'Čačić je Joe Šimunić, a Milanović je kao Modrić'

U emisiji Nedjeljom u dva voditelja i urednika Aleksandra Stankovića gostovao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.

6.5.2012.
16:30
VOYO logo

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića da se stječe dojam da specijal-201012070191004-Radimir Čačić radi praktički sve u Vladi, specijal-201012070191004-Gordan Maras je odgovorio: "Mi ne živimo od dojma od danas do sutra, radimo ozbiljan posao koji traje četiri godine. Nakon te tri, četiri godine ćemo vidjeti tko ima kakve rezultate i kakve rezultate ima Vlada. A dojam o tome ima li Čačić više ili manje utjecaja puni medijske stupce, ali je irelevantan."

Može li Čačićev nastup, bahatost i arogancija dodatno iziritirati ljude i naškoditi naporima Vlade, upitao ga je dalje HRT-ov voditelj citirajući Čačićevo dociranje građanima da manje telefoniraju pa će imati za više cijene struje. "Svatko ima svoj stil, ali ja sigurno nisam zadovoljan takvim izjavama", kazao je Maras i dodao da svaki član Vlade svojim istupima predstavlja cijelu Vladu, dakle i Čačić njega, a on, kaže, nikad tako ne bi komunicirao. "Nije na nama da govorimo ljudima kako da troše svoje novce, već da stvorimo uvjete da dobiju posao", kazao je i zaključio da on takve izjave ne podržava i ne bi ih sam nikada dao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usporedt ću kolegu Čačića s Joeom Šimunićem, vrlo koristan igrač, ponekad i ključan, ali onda povremeno, bez ikakva razloga, uhvati loptu rukom u šestnaestercu i napravi penal", rekao je Maras. Na pitanje voditelja koji bi onda igrač bio premijer Milanović, Maras je uz osmijeh odgovorio da je premijer kreator cijele igre, dakle Luka Modrić.

Nepopularne mjere

Najavio je i nove 'nepopularne mjere' - zakone koji su u proceduri a kojima se uvodi red u državu, Naveo je kao primjer uredbu o obaveznom plaćanju doprinosa, koja je već urodila s 13.000 tvrtki koje su svoja dugovanja podmirila. Međutim, ta ista uredba, rekao je, značit će da jedan broj tvrtki taj ritam neće moći pratiti, da će se ugasiti i da će radnici završiti na burzi. Ponovio je Čačićevu rečenicu da se bolesno tkivo hrvatskog gospodarstva mora ukloniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za loše gospodarske pokazatelje, kazao je da Vlada planira pokrenuti investicijski ciklus.

Optužio je prethodnu vlast da nije radila kad je trebalo - 2005. i 2006. godine. "Mi sad moramo iskoristiti ovu godinu da bi 2013. godine krenulo na bolje. Ove godine se borimo za nulu, za minimalni gospodarski rast. Nadamo se da ćemo 2013. godine imati rast BDP-a od 1 - 1,5 posto", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da će njegov mandat biti uspješan ako na kraju mandata se bude vidio pozitivan trend u vraćanju bar dijela od 15.000 obrta koji su zatvoreni proteklih godina, ako gospodarstvo bude raslo u 2013., 2014. i 2015., ako nezaposlenost bude manja i ako se budu iskoristila sredstva koja će EU staviti na raspolaganje njegovom Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo