NISMO SIGURNI DA JE TO BAŠ TAKO ZAMIŠLJENO: / HDZ-ov načelnik dobio POS-ov stan na otoku, a sada ga iznajmljuje turistima

Image
Foto: Pixsell

Kuščević se često ponosio uspjehom tog projekta, 'prvog otočnog POS-a'

22.5.2019.
12:08
Pixsell
VOYO logo

Načelnik Nerežišća na Braču, HDZ-ovac Svemir Obilinović, vlasnik je stana u tamošnjoj zgradi POS-a koji iznajmljuje turistima ("Apartment Fredo"), otkriva Index. Pravo na kupnju stana dobio je iz programa društveno poticane stanogradnje, po cijeni nižoj od tržišne. Ustupila mu ga je Općina dok je načelnik bio Lovro Kuščević, današnji ministar uprave i politički tajnik HDZ-a.

Obilinović je Indexu potvrdio da POS-ov stan iznajmljuje turistima tijekom sezone. Novinari koji su ga kontaktirali prvo su vodili opušteniji razgovor s Obilinovićem koji je, tvrde, bio vrlo razgovorljiv na početku. Međutim, čim je upitan zna li tko iznajmljuje POS-ov stan, zastao je te tražio da mu se pitanje uputi mailom. Kasnije je stigao i odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆEV HDZ? /

Izbor Lovre Kuščevića, čovjeka koji je do samog kraja branio Karamarka, jasno demonstrira što se zapravo događa

Image
PLENKOVIĆEV HDZ? /

Izbor Lovre Kuščevića, čovjeka koji je do samog kraja branio Karamarka, jasno demonstrira što se zapravo događa

Stan je za turiste, a on živi s roditeljima

"Vlasnik sam stana u zgradi POS-a u Nerežišćima površine 70 metara četvornih od 2010. godine i to je jedina stambena nekretnina u mom vlasništvu i vlasništvu moje supruge, koja je ujedno i sudužnik pri plaćanju kredita za taj stan. U stanu veći dio godine živi naš sin, a u istom se, od 2016. godine tijekom srpnja i kolovoza, pružaju usluge smještaja u domaćinstvu (pod nazivom apartman Ferdo) i na ostvareni prihod se uredno podmiruju sve zakonske obveze", priznao je Obilinović.

Novinare je zanimalo u čijem je vlasništvu lijepa kamena katnica u kojoj načelnik stanuje. Kazao je da je "u vlasništvu njegovih roditelja po 1/2". Obilinovići za stan plaćaju kredit OTP banci u iznosu od 43.097 eura. Kada ga otplate, aktivirat će se kredit prema Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) u iznosu od 142 tisuće kuna. Budući da je svrha POS-a stambeno zbrinjavanje osoba bez doma, a ne preprodaja ili iznajmljivanje stanova, Index je poslao upit državnoj Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Pitali su kako oni gledaju na iznajmljivanje POS-ovih stanova?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ilustracija

"Stambeno zbrinjavanje mladih jedno je od prioriteta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i APN-a. Jedan od modela stambenog zbrinjavanja je i program POS. Upravo zbog sprječavanja zloporabe pri preprodaji i davanju u najam stanova kupljenih u POS programu pod povoljnijim uvjetima, Ministarstvo je još prošle godine krenulo u izmjene postojećeg zakona. Izmjenama zakona uvodi se između ostaloga i zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova što se definira kupoprodajnim ugovorom. Pa će tako u slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati", najavljuju iz APN-a i napominju da je "na 12. sjednici Sabora 9. svibnja 2019. godine donesen zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. U tijeku je priprema konačnog prijedloga zakona što će, smatraju u Agenciji, spriječiti daljnje zloupotrebe.

Ukratko, ono što radi načelnik Nerežišća smatraju zloupotrebom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević jako ponosan na 'projekt POS'

Dok je Kuščević vodio općinu, pokrenut je "projekt POS". Često se ponosio uspjehom tog projekta, "prvog otočnog POS-a", i tvrdio da je pokrenut u cilju demografske obnove mjesta i otoka. Na natječaj za otkup stanova po cijenama povoljnijima od tržišnih, koji je raspisala Općina Nerežišća, javilo se 40 obitelji.

Odabrano je 12 dobitnika, a među njima njegov šogor Ivica Žuvić - Kuščević mu je sudužnik za kredit - te Obilinović koji stan iznajmljuje turistima. Trenutačnom načelniku Obilinoviću, kao što se može vidjeti, stan nije neophodan. Index je za komentar zamolio i ministra Kuščevića, ali ga nije dobio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo