sad tu bakćemo koliko možemo", rekao je obrtnik Zlatko Tkalčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, poduzetnici zato od danas imaju novog partnera - nakon što osam godina nije postojala, vraća se institucija državnog inspektorata. I to u zgradu s najčuvenijim podrumom u državi, onim u kojem je službeno proglašena nezavisnost Hrvatske.

Glavni državni inspektor - Andrija Mikulić

Rad veterinarskih, sanitarnih, turističkih i još 14 drugih inspekcija kontrolirat će prvi HDZ-ovac Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja konkretno nikada nisam otišao od svoje struke i svog posla, i cijeli život se educiram i educirat ću se i dalje. Dakle, sigurno ovo nije tijelo koje će imati selektivan pristup", kazao je glavni državni inspektor, Andrija Mikulić.

Novi pristup od danas i prema rasvjeti. Na snagu je stupio Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Osim što za javnu rasvjetu propisuje da svijetli jačinom od 3.000 umjesto dosadašnjih 4.000 kelvina, što znači zamjenu većine žarulja, sve svjetiljke morat će biti usmjerene na javne površine, umjesto na stanove, zgrade ili nebo, a ni spomenici i javne institucije neće se smjeti osvijetliti izvan površine. Zato stručnjaci zakon vide kao jedan od najrigoroznijih na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Struka će odgovoriti"

"Osvijetliti arenu u Puli na način da joj damo onu noćnu dimenziju koju bi željeli je iznimno teško jer kroz one prozore arene svjetlo će odlaziti u nebo. Iznimno je teško da osvijetliš samo ono kamenje, a da prozore sačuvaš kao tamu. Opet, struka na to mora moći odgovoriti. Ok, struka će odgovorit, ali će jedinice lokalne samouprave to morati veoma skupo platiti", kazao je Slavko Krajcar, predsjednik Hrvatskog društva za rasvjetu.

Sve što ste dosad čuli komotno je mogla biti prvoaprilska šala, a nije. Kao ni ono što se dogodilo u Ukrajini. Gledate epizodu ukrajinske serije o zgodama predsjednika države, a čovjek koji glumi predsjednika uskoro ga možda i prestane glumiti. U prvom krugu pravih pravcatih izbora za predsjednika, glumac i komičar Volodimir Zelenskij osvojio je najviše, 30 posto glasova Ukrajinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo mladi ljudi. Ne želimo vidjeti prošlost u našoj budućnosti i u budućnosti naše zemlje", rekao je predsjednički kandidat Volodimir Zelenskij. 

Elon Musk posvetio pjesmu čimpanzi

Iako mahom gleda u budućnost, jedan od najpoznatijih svjetskih inovatora Elon Musk sjetio se jedne životinje - otpjevao je rap pjesmu o čimpanzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro, ni stvarnih prvoaprilskih šala nije nedostajalo. Index je objavio da je predsjednica smijenila Zlatka Dalića, GSS da će planine odsad nazirati dronovi s ljudima, a iz Australije stiže vijest da neke koale mogu biti još slađe jer se rađaju s leopardovim krznom.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo