Ništa od dogovora? Hrvatska podnijela tužbu protiv mađarskog MOL-a

Nakon jučerašnjeg sastanka strateških partnera u Ini – hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a, sve je izgledalo idilično.

17.1.2014.
20:38
VOYO logo

HRT je u petak navečer objavio da je Hrvatska podnijela tužbu Arbitražnom međunarodnom sudu UN-a u Ženevi protiv mađarskog MOL-a, pozivajući se pritom na "neslužbene" izvore.

Podsjetimo, nakon jučerašnje treće runde pregovora član pregovaračkog odbora i izvršni direktor MOL-a Jozef Molnar i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrazili su zadovoljstvo pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadovoljni smo što je današnji sastanak na kojem se razgovaralo o budućnosti Ine bio utemeljen na racionalnom stavu", rekao je Molnar najaviši tom prilikom i "povećanje proizvodnje od 10 i 20%", što bi također "značilo nekoliko stotina milijuna kuna dodatnog, izravnog ili neizravnog, doprinosa hrvatskom gospodarstvu".

Ministar Vrdoljak također je nakon jučerašnjeg sastanka bio optimističan kada je najavio formiranje "stručnih timova" koji će raditi na "prijedlogu strategije razvoja Ine kao regionalne kompanije i novi model korporativnog upravljanja kako bismo onda imali dobru podlogu za sljedeće pregovaračke krugove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava tužbe protiv strateškog partnera MOL-a veliki je preokret nakon jučerašnjeg "napretka" u pregovorima. U tužbi Hrvatska traži proglašavanje ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u Ini i glavnog ugovora o plinskom poslovanju - ništavim.

Osim toga, prema pisanju HRT-a, Republika Hrvatska traži i naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora i drugih protuugovornih aktivnosti MOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te ugovore, 2009. godine potpisala je Vlada Ive Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo