Nijemci: Bacite MIG-ove, dat ćemo vam Phantome

31.3.2011.
9:46
VOYO logo

''Ministarstvo obrane čini sve kako bi se do kraja godine riješilo pitanje zaštite hrvatskog zračnog prostora'', rekao je ministar obrane Davor Božinović na vojnom sajmu u Splitu.

Prema njegovim riječima, mala je vjerojatnost da si Hrvatska može priuštiti nabavu novog aviona. Božinović još ne želi govoriti čime ćemo zamijeniti MiG-ove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prema neslužbenim informacijama, realna je mogućnost da Njemačka Hrvatskoj donira određeni broj svojih lovaca F4 Phantom II. Riječ je o besplatnoj donaciji, čime bi Hrvatska premostila nekoliko godina do nabave novog aviona. Prema informacijama koje se mogu čuti na sajmu, njemačka vlada je prije nekoliko dana i službeno hrvatskoj Vladi ponudila donaciju tih aviona.

Nijemci imaju 20 aviona F4 za donaciju, a zasad je nepoznato koliko bi tih letjelica Hrvatska uzela. Riječ je o avionima koji su i nadalje operativni u okviru njemačkih Oružanih snaga, a Njemačka ih se namjerava riješiti sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To praktički znači da se Hrvatska rješava MiG-ova, za koje je procijenjeno da ih je neisplativo modernizirati i na to utrošiti više od 20 milijuna dolara. Njemačka ponuda nije uvjetovana mogućnošću da Hrvatska jednog dana kupi novi avion Eurofighter, nego Njemačka kao saveznik Hrvatskoj želi pomoći unutar NATO-a.

Na vojnom sajmu Adriatic Sea Defense & Aerospace, koji se održava u Splitu i Hrvatskoj, okupilo se oko 130 izlagača iz 20 zemalja. Vojni proizvođači ciljaju na nove korisnike, pokazuju izraelske tvrtke Elbit i Rafael, koje su u Split dovezle 30-milimetarske vatrene stanice za oklopna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORH uskoro namjerava objaviti natječaj za nabavu ove vatrene stanice za oklopno vozilo AMV 8x8. Nekoliko su se puta mogle vidjeti visoke delegacije Oružanih snaga kako ozbiljno razgovaraju na njihovim štandovima, piše Jutarnji list.

Vezani članci:

arti-201103140539006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo