NIKŠA JE PRVI U HRVATSKOJ KOJEM SU TRANSPLANTIRALI PLUĆA: / 'Mogu duboko udahnuti i izdahnuti. To nisam mogao godinama...'

Image
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

'Jedine zvijezde, neću reći zvijezde, nego heroji su naši doktori koji su sve to skupa napravili. Tribalo je i znanja i hrabrosti i svega za to napraviti.

30.4.2021.
7:04
Grgur Zucko/PIXSELL
VOYO logo

Prije nešto više od tjedan dana hrvatski liječnici postigli su nevjerojatan uspjeh - u Hrvatskoj su prvi put uspješno transplantirana pluća. Radi se o pacijentu Nikši koji se osjeća preporođeno i sretno.

"Još uvijek ne virujem. Masa tih osjećaja se sad pomišala. Pa zabrinutost pa sreća da je napokon i to došlo, pa strah, zna sam... Mislim svi smo bili svjesni toga da može masa stvari krenuti ukrivo. Fizički mogu ono što godinama nisam mogao napraviti, duboko udahnutu i izdahnuti zrak, to sad napokon mogu", rekao je Nikša za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski pacijenti dosad su na transplantaciju pluća odlazili u Beč, a upravo je na čelu ekipe od 40-ak stručnjaka, koliko ih je sudjelovalo pri transplantaciji, bio kardiokirurg Tomislav Kopljar koji se za zahvat educirao u Beču.

"Kad se nešto radi prvi put stres i odgovornost su dosta veliki, ali imali smo tu veliku sreću i hvala kolegama iz Beča koji su bili s nama u operacijskoj dvorani", rekao je kardiokirurg Kopljar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKRILI KARCINOME, A DRUGIMA SIMPTOMI NESTALI; Liječnik iz KB Dubrava: /

'Imali su sreću u nesreći da smo im nešto takvo sad otkrili'

Image
OTKRILI KARCINOME, A DRUGIMA SIMPTOMI NESTALI; Liječnik iz KB Dubrava: /

'Imali su sreću u nesreći da smo im nešto takvo sad otkrili'

Porast plućnih bolesti

Iz bolnice specijalizirane za plućne bolesti na Jordanovcu ističu da su plućne bolesti sve veći problem Hrvata. "Plućnih bolesnika u RH ima jako puno. Najviše je tu naravno jako puno KOPB-ovaca i s karcinomom pluća, međutim jako je malo onih koji čekaju i kojima je potrebna transplantacija pluća. Njih je godišnje oko 10 do 15", rekao je pulmolog i koordinator za transplantaciju pluća KBC-a Zagreb, Feđa Džubur.

"Jedine zvijezde, neću reći zvijezde, nego heroji su naši doktori koji su sve to skupa napravili. Tribalo je i znanja i hrabrosti i svega za to napraviti. I oni su to napravili eto samo tako, i od srca im hvala svima", rekao je Nikša, a njemu su liječnici zahvalili na povjerenju i hrabrosti te poručili da su zajedno otvorili put za buduće plućne bolesnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo