orsat miljenić za rtl danas /

'Nije u redu da ministrica na odlasku donosi izmjene zakona kojima se zadire u sferu privatnosti'

'Taj zakon odvodi nas u neka vrlo loša vremena i ovome ćemo se mi iz SDP-a suprotstaviti', kaže Miljenić o Obiteljskom zakonu

26.9.2016.
19:12
VOYO logo

RTL-ova urednica i voditeljica Mirjana Hrga u studiju je ugostila Orsata Miljenića, kandidata za predsjednika SDP-a, a prvo što ga je upitala bilo je kako on gleda na izmjene Obiteljskog zakona.

Ponajprije mislim da je potpuno neprimjereno da Vlada koja je u odlasku i ministrica koja je već otišla pokreću izmjene ovako bitnog zakona. To prvo i osnovno nije demokratski i nije u redu. A drugo, taj zakon na potpuno neprimjeren način pokušava zadirati u sferu privatnosti, odvodi nas u neka vrlo loša vremena i ovome ćemo se mi iz SDP-a suprotstaviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želite na čelo SDP-a, zasad je objavljeno osam kandidata za predsjednika stranke. Koliko uopće članova ima SDP?

Ima negdje oko 30 tisuća. Trebam prikupiti tisuću potpisa za kandidaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da onaj koji ima Rijeku i Zagreb - dobiva i izbore. Bernardić vam se u tom smislu pojavljuje kao najozbiljniji protukandidat?

Uopće ne razmišljam na takav način. Svi članovi SDP-a su jednako vrijedni i trebaju na jednak način sudjelovati u radu stranke, promovirati se. SDP sada, nažalost, jednim dijelom jest podijeljena stranka i to vidim kao najveći problem. 

Vi ste vrlo kratko u SDP-u, kako mislite pridobiti glasove?

Ja SDP gledam kako vrijednost i ljude. Vrijednost SDP-a osjećam oduvijek, a aktivno sam sudjelovao u tome još od Račanove vlade. S ljudima želim razgovarati i imati dijalog, tu ja vidim svoju prednost. Ne smiju imati izbor klanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuveni Lex Perković, koštao je Milanovića, a i Vama je teret. Jeste li pogriješili?

Tu nije bilo nikakve svjesne manipulacije ni sa čije strane. Zakon je predložilo u ovom obliku u kojem je stručna radna skupina u kojoj nije bilo nikog iz politike. Ja sam dobio izvješće da je on uredan i usklađen i kao takvog sam ga branio na vladi. Kad sam vidio da postoji problem, iznio sam dvojbu možemo li u nekom tehničkom dijelu što se tiče roka, ići s time ili ne. Međutim on je otišao kako je, zakon je bio tehnička pogreška iza koje ja stojim. Cijelo vrijeme dok se to radilo. Hrvatska nije pretrpjela nikakvu šteta. Za mene je ta priča gotova, uvijek su moguće pogreške. Tko radi, taj i griješi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatrate li ovu situaciju u BiH i okruženju - opasnom?

Ja se ograđujem od toga da je Zoran Milanović nešto skuhao tamo. Referendum je stvar koju je Ustavni sud BiH označio kao neustavnu, to je stav i EU. Mi kao članica ga već po tome dijelu. Mi kao država trebamo voditi računa po tome što tim ljudima treba, a mi se moramo ponašati sukladno tome.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo