Političkom smradu koji nas guši temelj je hrpa govana

15.10.2012.
9:42
VOYO logo

Politika nikad nije bila cijenjena na ovim prostorima. Daleko je to od onih Aristotelovih postulata po kojima 'najbolji među nama' upravljaju državom.

Štoviše, politikom su se – uz časne iznimke – bavile ništarije, zgubidani i karijeristi. I tako godinama. Austro-Ugarska, Kraljevina SHS, socijalistička Jugoslavija, demokratska Hrvatska. Nema tu puno razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijedilo je uvijek pravilo da se pošten čovjek tog posla kloni. Ni danas nije drugačije.

Uključimo logiku

Evo primjera: država je zaprijetila Gradu Zagrebu da će mu blokirati račun ako joj u proračun odmah ne uplati dug od 337,6 milijuna kuna. Ministar financija Slavko Linić sjetio se prije neki dan da je isti nastao u razdoblju od 2008. do 2011. godine i da će blokirati račun ako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne otvori pipu i ne plati ono što mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stanci između predizbornih otvaranja radova na izgradnji I. faze III. etape Branimirove ulice od Zavrtnice do Heinzelove (subota ujutro, 8 sati), otvaranja izložbeno-prodajnog sajma Dani hrane i tradicijskih proizvoda (isti dan u 10 sati), prisustvovanja središnjoj svečanosti manifestacije Dani Neretve u Zagrebu (11 sati, opet subota) i obilježavanja 21. godišnjice akcije Farkašić – Novi Farkašić (13 sati, znate već koji dan), socijaldemokratski otpadnik uzvratio je svojim bivšim drugovima kako ne samo da neće platiti tih 50 milijuna eura, nego da je država dužna Gradu vratiti 200 milijuna kuna koje je Zagreb proračunu proslijedio 2007. i 2008. godine.

U ovoj zamršenoj fiskalno-financijskoj priči vezanoj uz naplaćen porez na dohodak za školstvo, zdravstvo i socijalu, najbolje se očituje nesuvislost funkcioniranja vlasti u Hrvatskoj, sa svim sindromima trešnjevačkog placa, od pogađanja i žicanja do ucjena i prijetnji, s tradicionalnim vrhuncem pred izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumirajmo: država (SDP) traži 337 milijuna kuna. Zagreb (bivši SDP) ne želi dati taj novac jer ga nema, a i da ga ima – ne bi ga dao. Štoviše, potražuje od države 200 milijuna koje je prikupio od građana i prepustio državi do 2008. godine.

Uključimo logiku: zašto je grad platio državi tih 200 milijuna kuna ako to nije trebao napraviti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo i odgovora: zato jer bez te uplate država ne bi dala novac za financiranje gradnje zagrebačke Arene.

Možda uopće nije važno tko je na vlasti

Ima još pitanja: kakve veze ima novac od poreza na dohodak s gradnjom dvorane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E, tu smo se malo mučili s odgovorom da bismo nakon dubokog istraživanja zaključili: baš nikakve!

Pa dobro, zašto je onda grad 2008. godine platio državi toliki novac ako već nije morao? Zar gradski financijaš Slavko Kojić ne jamči životom da to nisu državne pare? Ovo je još teže pitanje… Možda zato što je Bandić tada još bio u SDP-u?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, ali kakve to veze ima s državom? Tada je na vlasti bio premijer Sanader? Opet se u tekst umeće logika.

Pa možda uopće nije važno tko je na vlasti. Ne piše na parama čije su, a ako se malo zagrebe po kolektivnoj memoriji, nije se teško sjetiti da Sanader i Bandić nikad nisu muku mučili oko međusobnih novčanih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čiji je uopće taj novac?

Glupo pitanje! Pa naš!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro, ali zbog čega je onda poslije 2008. godine isti onaj Kojić platio državi 93 milijuna kuna baš iz poreza na dohodak za koji jamči životom da nema veze s proračunom?

Ne znam, ali možda zna Milanović: "Zagreb je pred blokadom jer djeluje pravna država. Ova galama je zadnje što nam treba. Ono što znam je da ima još gradova koji su u prekršaju, u nekima od njih na vlasti je SDP, ali i oni će morati platiti svoje dugove. Grad neće kolabirati, neće se raspasti. Moramo igrati po pravilima, to su posljedice ulaska u EU. Neki ljudi se u redu ne snalaze, neki su rođeni u neredu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović nije znao, a Linića nije briga

Kako djeluje pravna država ako sud nije ništa odlučio?

E to Milanović nije znao, a Linića nije briga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nisu li možda, ipak, u pitanju skori lokalni izbori?

Nisu, nego ovakav politički smrad u kojem se gušimo nije došao tako visoko zbog toga što je smrad, nego zato što mu je temelj hrpa govana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo