DUBINSKI POTRESNA SVJEDOČANSTVA / Žene iz regije pod hashtagom #NisamPrijavila otkrivaju svoja zastrašujuća iskustva sa zlostavljačima

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Na društvenim se mrežama pojavio novi hashtag #NisamPrijavila u kojem žrtve seksualnog i obiteljskog nasilja govore o svojim traumama koje nikad nisu prijavile policiji

27.12.2021.
11:51
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Zlostavljanje žena u obitelji, na poslu ili bilo gdje, još uvijek je tabu trema na ovim prostorima. Napadnute žene su često izvrgnute porugi društva, nemaju povjerenja u represivni aparat, pa o tome često šute, a najgore od svega - krive sebe. S time na umu su se žene iz regije, pa tako i iz Hrvatske, počele okupljati na Twitteru pod hashtagom #NisamPrijavila te prenose svoja svjedočanstva o nasilju, seksualnom ili obiteljskom, kojeg nikad nisu prijavile.

Samo unutar 24 sata, žene su objavile više od 15.000 tvitova, a prenosimo samo neke od njih, bez imena ili pseudonima, zbog zaštite njihove sigurnosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"#NisamPrijavila jer mi je bilo osam godina i on je bio moj otac."

"#NisamPrijavila jer je bilo prvi i jedini put, jer nisam naišla na podršku okoline, jer je on bio 'moj izbor'…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"#NisamPrijavila jer nisam znala da je to nasilje. Jer sam ja 'na lošem glasu', a on je muško, i dečki će uvijek biti dečki."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"#NisamPrijavila jer: šuti, bruka je, nisi dobro razumjela, nije on tako mislio, možda pretjeruješ, ipak te voli, kratka suknja, po mraku sama hodala, mlada (da joj vjeruju), stara (za to), nije shvaćala, nema podršku, strah, jer [nastavi niz]"

"#NisamPrijavila jer sam bila jako mlada i nesigurna u sebe. Nasilje je bilo psihičko, kontrola je bila beskonačna, a sve ostalo je od mene iznuđivao gaslightingom. Nekad i nemaš što prijaviti jer se 'ne vidi', ali eto - čak i kad se 'vidi' nadležni ne pomažu očigledno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo i ja #nisamprijavila dugogodišnje uhođenje i psihičko maltretiranje bivšeg dečka zato što #jesamprijavila zlostavljanje profesora u srednjoj školi i do dana današnjeg ništa nije učinjeno povodom toga."

Kritika društvu i institucijama

Bilo je i objava koje su kritizirale društvo, institucije, ali i nasilnike, kao i povode napada. Našlo se i poruka podrške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja i dalje nemam hrabrosti ispričati svoju #NisamPrijavila priču. Šaljem puno podrške svim djevojkama i ženama koje su skupile hrabrost i ispričale jer znam koliko je teško."

"I opet se proteže priča da su događaji iz #NisamPrijavila uzrokovani odijevanjem žene. To je toliko nebitno kad je seksualno nasilje u pitanju, i nemate pojma koliko je pokrivenih žena/djevojaka proživjelo slične stvari. I zašto branite takve ljude, ako već vi niste takvi???"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milijun je razloga zašto #nisamprijavila ali kad jesam policija nije mogla učiniti ništa povodom toga. I to je najčešći razlog zašto žene ne prijavljuju, jer se nasilniku neće dogoditi ništa, a one će ostati 'obilježene' i izložene, te je to nova stvar s kojom se trebaju nositi."

Grozna statistika

Ova i brojna druga svjedočanstva na društvenim mrežama, samo su dio brojnih akcija koje su pod različitim hashtagovima nastajale na društvenim mrežama. Prije dvije godine glumica Jelena Veljača pokrenula je online inicijativu #SpasiMe. Nakon što se lani pročulo da su brojne glumice u regiji seksualno zlostavljane, nastao je hashtag #NisamTražila, pod kojim su također tisuće žena prvi put javno iznijele svoja mučna iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima sa stranice sigurnomjesto.hr, u više od 90 posto slučajeva seksualnog i obiteljskog nasilja žrtve su žene. Prema statistici, na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih slučajeva. Na jedno prijavljeno obiteljsko nasilje, 10 slučajeva nikad ne bude prijavljeno.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo